Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

24. Генетичні наслідки забруднення навколишнього середовища.

Несподівані зміни спадкових ознак називають мутаціями, вони можуть статися не тільки в наслідок змін генетичної інформації, а й внаслідок цитоплазматичних мутацій - модифікацій спадкових само відтворюваних цітоплазматичних структур.

Зараз близько 40% населення вашої країни проживає в екологічно несприятливих умовах, що приводять до зростання захворювань.

У природних умовах мутації з'являються під впливом чинників внутрішньою та навколишнього середовища -мутагенів.

Вони бувають:

- фізичні: випромінювання, ультрафіолетове проміння;

- хімічні: пестициди, добрива, лікарські препарати, ртуть, свинець, альдегіди, фарбники; - біологічні: віруси, бактеріальні токсини.

Мутації мають форми:

- генеративні, що виникають у зародкових клітинах і спадково передаються;

- соматичні - з'являються в одній клітині, не передаються нащадкам, але утворюють мутаційні тканини - пухлини.

25. Онкологічні захворювання та їх зв'язок з екологічними особливостями середовища проживання людини. Заходи профілактики.

За останні 10 років зросла захворюваність на злоякісні новоутворення в нашій державі на 20°//о. Кількість хворих збільшується в залежності від регіонів, Новоутворення являють собою особливу форму росту тканини, яка характеризується вираженою автономією. Доброякісні пухлини структурою близькі до нормальних тканин, чітких розмежувань між ними немає. Злоякісні пухлини - необмежений ріст автономності і призводить до загибелі організму. Онкозахворювання зумовлюють найбільшу смертність, особливо дихальних систем і показано зв'язок виникнення раку з екологічними особливостями існування людини. Канцерогенні чинники мають ендогенну природу впливають на спадковість. Це гормональні порушення, недостатність імунної системи канцерогенні речовини, радіація, віруси, характер харчування, шкідливі звички,

вигляді окремих клітин. Підстилає первинну кору ентодерма - називається крохмалоносна піхва, багато крохмалю, стінки корковіють у вигляді поясів. Каспорі але і є пропускні. За первинною корою знаходиться осьовий циліндр в стеблі, закладений у видільній структурі. В серці знаходиться серцевина – містить всі типи клітин однорідні, якщо вміст відмирає виникає порожнина.

Первинні потовщення стебла коргакулярне - потовщення відбувається за рахунок того, що в клітині первинної кори накопичуються поживні речовини. Медулярне потовщення – поживні речовини накопичуються в серцевині згодом об'єм апекса збільшу і утворює більшу кількість тканин, тому у молодому віці стебло обернено конусовий лібриформ. Трав'янисті стебла можуть бути – порожніми та виповнені. Порожнину можна розглядіти на півнику - зверху стебла покрите епідермісом, під ним слабко виражене І - кора. 2 складові частини хлорофілоносної паренхіми і закінчується ентодермою  центральний циліндр – основна паренхіма  який розміщує дрібні колатеральні закриті пучки.

Стебло - осьовий вегетативний орган рослин, осьова частина пагонів, що складаються з вузлів і меживузль, має радіальну симетрію і постійно росте за рахунок верхівкової меристеми.

Функції: 1 Провідна, 2 опорномеханічна, 3 Фотосинтезуюча, 4 Запасаюча

  1. 5Вегетативне розмноження, 7 Захисна. Типи стебел: 1 Прямостоячі - злаки, злаки.2 Висхідні - глуха кропива Виповнені. 3 Лежачі - спориш. 4. повзучі- суниця 5Виткі- береза Чіпкі-горох6 Ліани

Ззовні:

1) гладенькі (злаки).

  1. опушені (незабудка).

  2. шипуваті (шипшина).

Стебла трав'янисті, здерев'янілі

Трав'янисті: Особливості:

1. Відсутність фелогену, наявність первинної тканини - епідермісу.

2. Особлива редукція камбію: він утворює і формує вторинні провідні тканини, але нетривалий час.

3. Велика кількість паренхіми в стеблі.

4 Своєрідне розташування механічних тканин в поверхневих

1) Природний аспект – розкриває через кількісні і якісні показники стан природного середовища;

2) Соціальний аспект еколого-географічної ситуації визначається накопиченням та інтенсивною міграцією речовин техногенного походження, зростанням їхньої ролі, нерідко визначальної, у формуванні нової якості умов життя, утворенні величезних об’ємів різних відходів виробництва, активізації несприятливих стихійних ендогенних і екзогенних процесів, виявлені специфічних несприятливих природно техногенних процесів.

В Україні, що мала в цілому сприятливі умови життя, розвинулись негативні процеси і явища, котрі виявляються в якісному стані компонентів природи. Посилюється радіоактивне, хімічне, теплове, електромагнітне та інші види забруднень, що значною мірою визначають якість життя організмів, а стосовно населення – його захворюваність та тривалість життя.

Надзвичайно забруднені території України площею 61 тис. кв км, де забруднення повітря у 20-250 разів перевищує нормативи, води – у 5-45, ґрунту – у 2-10 разів, знаходяться в районах Придніпров’я, Донбасу, східної частини Причорномор’я, Чорнобильської АС.

Людина мисляча, добуваючи собі різноманітні блага, руйнує тим самим існуючий споконвіку порядок. Це виражається у каліченні поверхні планети (кар’єри, шахти), зміні природного кругообігу води (меліорації, канали, водосховища), зміні рослинного покриву (розорювання земель, знищення лісів), насичення природних речовин штучними сполуками, які вони не могли «перетравити», тощо. З другого боку, людина, як частина природи, як біологічна істота, всі ці зміни відчуває на собі. В результаті – це зростання «хвороб століття»: онкологічних, серцевих тощо.

Людина своєю діяльністю створила численні джерела забруднення навколишнього середовища: усі промислові об’єкти (металургійні, хімічні, нафтопереробні, цементні, целюлозо-паперові), с/г виробництво, військова промисловість і військові об’єкти, автотранспорт та інші види транспорту, гірниче виробництво. Вони забруднюють довкілля сотнями токсичних речовин, шкідливими фізичними полями, шумами, вібраціями, теплом.

Основні джерела антропічного забруднення:

-- механічні, хімічні, фізичні та біологічні (за типом походження);

-- матеріальні, енергетичні (теж за типом походження);

-- стійкі, середньо тривалі і нестійкі (за часом взаємодії з довкіллям);

-- прямого та непрямого впливу на біоту (за способом впливу);

-- навмісні, супутні, аварійно-випадкові.