Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gigiena-3med-psichologia-metod.doc
Скачиваний:
417
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
7.89 Mб
Скачать

Задача 4

На складі отрутохімікатів в зоні дихання робітника в момент розважування гранозану відібрали пробу повітря (100 л). ГДК гранозану – 0,005 мг/м3. До відбору проби вага фільтра складала 0,1119 г, після відбору проби повітря – 0,1130 г.

Отрутохімікати зберігаються в дерев’яному бункері, обтягнутому з середини поліетиленовою плівкою. Кришка бункера прилягає до країв бункера не щільно. Поряд з бункером на столі розміщена вага, на якій розважують гранозан. Операції проводяться вручну. Вентиляція у приміщенні здійснюється через вікно та двері. Працівники одягнуті в комбінезони, мають рукавиці, використовують ватно-марлеві маски. Температура повітря в приміщенні – 18–20 °С, вологість повітря - 80%, швидкість руху повітря – 0,1–0,2 м/сек.

1. Розрахуйте кількість пилу в повітрі;

2. Оцініть умови праці за “Гігієнічною класифікацією...”.

3. Скласти план санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів на підприємстві.

Задача 5

Члени рентгенохірургічної бригади – хірург, анестезіолог та операційна сестра під час використання сучасних рентгенодіагностичних апаратів типу “Пантоскоп”, одержують щотижня дозу 0,31+0,005 мЗв/тиждень (ліміт дози для групи Б за НРБУ – 95 – 2 мЗврік–1).

Дайте загальну оцінку умов праці за “Гігієнічною класифікацією...” та обгрунтуйте профілактичні рекомендації.

Задача 6

Лікар-фізіотерапевт у своїй роботі безпосередньо стикаються з багатьма несприятливими фізичними чинниками виробничого середовища. Зокрема, напруженість постійного магнітного поля перевищує ГДР у 2 рази, напруженість електричного поля – в 2,5 рази, рівень електромагнітного випромінювання в діапазоні 0,01 – 3 Мгц – в 3 рази, 3 – 30 Мгц – в 2,5 рази, 30 – 300 Мгц – в 5 разів, 300 – 3000 Мгц – в 1,5 разів.

Дайте загальну оцінку умов праці фізіотерапевта за “Гігієнічною класифікацією...” та обгрунтуйте профілактичні рекомендації.

Задача 7

Температура повітря в мартенівському цеху 35°С, відносна вологість повітря 65%, швидкість руху повітря 0,2 м/с.

Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату в цеху, стану терморегуляції ливарника та запропонувати оздоровчі заходи.

Задача 8

Монтажник радіотехнічних приладів та систем, 40 років, стаж роботи 12 років, звернувся до лікаря швидкої допомоги з приводу сильного болю у животі, чіткого зв’язку виникнення болю з прийманням їжі не відмічає. Больові приступи супроводжуються наростанням слабкості, запамороченням, втратою апетиту. Стан в момент госпіталізації: больовий синдром відсутній, турбує загальна слабкість, поганий апетит та запори. Хворий блідий, слизові оболонки без особливих змін. У ході дослідження серцево-судинної системи відмічається помірне розширення серця вліво, на верхівці прослуховується функціональний систолічний шум. ЧСС – 95 ударів за хвилину, АТ – 100/50 мм рт. ст. Дані аналізу крові: ретикулоцити – 5%, еритроцити з базофільною зернистістю – 100 на 1 млн., гіперхромні мікроцити.

Поставте діагноз та обґрунтуйте основні заходи щодо профілактики.

ТЕМА №21. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ВИПАДКІВ ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ОТРУЄНЬ. РОЗСЛІДУВАННЯ ТА ОБЛІК НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ НА ВИРОБНИЦТВІ. Комісія з розслідування НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ НА ВИРОБНИЦТВІ: ПОРЯДОК СТВОРЕННЯ, ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ

МЕТА ЗАНЯТТЯ: Засвоїти порядок та основні етапи проведення розслідувань та обліку нещасних випадків на виробництві, розслідування випадків професійних захворювань та отруєнь.

ПИТАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ:

  1. Поняття про професійні отруєння та професійні захворювання.

  2. Методика розслідування випадків професійних отруєнь.

  3. Першочергові дії лікаря у випадку виявлення професійного отруєння та порядок оформлення відповідної звітної документації.

  4. Нещасний випадок: визначення, класифікація.

  5. Характеристика основних чинників, що зумовлюють нещасні випадки.

  6. Порядок проведення розслідування нещасного випадку виробничого характеру.

  7. Комісія з розслідування нещасного випадку на виробництві: порядок створення, права та обов’язки.

  8. Основні шляхи профілактики нещасних випадків.

ЗАВДАННЯ:

1. Ознайомитись з документами, які заповнюються під час розслідування випадків професійних отруєнь, захворювань та нещасних випадків

2. Занести до протокольних зошитів основний зміст послідовності розслідувань, роботи комісій з розслідувань та форм, що заповнюються.

3. Розв'язати ситуаційні задачі за темою практичного заняття.

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Гігієна та екологія: Підручник / За редакцією В. Г. Бардова. ― Вінниця: Нова Книга, 2006.― С. 373-380.

  2. Закон України “Про охорону праці” (2004 – нова редакція) статті: 1, 9, 22-23.

  3. Постанова Кабінету Міністрів України від 21.08.2001 р. №1094 “Положення про порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві”.

  4. Мороз В.М., Сергета І.В., Фещук Н.М., Олійник М.П. Охорона праці в медицині та фармації (посібник). Вінниця: Нова книга, 2005 р. Розділ 1.1.6.

  5. Загальна гігієна: Посібник для практичних занять / За загальною ред.. Даценко І.І. – Львів: Світ, 2001. – С. 322-328.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]