Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

4. Адаптації тварин до екстремальних температурних умов. Приклади.

1) Анабіоз - це стан при якому процес життєдіяльності дуже сповільнюється (утворюються цисти, діапауза безхребетних, анабіоз земноводних).

2) Оціпеніння - спостерігаються у холоднокровних тварин, сповільнення газообміну більшість тварин здатні до переохолодження до певної межі (до утворення льоду в клітинах).

харчується майже половина людства, культивують у країнах з іронічним субтропічним кліматом, пшеницю -у позатропічних областях.

Кормова база для тваринництва в багатьох країнах свїту забезпечується (поряд з використанням місцевих природних кормових угідь) вирощуванням таких широко відомих зернофуражних і кормових культур, як кукурудза, овес, ячмінь, горох. Конюшина, вика, люцерна еспарцет, суданка та ін. Провідними зернобобовими рослинами, що йдуть на харчування людини частково на годівлю тварин, є горох, квасоля, соя, сочевиця, кінські боби, нут тощо Серед овочевих культур провідне місці в світовій продукції овочів займає картопля, яка водночас є і важливою технічною рослиною Значне місце серед овочевих культур належить також столовій моркві, столовим бурякам, капусті, помідорам, огіркам, а з баштанних культур - кавунам і диням Найважливішими цукроносами світу є цукрова тростина, яку вирощують на великих площах у тропічних країнах, і цукрові буряки, які культивують в областях з помірним кліматом.

Істотне значення для людини мають плодові й ягідні рослини, які вирощують у різних країнах світу і які с надійним джерелом вітамінів. Провідною плодовою культурою в Україні є яблуня, підлегле місце займають груша, вишня, слива, абрикос, персик, черешня, алича, айва тощо. Здавна на півдні України і в інших країнах світу вирощують виноград, з якою виготовляють різні вина, які споживають у свіжому вигляді.

З групи прядивних рослин найважливішим є бавовник, який також належить до світових культур Цінні і досить міцні тканини виробляють з льону; в Україні його широко культивують на Поліссі. Інші прядивні рослини -коноплі, кендир, рамі, канатник - дають грубіше волокно, що йде на виготовлення тари, грубих тканин тощо.

Велику-групу становлять лікарські рослини, що використовуються як у народній, так і в офіційній медицині. Відомі такі важливі тропічні й субтропічні рослини, як хінне дерево, з якого добувають алкалоїд хінін, камфорне дерево, що містить натуральну камфору, калган, з кореневища якого добувають важливі шлункові ліки; кокаїновий кущ, дерево кола, блювотний горіх, та ін. Лікарське значення мають і такі всесвітньо відомі іронічні культури, як кофейне шоколадне дерево. У плодах і насінні їх містяться алкалоїди кофеїн і теобромін. Відомим і давніми лікарськими рослинами помірного клімату є валеріана, алгея, ромашка лікарська, шавлія лікарська, мускатна, м'ята, мак опійний, материнка, чебрець, беладонна, конвалія, горицвіт, наперстянка, оман, звіробій, золототисячник, череда та баї ато інших.

З ефіроолійних рослин, що дають цінні ефірні олії, слід назвати

казанлицьку троянду, герань рожеву, фенхель, коріандр тощо. Відомими пряними тропічними рослинами, що дають широковживані прянощі є: гвоздичне, коричне дерево, лавр благородний, мускатний горіх та ін. Серед інших груп корисних рослин велике значення мають олійні культури (провідною в Україні є соняшник), каучуконосні (славнозвісні гевея і гваюла в тропіках), бруслина бородавчаста, хондрила, ксік-сагиз, тау-сагиз (в областях з помірним кліматом), медоносні, декоративні, дубильні (у позатропічпих областях).

Велике значення в народному господарстві різних країн світу мають деревні рослини деревину яких найширше застосовують у промисловості і сільському господарстві (будівельні матеріали, паливо, залізничні вагони, шпали, кріплення шахт, виготовлення сільськогосподарських машин і знарядь, меблі, виробництво паперу, штучного шовку тощо). Деревина є також цінною сировиною для хімічної промисловості. З неї виробляють такі продукти як олію терпентинну (скипидар), метиловий і етиловий спирт, оцтову кислоту, дубильні речовини, камфору, ацетон нітролаки,

целулоїд, штучну шерсть, креозої, креолін та ін. Визначну роль відіграють деревні та інші вищі рослини в утворенні природних ландшафтів і краєвидів майже всіх кліматичних зон світу - від холодних тундр (низькокронні форми беріз, верб вересові, мохи та ін ) до жарких пустель (саксаул, кандим, іжузгун та ін.), волого-тропічних лісів, посушливих саван, степів, прерій, пампаси тощо.

Повсюди на поверхні Землі ми зустрічаємося з вищими рослинами, Великі простори окультурених людиною земель також зайняті вищими рослинами, їхня роль у житті людині надзвичайно велика. Ось чому докладне знання вищих рослин, їхньої будови, закономірностей їхньою росту і розвитку, має не тільки теоретичне, а й практичне значення. Не знаючи будови систематики, сколотії, географічного поширення вищих рослин, не можна глибоко опанувати так суміжні науки, як лісівництво, садівництво рільництво, луківництво.