Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

7. Характеристика хребетних із зародковими оболонками. Особливості дихання та розмноження зумовлені наземним способом життя.

Групу амніот складають класи плазунів, птахів, ссавців.

Амніоти первинно наземні хребетні.

Запліднення внутрішнє. У яйцекладних амніот яйце може розвиватися лише у повітряному середовищі. Амніоти, які повторно перейшли до існування у водоймах для відкладення ясць виходять на сушу (морські черепахи) або у них розвивається живородність (морські змії). Личинкова стадія відсутня, розвиток іде без метаморфозу.

В яйцях амніот значно зростає кількість жовтка, який містить псохідпі для формування зародку пластичні і енергетичні речовини. Різко

збільшується білкова оболонка, яка містить достатній запас води. Утворюються зовнішні оболонки.У амніот різко скорочується кількість шкірних залоз (крім ссавців), поверхневі шари епідермісу зрогівають, що робить шкіру мало проникною для води і газів. Це виключає її участь в диханні і виділенні, але разом з тим захищає організм від висушення. Рогові луски забезпечують кращий захист тіла від механічних і хімічних пошкоджень, а птахів і ссавців волосяний покрив і пір'я викопує і теплозахисну функцію, забезпечуючи теплокровність.

Органи чуття пристосовані до роботи у повітряному середовищі, відокремлюються респіраторний і нюховий відділи носової порожнини, з'являється середнє вухо, утворюються повіки, змінюється форма кришталика ока, зникають органи бічної лінії, зберігаються лише у личинок і деяких дорослих земноводних.

Надклас складається з 4-х класів:

Земноводні - Amphibia.

Рептилії - Replilia.

Птахи - Aves.

Ссавці - Mammalia.

6. Клас земноводні. Особливості будови і розвитку, зумовленіводно-наземним існуванням. Класифікація. Значення в біоценозах і для людини.

Земноводні чи амфібії (Amphibia) перші наземні хребетні, які зберегли їх достатній зв'язок з водним середовищем. У більшості видів яйця (ікра) позбавлені щільних оболонок і можуть розвиватися тільки у воді. Личинки, які вилупилися із яєць ведуть водний спосіб житія і лише потім здійснюють метаморфоз (перетворення), під час якого формуються особливості дорослих, які ведуть наземний спосіб життя.Для дорослих земноводних характерні парні кінцівки з шарнірними суглобами. Череп двома суглобовими мищелками рухомо з'єднується зшийним хребцем. Піднебінно-квадральний хрящ зростається з мозковою коробкою (аутостиличний череп), а верхній елемент підв'язкової дуги підвісок перетворюється в кісточку середнього вуха стремінце. Тазовий пояс приєднується до поперечних відростків крижового хребця. формуються два кола кровообігу, які повністю не розділені, в серці два передсердя, але один шлуночок. Очі мають рухливі повіки. Органи бічної лінії у дорослих зазвичай зникають. Передній мозок збільшується і розділяється на дві півкулі в його даху є скупчення нервових клітин. Середній рівень метаболізму амфібій значно вищий рівня риб. Поряд з цим земноводні зберегли і ознаки водних хребетних. Прониклива для газів і води гола шкіра має велику кількість слизових залоз. Органами виділення служать тулубові (мезонефричні) нирки і шкіра. Температура тіла залежить від температури навколишнього середовища.

Всі земноводні корисні для людини тим, що поїдають велику кількість шкідливих безхребетних, які пошкоджують с/г і лісові культури чи переносять захворювання людини і домашніх тварин.

Ікра. Пуголовки і дорослі особини інтенсивно поїдаються промисловою рибою, качками, чаплями та ін. птахами.

У ряді країн саламандр і жаб використовують у їжу люди. У США є ферми, де розводять жабу-бика.

зерно паропросапні

  • паро-бурякові, зернопарокартопляні

  • зерно просапні, зерно трав'яно-просапні (плодозмінні)

  • просапні (бавовникові)

• трав'яно-просапні Кормові при фермерські (сидеральні, плодозмінні, просапні)

  • лукопасовищні (трав'яно-просапні, травопільні)

Спеціальні: (трав'яно-просапні, просапні, зернотрав'яні)

Класифікація чергування культур за Пряніщніковим 1.група причин хімічна правильне чергування культур зумовлюється їх біологічними особливостями, поліпшує живлення рослин зольними елементами і N. Різні культури використовують хімічні речовини у неоднаковому співвідношенні.

2.група - біологічна- пов'язана з необхідністю чергування культур, яка зумовлена їх різним відношенням до бур'янів, шкідників і хвороб 3.фізична різні с/г культури та їх вирощування неоднаково впливає на фізичні властивості грунту і стійкість проти ерозії. Від фізичних властивостей грунту залежать водний і повітряний режим. 4.група екологічна та органо-господарська значення сівозмін. При впровадженні сівозмін забезпечується рівномірне і більш продуктивне використання протягом року трудових ресурсів і техніки, підвищення продуктивності агротехнічних заходів.

Класифікація культур в залежності від ротації на повторне вирощування:

Дуже чутливі, урожайність яких при повторних посівах при частому повторенні різко знижується (цукрових буряків, соняшник) Середньочутливі - Урожайність яких при повторному вирощуванні-знижується мало і при правильній агротехніці можна вирощувати ці культури 2 роки підряд (озимі, зернові: овес, соняшник); Малочутливі - здатні забезпечувати досить високий урожай протягом кількох років, при повторному вирошуванні (бавовник, картопля, рис, коноплі, кукурудза); Нечутливі жито і деякі трави багаторічні.

При розробці схеми сівозміни важливо передбачити гнучкість її, тобто можливість при потребі зменшувати або збільшувати посіви площі одних культур за рахунок інших без ломки сівозміни. Розроблену і прийняту сівозміну впроваджують у виробництво. Спочатку проводять потрібні землевпорядні роботи, визначають межі полів. Після виконання цих робіт сівозміну вважають введеною. Проте минає кілька років перш ніж усі культури на полях будуть розміщені в повній відповідностей їх схемою чергування їх і за певними попередниками. Коли такої відповідальності буде досягнуто, сівозміна вважається основою.