Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

15. Поняття підприємницької діяльності та порядок державної реєстрації її суб'єктів

Порядок здійснення підприємницької діяльності в Україні регу­лює, перш за все, Закон «Про підприємництво» від 7 лютого 1991 р. (із змінами і доповненнями) та Закон «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р.

Підприємництво — це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність з виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг з метою одержання прибутку, яка здійснюється фізич­ними та юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підпри­ємницької діяльності в порядку, встановленому законодавством.

Створення (заснування) суб'єкта підприємницької діяльності —юридичної особи, а також володіння корпоративними правами не є підприємницькою діяльністю.

Корпоративні права — це права власності на частку (пай) у ста­тутному фонді (капіталі) юридичної особи, включаючи права на уп­равління, отримання відповідної частки прибутку юридичної особи, а також частини активів у разі її ліквідації.

Законодавством встановлені такі правові вимоги до підприєм­ницької діяльності:

  • це діяльність з власної ініціативи, вона носить постійний, тобто систематичний характер і здійснюється на свій розсуд, без будь-яких застережень;

  • підприємницька діяльність здійснюється на власний ризик підприємця;

  • особливістю підприємницької діяльності є мета отриман­ня прибутку. Тому підприємницька діяльність завжди носить комерційний характер. Саме цим вона відрізняється від діяль­ності творчих спілок, благодійних організацій, релігійних орга­нізацій, різноманітних фондів тощо.

Суб'єктами підприємницької діяльності в Україні є громадя­ни України та інших держав, не обмежені законом у правоздатності та дієздатності, а також юридичні особи всіх форм власності, в тому числі іноземні.

Законом встановлені певні обмеження у здійсненні підприєм­ницької діяльності. Вони є постійними або тимчасовими.

Постійні обмеження поширюються на діяльність, пов'язану з виготовленням і реалізацією наркотичних засобів, військової зброї та боєприпасів до неї, вибухових речовин, охороною об'єктів дер­жавної власності тощо.

Законом передбачено також тимчасові заборони на здійснен­ня підприємницької діяльності:

  • не допускається заняття підприємницькою діяльністю таких категорій громадян: військовослужбовців, посадових осіб органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, господарських судів, державного нотаріату, а також органів державної влади і управління, які покликані здійсню­вати контроль за діяльністю підприємств;

  • особи, яким суд заборонив займатися певною діяльністю, не можуть бути зареєстровані як підприємці з правом здійснення відповідного виду діяльності до закінчення терміну, встанов­леного вироком суду;

  • особи, які мають непогашену судимість за крадіжки, хабар­ництво та інші корисливі злочини, не можуть бути зареєстро­вані як підприємці, не можуть виступати співзасновниками, а також займати керівні посади в товариствах і посади, пов'я­зані з матеріальною відповідальністю.

Закон України «Про підприємництво» проголосив свободу підприємницької діяльності. Однак ця свобода в інтересах суспіль­ства і громадян обмежується, тому виділяють такі види підприєм­ницької діяльності:

  • вільну;

  • дозвільну (ліцензійну);

  • державну.

Підприємці мають право без обмежень приймати рішення і здійснювати самостійно будь-яку діяльність, що не суперечить чин­ному законодавству.

Поряд з цим законодавець передбачив окремі види підприємниць­кої діяльності, на здійснення яких необхідно отримати ліцензію.

Об­меженню (ліцензуванню) підприємницької діяльності підлягають тільки ті види підприємницької діяльності, які безпосередньо впливають на здоров'я людини, навколишнє природне середовище та безпеку дер­жави. Для здійснення підприємницької діяльності, що ліцензується, необхідно отримати відповідну ліцензію та дотримуватися певних умов та правил здійснення цього виду діяльності (ліцензійні умови), які вста­новлює Кабінет Міністрів або уповноважений ним орган.

Ліцензія — це документ державного зразка, який засвідчує пра­во ліцензіата (суб'єкта господарювання, який одержав таку ліцензію) на провадження зазначеної в ній виду господарської діяльності про­тягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов.

Без ліцензії не можуть здійснюватися:

  • пошук (розвідка) корисних копалин;

  • виробництво, ремонт вогнепальної зброї, боєприпасів до неї, хо­лодної зброї, окремих видів пневматичної зброї та торгівля нею;

  • виробництво вибухових речовин і матеріалів;

  • розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, пере­везення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуск, знищення наркотичних засобів, психотропних речо­вин і прекурсорів;

  • медична та ветеринарна практика;

  • організація іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму; ек­скурсійна діяльність;

  • посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордоном тощо.

Для отримання дозволів (ліцензій) на такі види діяльності по­дається заява до органу, що видає ліцензії. Рішення по заяві повин­но бути прийняте у строк не пізніше як 10 робочих днів з дати надход­ження заяви про видачу ліцензії та документів, що додаються до заяви, якщо спеціальним законом не передбачений інший строк видачі ліцензії на окремі види господарської діяльності.

Повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії над­силається (видається) заявникові в письмовій формі протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення.Термін дії ліцензії встановлюється органом, що її видає, але він не може бути меншим, ніж три роки.

Рішення про відмову у видачі ліцензії може бути оскаржено в судовому порядку. Передача ліцензії іншим юридичним і фізичним особам забороняється.

Ліцензія може бути анульована з таких підстав:

  • заява ліцензіата про анулювання ліцензії;

  • акт про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов;

  • акт про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов тощо.

Орган ліцензування приймає рішення про анулювання ліцензії протягом десяти робочих днів з дати встановлення підстав для анулю­вання ліцензії, яке вручається (надсилається) ліцензіату із зазначен­ням підстав анулювання не пізніше трьох робочих днів з дати його прийняття. Рішення про анулювання ліцензії набирає чинності че­рез десять днів з дня його прийняття.

Рішення про анулювання ліцензій може бути оскаржено суб­'єктом підприємницької діяльності в судовому порядку.

Окремий вид підприємницької діяльності —діяльність, яку можуть здійснювати тільки державні підприємства, тобто державна підпри­ємницька діяльність. Перелік видів такої діяльності містить ст. 4 За­кону «Про підприємництво».

Умовою здійснення підприємницької діяльності є державна реє­страція суб'єкта підприємницької діяльності. Її порядок регулюється положенням «Про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності», яке затверджено Постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 25 травня 1998 р.

Державна реєстрація суб'єкта підприємництва проводиться у виконавчому комітеті міської, районної в місті ради або в районній, районній міст Києва і Севастополя державній адміністрації за місце­знаходженням або місцем проживання даного суб'єкта.

Реєстрація проводиться протягом не більше 5 робочих днів за заявочним принципом. Це означає, що орган реєстрації не правомоч­ний дозволяти чи не дозволяти суб'єктові займатися даним видом підприємництва (дозвільний принцип), а повинен його безумовно зареєструвати при наявності всіх необхідних документів.

Для державної реєстрації юридичної особи як суб'єкта підпри­ємницької діяльності подаються такі документи:

  • рішення власників майна про створення юридичної особи;

  • статут;

  • реєстраційна картка встановленого зразка, яка є одночасно заявою про державну реєстрацію;

  • документ, що засвідчує сплату власником внеску до статутного фонду суб'єкта підприємницької діяльності;

  • документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

Громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності подають:

  • реєстраційну картку встановленого зразка, яка є одночасно заявою про державну реєстрацію;

  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи — платника податку;

  • документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

У разі зміни назви, організаційно—правової форми суб'єкта підприємницької діяльності, а також форми власності, суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані у місячний термін з моменту настання згаданих змін подати документи для перереєстрації. Пере­реєстрація суб'єкта підприємницької діяльності проводиться в поряд­ку, встановленому для його реєстрації.

Суб'єкт підприємницької діяльності має право відкривати свої філії (відділення), представництва без створення юридичної особи. Відкрит­тя вказаних підрозділів не потребує їх державної реєстрації. Суб'єкт підприємницької діяльності повідомляє про відкриття філії (відділен­ня), представництва орган державної реєстрації шляхом внесення додаткової інформації у свою реєстраційну картку.

У разі зміни свого місцезнаходження суб'єкт підприємницької діяльності в семиденний термін повинен повідомити про це орган дер­жавної реєстрації. Невиконання цієї вимоги дає право органам дер­жавної реєстрації звернутися до суду (господарського суду) з позо­вом про скасування державної реєстрації.

Відмову в державній реєстрації може бути оскаржено в судовому порядку.

Скасування державної реєстрації здійснюється за заявою влас­ника (власників) або уповноважених ним органів чи за особистою за­явою підприємця—громадянина, а також на підставі рішення суду (гос­подарського суду) у разі:

  • визнайня недійсними або такими, що суперечать законодав­ству, установчих документів;

  • здійснення діяльності, що суперечить установчим докумен­там чи законодавству України;

  • несвоєчасного повідомлення суб'єктом підприємницької діяльності про зміну його назви, організаційної форми, фор­ми власності та місцезнаходження;

  • визнання суб'єкта підприємницької діяльності банкрутом (у ви­падках, передбачених законодавством);

  • неподання протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звіт­ності згідно з законодавством.

Скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності здійснюється органом державної реєстрації за наявності ліквідаційного балансу, складеного і затвердженого згідно з законодавством та інших документів, що підтверджують проведення заходів щодо ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності як юридичної особи. Орган державної реєстрації в десятиденний термін повідом­ляє відповідні державні податкові органи та органи державної ста­тистики про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємниць­кої діяльності. Скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта підприємницької діяльності статусу юридичної особи і є підставою для виключення його з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]