Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП АДКБ-Маг-Дн-2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

2. Порядок визначення та формування обов'язкових резервів

2.1. До залучених банками коштів належать кошти, які обліковуються на поточних, вкладних (депозитних) рахунках юридичних та фізичних осіб, а також залучені кошти, що належать юридичним і фізичним особам та відображені в балансі банку на інших рахунках бухгалтерського обліку.

2.2. Сума зобов'язань банку, що береться для розрахунку обов'язкових резервів, і залишки коштів на кореспондентському рахунку банку в Національному банку за вихідні й святкові дні визначаються на рівні залишків коштів на кінець того робочого дня банку, що передував вихідним чи святковим дням.

2.3. Сума залишків коштів, що береться для розрахунку обов'язкових резервів за відповідний звітний період резервування, визначається за формулою середньоарифметичної величини

(11)

Де Ld – середньоарифметичні залишки коштів, що використовуються для розрахунку обов'язкових резервів за звітний період резервування;

L1, 2, 3, ... – сума залишків коштів за визначеним об'єктом резервування за станом на кожне число (дату) звітного періоду;

Ln - сума залишків коштів за визначеним об'єктом резервування на початок останнього календарного дня звітного періоду;

n - кількість календарних днів у звітному періоді резервування.

2.4. Сума недорезервованих банком коштів за звітний період резервування визначається як від'ємна різниця між середньоарифметичною сумою обов'язкових резервів та розрахованою середньоарифметичною сумою залишків коштів на кореспондентському рахунку банку в Національному банку у відповідному звітному періоді резервування.

2.5. Розрахунок середньоарифметичної суми обов'язкових резервів здійснюється на підставі довідки про залучені кошти та їх залишки на кореспондентському рахунку і довідки про залучені кошти і стан перерахування коштів обов'язкових резервів на окремий рахунок у Національному банку України

3. Порядок формування і зберігання коштів обов'язкових резервів на окремому рахунку в Національному банку

3.1. Національний банк може прийняти рішення щодо формування і зберігання банками коштів обов'язкових резервів на окремому рахунку в Національному банку в разі суттєвого погіршення ситуації на грошово-кредитному ринку внаслідок несприятливих політичних, соціально-економічних обставин, техногенних катастроф, стихійного лиха чи інших подій, що потенційно можуть загрожувати стабільній роботі банківської системи.

3.2. У разі прийняття Правлінням Національного банку України рішення щодо зберігання коштів обов'язкових резервів на окремому рахунку в Національному банку банк не пізніше трьох робочих днів після набрання чинності цим рішенням має перерахувати кошти обов'язкових резервів, сформованих у звітному періоді, що передує тому звітному періоду, у якому рішення набирає чинності, на окремий рахунок, відкритий у територіальному управлінні Національного банку (далі - територіальне управління).

3.3. Вимоги щодо дотримання банком порядку формування обов'язкових резервів на окремому рахунку в Національному банку вважаються виконаними, якщо банк своєчасно та в повному обсязі перерахував на окремий рахунок у Національному банку суму обов'язкових резервів у розмірі, установленому Національним банком на відповідний період.

3.4. Якщо залишок коштів на окремому рахунку в Національному банку за відповідний звітний період резервування перевищує встановлені нормативи обов'язкового резервування щодо залучених банком коштів, то територіальне управління протягом трьох робочих днів після закінчення звітного періоду резервування повертає банку ту суму коштів, на яку перевищено встановлені нормативи.

3.5. У разі зростання обсягів залучених банком коштів порівняно із попереднім звітним періодом резервування банк зобов'язаний протягом трьох робочих днів після закінчення звітного періоду резервування перерахувати на окремий рахунок, відкритий у Національному банку, суму коштів обов'язкового резервування відповідно до встановлених нормативів.