Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

8. Вивід на друк

Вивід на друк креслень AutoCAD залежить від того, яким способом їх створювали.

Оскільки в даній роботі детально розглядається спосіб оформлення креслярських листів із застосуванням видових екранів, то процес друку буде розглянутий саме для таких креслень.

Якщо креслення виконані в просторі моделі, без застосування вищеописаних технологій ВЕ, то параметри виводу на друк трохи відрізняються, але ці відмінності не є принциповими.

Вважатимемо, що після простановки розмірів і нанесення тексту пояснення, наш лист готовий до друку. Перед виводом на друк необхідно ще раз пригадати про властивості шарів, а саме:

  • Різним шарам призначені різні кольори.

  • У різних шарів різна товщина ліній.

  • У різних шарів різні типи відображення ліній.

Основним інструментом, що дозволяє контролювати правильність виводу на друк, є попередній перегляд.

Діалог друку умовно роздільний на дві частини:

1. Настройки пристрою виводу

2. Настройки друку даного листа на цьому пристрої

У секції «Конфігурація плоттера» вибирається пристрій виводу. Щоб зробити глибші настройки плоттера, існує діалог «Редактор параметрів плоттера» (Кнопка «Властивості»).

У розділі «Додаткові властивості» описуються настройки, характерні для даної моделі принтера (плоттера). Звернете увагу на настройку «Обмеження списку форматів» – це застосовується для того, щоб виключити із списку розмірів паперу ті типи, які свідомо непридатні, наприклад “ARCH”, “ANSI”, “ISO B1-B4” та інші. Цей фільтр можна набудувати так, щоб на широкоформатному плоттері можна було б друкувати тільки формати А1 і А2, а формати А3 і А4 виводилися б на лазерний принтер.

У секції «Формат листа і одиниці» вибирається фізичний формат паперу, на який здійснюватиметься друк. Звернете увагу, що існує поняття «Доступна область», розміри якої визначаються параметрами пристрою виводу.

У секції «Орієнтація креслення» вибраний формат паперу співвідноситься з креслярським листом (горизонтальний або вертикальний формат).

У секції «Друкована область» вибирається фрагмент, що виводиться на друк. Рекомендується користуватися інструментом «Рамка» для вказівки формату креслярського листа.

Після вказівки друкованій області і завдання формату листа і його орієнтації необхідно переконатися, що в секції «Масштаб друку» вибрано «Вписати» і співвідношення 1 мм на друці приблизно рівне 1 мм на кресленні. Із-за наявності полів принтера це співвідношення завжди таке: 1 мм на друці менше, ніж 1 мм AutoCAD. Для лазерних принтерів формату А4 погрішність може досягати 6-8 %.

При виводі на друк великих креслярських листів на малі формати (наприклад, зменшення А1 до А4 з метою попереднього перегляду) необхідно скористатися опцією «Масштабувати ваги ліній», щоб уникнути зливання графічних об'єктів.

Після завдання всіх установок необхідно переконатися в їх правильності. Для цього служить функція «Повний перегляд».

Лабораторна робота № 4 Інтерфейс і структура програми Компас – графік. Настройка документа. Примітиви. Мета роботи

Метою даної лабораторної роботи є знайомство з основними елементами інтерфейсу програми AutoCad. Робота с документом в графічному редакторі Компас–График.