Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації при підготовці до занять...doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
7.1 Mб
Скачать

Діагностичні можливості рентгенівської комп'ютерної томографії грудної клітки (легенів):

  1. Розпізнавання поширеності процесу в легенях при раку легенів, пухлинах плеври, пухлинах середостіння.

  2. Уточнення макроструктури змін (локалізації, внутрішньої структури патологічних змін, наявність або відсутність інших змін)

  3. Визначення можливої причини важкого перебігу пневмоній (вперше виявляє різні аномалії розвитку легенів – кістозні зміни, гіпоплазії доль і ін.)

  4. Нозологічне трактування проблеми синдрому новоутворення в легенях (доброякісність або злоякісність утворень, туберкульозну природу утворень)

  5. Необхідна для пошуку вогнищ, які не видно на звичайній рентгенограмі (уточнення тонкої внутрішньої макроструктури вогнища, малих порожнин розпаду, кальцинатів, нерівностей контуру, зв'язку з легеневою тканиною)

Матеріали для самоконтролю (додаються)

7. Рекомендована література.

  1. Шкляр Б.С. Диагностика внутренних болезней.- К., «Вища школа», 1972.- С. 114-126.

  2. Пропедевтика внутрішніх хвороб з доглядом за терапевтичними хворими / За заг. ред. професора А.В. Єпішина.- Тернопіль: Укрмедкнига, 2001.- С. 201-218.

  3. Пропедевтика внутрішніх хвороб / За ред. професора Ю.І. Децика.- К.: Здоров’я, 1998.- С. 98-108ю

  4. Инструментальные методы исследования функции внешнего дыхания при заболеваниях бронхо-легочной системы. Методические рекомендации /Мостовой Ю.М., Константинович Т.В., Колошко Е.Н., Распутина Л.В.- Киев, 2001.- 38 с.

  5. Ситуаційні задачі з пропедевтики внутрішніх захворювань / За ред. професора Ю.М. Мостового.- Друге видання, доповн. і переробл.- Вінниця, 2001.- С. 3-11.

  6. Клінічна пульмонологія. Посібник / М.М. Козачок, Л.О. Висотюк, М.М. Селюк.- Київ, 2005. – С. 15-41.

Методичну розробку склала Старжинська О.Л.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова

«ЗАТВЕРДЖЕНО»

на методичній нараді кафедри

внутрішньої медицини

мед. фак-ту №2

Завідувач кафедри

____________ проф. Жебель В.М.

«______»_______________ 200 ___ р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

для самостійної роботи студентів

при підготовці до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Пропедевтика внутрішньої медицини

Модуль №

Змістовий модуль №

Тема заняття

Синдроми ущільнення легеневої тканини, накопичення рідини та повітря в плевральній порожнині, ателектазу

Курс

3

Факультет

Медичний № 1

Вінниця - 2008

1. Актуальність теми

Ураження органів дихання (саме легеневої тканини і плевральних листків) в ХХІ ст. залишається важливою медико-соціальною проблемою. Це зумовлене їх значною поширеністю, досить високими показниками інвалідізації та смертності, а також суттєвими економічними втратами внаслідок цих захворювань. В Україні в 1998 – 2000 рр. захворюваність на пневмонію дорослих склала 4,3 – 4,7 на 1 тис. населення, а смертність – 10,0 – 13,3 на 100 тис. населення, тобто померли 2 –3 % захворівших. Серед ускладнень пневмонії 40 % займають плеврити (сухі та ексудативні). Тому знання суб’єктивних, об’єктивних симптомів, результатів лабораторних та інструментальних методів діагностики дозволить встановити у хворого наявність патологічних змін в легеневій тканині та плевральній порожнині.

Оскільки шлях діагностики починається від простих ознак (симптомів) через складні (синдроми) до встановлення і верифікації клінічного діагнозу (пневмонія або/та плеврит), тому знання клінічних та лабораторно-інструментальних ознак ведучих легеневих синдромів (вогнищевого та дольового ущільнення легеневої тканини, накопичення рідини та повітря в плевральній порожнині), що лежать в основі означених патологічних станів, дасть змогу послідовно і аргументовано визначити у хворих наявність цих захворювань, встановити категорійність та особливості перебігу (легке, середньоважке, важке) та призначити адекватне диференційоване лікування.