Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_lekcij_modul_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

3. Класифікація товарів народного споживання та товарів промислового призначення

Товари за призначенням поділяють на групи:

1) споживчі – для особистого споживання індивідуальними (кінцевими) споживачами.

1.1 товари повсякденного попиту – основні товари: хліб, вода, мило, зубна паста; повсякденного попиту попереднього вибору: журнали, газети, цукерки, чай; повсякденного попиту для екстренних випадків: парасольки під час дощів, лопати для чищення снігу під час заметів; імпульсивної купівлі, які купують не заплановано: сувеніри, збірки кросвордів);

1.2 товари попереднього вибору – меблі, одяг, основні електропобутові товари;

1.3 товари особливого попиту – дорогі престижні і спеціальні автомобілі, окремі види аудіо- та відеоапаратури;

1.4 товари пасивного попиту – товари, про які споживач не знає або знає, або не замислюється про їх застосування (індикатори радіоактивності)

1.5 послуги – особисті: туристичні, розважальні; орендні – товари на прокат; професійні – консалтингові, банківські; громадські: освіта, медичні, ЗМІ, громадський транспорт.

2) товари виробничо-технічного призначення – для виробництва інших товарів (сировина, матеріали, деталі, комплектуючі вироби, машини і обладнання).

2.1 сировина – продукти природи, техногенної та антропогенної діяльності, призначені для подальшого використання. Природна сировина розподіляється на мінеральну (паливо-енергетичну (нафта, природний газ, вугілля, радіоактивні елементи), гірничо-хімічну (руди металів)) та натуральну (лісопродукти, продукти сільського господарства). Сировина, що є продуктом техногенної або антропогенної діяльності – металобрухт, деякі види побутових і промислових відходів.

2.2 напівфабрикати – кінцеві результати певної діяльності, що підлягають подальшому використанню для виготовлення певної продукції (заготовки для ключів, чавунні чушки).

2.3 матеріали – результати переробки сировини, призначені для виготовлення виробів: металопрокат, будівельні матеріали.

2.4 паливо і мастильні матеріали – бензин, солярка, машинне мастило;

2.5 деталі і вузли – комплектуючі частини готових виробів: болти, гайки, реле, двигуни. Деталі виготовляють з однорідних матеріалів без операцій складання, вузли виготовляють з кількох деталей із застосуванням складальних операцій;

2.6 капітальне обладнання – не змінюється в процесі виробництва і не присутнє у готовій продукції: будинки, верстати;

2.7 допоміжне обладнання – рухоме заводське майно: ручний інструмент, офісні меблі та обладнання;

2.8 допоміжні вироби і витратні матеріали – у явному вигляді в готових виробах не присутні. Вироби: папір для друку, олівці. Витратні матеріали: картриджі для принтерів та ксероксів, матеріали для ремонту виробничих і допоміжних приміщень (фарба, цвяхи);

2.9 інформаційні продукти – комп’ютерні програми, патенти, ліцензії;

2.10 послуги – виробничі: встановлення, налагодження, ремонт і обслуговування обладнання; допоміжні: прибирання та охорона приміщень; розподільчі – транспорт, зв’язок, торгівля; ділові: рекламні, банківські, страхові, лізингові, консалтингові.

Товари і послуги виробничого призначення класифікуються за багатьма ознаками. Так, залежно від особливостей використання вони поділяються на два класи:

– товари, що безпосередньо витрачаються під час використання;

– товари, що втрачають у процесі використання свій ресурс (табл. 1).

Таблиця 1Класифікація товарів виробничо-технічного призначення

Клас

Група

1. Продукція, що безпосередньо витрачається під час використання

1.1 Сировина

1.2 Напівфабрикати

1.3 Матеріали

1.4. Паливо і мастильні матеріали

2. Продукція, що витрачає у процесі використання свій ресурс

2.1 Капітальне обладнання

2.2 Допоміжне обладнання

2.3 Деталі і вузли

Використання товарів 1-го класу супроводжується необоротним процесом їх переробки. Це, наприклад, сировина та природне паливо, матеріали тощо.

Товари 2-го класу експлуатуються практично без зміни маси і натуральних складників, але зазнають фізичного та морального старіння (зносу): машини, прилади, технічні системи. Частина з них підлягає ремонту (машини, прилади), решта — ні (валки, електровакуумні вироби).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]