Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

1. Будова, склад, ріст і розвиток кісток. Вікові особливості хімічного складу кісгки.

203-206 кісток, які виконують опорну функцію, містять головний і спинний мозок, захищають легені, серце, аорту, нижню порожнинну вену, стравохід та інш. органи.

Кістка складається з щільної губчастої р-ни. Перша розташована зовні (мінна) губчата і епіфізах міститься і складається з кісткових перекладин, між ними лежить червоний кістковий мозок.

Кожна трубчаста кістка вкрита зверху окістям (зовнішній шар побудований з колагенових волокон, між якими проходять судини й нерви: внутрішній шар (остеогенний) складається з колагенових та еластичних волокон, а також з остеобластів, які перетворюют на остеоцити).Кровопостачання по живим каналам, розташованих у щільній р-ні кістки. Плоскі кістки вкриті щільною речовиною між пластинками містяться губчата р-на. С-щс кістки короткі і змішані (стопа, кисть, хребет) і повітроносні (лобова, скронева). До складу входять орг. р-ни осеїн, осеїномукомоїд не орган.-вода, мін. солі. 50% жиру, 12% орг, 21%-неорган.Орг. - гнучкості, еластичності, не орган- твердості, міцності. Кістки - це депо не орган. р-н. як вміру необхідності надходять у кров і використовуються тканинами й органами в процесі їхньої життєдіяльності. Хім. склад кісток з віком змінюється. Залежить від складу їжі, професії. В разі нестачі в їжі солей Са кістки м'якшають і можуть деформувались. Частіше це спостерігається у дитячому віці, у дітей менше орг. речовин, а у людей похилого віку вміст орг. речовин у кістках зменшується, кістки стають крихкішими (перелом).

Ріст і розвиток кісток. Розвиток двома шляхами: одна група розвивається з мезенхіми -первинні (покривні) кістки, це череп, кістки лиця і ключині. Усі інші - кістки основи черепа, тулуба кінцівок - хрящові (вторинні) крім перетинчастої стадії розвитку й хрящову пройшли, а потім утворилась кістка (кісткова стадія).

Розвиток кістки: перинхондральна (центри окостеніння на поверхні хряща) і ендохондральна (коли він всередині хрящової тканини).

Остеобласти (виділяють осеїн і солі Са) утворюють навколо тонкий шар кісткової тканини одночасно руйнуються остеобласти, які утворюють порожнину, яка заповнюється ембріональною мезенхімою. Утворюється ретикулярна сполучна тканина і далі кістковий мозок.

Ріст у довжину за рахунок епіфізарного хряща 20-25р. після чого діаліз і епіфіз зростаються. В товщину ріст за рахунок окістя (остеобласти розмножуються і утворюють кісткові пластинки, які нашаровуються зверху).

Залежно від професії можуть утворюватись потовщення, де наростатимуть м'язи. Регенерація кісток за рахунок остеобластів. У зародка утворюється декілька кісток, наприклад, клубова сіднична й лобкова, які зростаються й утворюють тазову кістку. На ріст і розвиток виливає також механічні навантаження і харчування.

2. Порівняльна характеристика кісток скелету верхньої та нижньої кінцівок.

Пояс верхньої кінцівки: ключиця і лопатки.

Ключиця - довга S-подібної форми, має потовщений грудний і сплющений плечовий кінці. На нижній поверхні суглоб, який з'єднує зв'язками з ребром і лопаткою. Нижня поверхня - жорстка. Лопатка складається з дзьобоподібного виростка, на задній поверхні -ость лопатки, тягнеться до бічного кута, де переходе у плечовий відросток. Над остю –надосна ямка, а над нею - підосна. На реберній поверхні - підлопаткова ямка. Вільна верхня кінцівка: плечова кістка - між головкою і тілами лежить аналітична шийка, нижче є два горбики, розділені міжгорбковою борозною. Від горбів тягнуться гребені. Між епіфізом і тілом міститься хірургічна шийка.

Мала головка плечової кістки з'єднана з променевою. Найрухомішими суглобами є плечовий суглоб.

Передпліччя: променева і ліктьова кістка. Променева - складається з головки, по краю суглобовий обвід, нижче є шийка, під якою міститься гористість променів кістки. На внутрішньому краю є ліктьова вирізка для зчленування з головною ліктьовою кісткою, - а на зовнішній шиловидний

7. Тип плоскі черві. Загальна характеристика порівняно з кишковопорожниними.. Живлення, травна система, осморегуляція і виділення. Нервова система, органи чуття. Розмноження. Класифікація. Бичачий цип’як, печінковий сисун, ехінокок.

Тип Плоскі черві включає близько 12 000 видів, більшість яких – паразити людин і тварин.Організація плоских червів у порівнянні з кишковопорожнинними значно ускладнена. В процесі ембріонального розвитку у плоских червів закладається на два, а три зародкових листка, крім екто- і ендодерми, виникає і середній зародковий листок тканини, з яких формується органи і системи органів.

Симетрія тіла білатеральна. Тіло сплющене в спинно – черевному напрямі і має вигляд листка, пластинки або стрічки. Покриви являють собою шкірно – м’язовий мішок (сукупність епітелію і розміщених під ним декількох шарів м’язів).

Порожнини тіла не має, проміжок між органами заповнені паренхімою. Паренхіма виконує функцію запасання поживних речовин, їх транспорт, виведення продуктів обміну.

Травна система складається з ротового отвору і двох відділів кишечника: переднього (глотка) і середнього, сліпо замкненого. Не перетравлення рештки, як й у кишковопорожниним, виводяться назовні через ротовий отвір. У деяких паразитичних плоских червів (стрічкових) травна система відсутні.Видільна система. Багато численні канальні, які починаються в паренхімі зірчастими клітинами, і від яких в просвіт каналів обернені. Завдяки виткам продукти виділення проганяються по системі каналів і виходять назовні через видільні норм.Дихальна система відсутня. Дихають всією поверхнею тіла, для паразитів характерне анаеробне дихання.

Нервова система ускладнена в порівнянні з кишковопорожниним: вона розділена на центральну й перефіричну.

Центральна: ганглій в передній частині тіла і поздовжні нервві стовбури, з’єднані кільцевими перетинками.

Периферична: нервові відростки і закінчення.

Органи чуття краще розвинені вільноживучих видів і представлені всіма, органами рівноваги (нерухомі витки, до яких підходять нервові закінчення

Тип молюски поділяються на три класи:

1. черевоногі;

2. двостулкові;

3. головоногі.

  1. Завдяки своїй чисельності молюски є важливою складовою частиною водних біоценозів. Вони служать кормом для багатьох водних тварин. Як біофільтра тори двостулкові молюски очищають водойми. Окремі види молюсків використовуються людиною в їжу (трубач, виноградний равлик, устриці, мідії, гребінці, кальмари, каракатиці, восьминогі). Важлива ланка в ланцюгах живлення .Прісноводні проміжні хазяїни в циклах розвитку гельмінтів (ставковики, котушки, яйтарики, беззубки). Важлива роль в породоутворенні посадових товщ літосфери (вапняків). Показники в палеонтології відносно віку і гірських напластувань (белемніти).

Раковини черевоногих молюсків використовують як сувеніри (з них виготовляють ґудзики). Перламутровий шар і перли двостулкових молюсків є сировиною для виготовлення ювелірних виробів. З деяких двостулкових отримують цінний барвник – пурпур. Із чорнильного мішка каракатиць і кальмарів виробляють коричневу фарбу – сетію. Разом з цим молюски мають і негативне значення. Наземні види (голі слизні) можуть пошкоджувати зернові і овочеві культури, плодові тіла грибів. Двостулкові молюски можуть порушувати експлуатацію гідротехнічних споруд і кораблів (дрейлека), пошкоджувати деревину (корабельний черв); молюски служать проміжними хазяїнами для паразитичних червів. Лічинки прісноводних молюсків паразитують на рибі....

Класифікація.

Клас Хітони — Хітон (Toniulla marmorea)

К/ Безпанцирні.— Neomenia, .Myxomenia SP.

K/ Двостулкові — Беззубка (Anodonta Cygnea)

Скробікулярія, Теліна, Долакс.

п/ряд Первинно зяброві (еолеїди, нукуліди).

п/ряд Пластинчатозяброві (уніон іди, устриці, мідії, венериди)

К. Моноклакофори — Neopilina

Підклас Задньозяброві, Передньозяброві, Леґеневі.

К. Черевоногі - - Виноградний слимак (Helix pomatia)

К Лопатоногі - Dentalium

К. Головоногі — Nautilus pompilius, Sepia, Loligo, Octopus,

відросток, до якого кріпляться зв'язки кісті.

Ліктьова два наростки: ліктьовий і кінцевий. На бічній поверхні кінцевого відрізка є променева вирізка, яка з'єднує з головкою променевої кістки.

Кисть: зап'ястя, п'ясть, і фаланги пальців. Зап'ястя: човноподібна, півмісяцева, тригранна горохоподібна кістка

П'ясток: 5 трубних кісток з основи, тіла і головки. Основою з зап'ястком, а головною з пальцями.

Кисть: 3 фаланги: проксимальний, середній і дистальний. Кожна фаланга: основа, тіло і головка.

Скелет нижньої кінцівки. Пояс - тазова кістка: клубова , сіднична, лобкова з'єднані хрящем, потім зростаються.

Клубова складається з тіла і крила, яке утворює клубовий гребінь (4 ость). Під нижньою остю - велика сіднична вирізка.

Сіднична в низу складається з тіла, і двох гілок. Разом утворюють сідничний бугор, вище ость, а нижче - мала сіднична вирізка.

Лобкова: тіло, дві гілки. Є лобковий гребінь, який закінчується лобковим горбом. Гілки утворюють кут-симфіз (лобкове зрощення) разом тазові кістки утворюють кульшову западину.

Статистичні відмінності у жінок - лобкова дуга, а у чоловіків - кут.

Вільні нижні кінцівки. Стегнова найміцніша вона складається: головка, ямка, головки стегнової кістки, шийка, два горби-вертлуги. Наколінник, кульшовий суглоб.

Гомілка великогомілкова - три поверхні, передній край переходе в гористість. Малогомілкова - передня, задня і міжкісткові краї. Суглоб коліна - між ними меніски, зовнішня капсула, всередині схрещенні зв'язки.Кістки стопи: заплесно 7 кісток, 1 п'ясткова, надп'ясткова, човноподібна, три клиноподібні і кутоподібпа. П'ясткова: тіло, п'ястковий горб. Пальцеві стопи: фаланги проксимальні середні і дистальні.