Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Деньги и кредит

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

211

89.Дефляція

90.Дефляційна політика

процентного доходу. Вони мають форму угод на відкриття поточних та строкових рахунків, угод депозитних та ощадних вкладів (сертифікатів), трастових вкладів тощо.

зменшення грошової маси, вилучення з обігу частини грошових коштів, випущених у період інфляції.

базується на методах обмеження грошового попиту через грошово-кредитний та податковий механізми шляхом зниження державних видатків, підвищення відсоткової ставки за кредит, посилення податкового пресу, обмеження грошової маси тощо.

один зі способів зниження ризиків, який полягає в розподілі ризиків шляхом

91.Диверсифікація розширення об’єктів капіталовкладень,

92.Дивіденд

93.Дивіденд річний

94.Дилер

95.Дисконтна ставка

96.Державний кредит

асортименту товарів і послуг, фінансових інструментів тощо.

платіж, який здійснюється юридичною особою - емітентом корпоративних прав чи інвестиційних сертифікатів на користь власника таких корпоративних прав (інвестиційних сертифікатів) у зв'язку з розподілом частини прибутку такого емітента, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

фіксована сума, що розраховується як відсоток від номінальної вартості акцій.

особа, фірма, що здійснює біржове або небіржове посередництво за свій рахунок і від свого імені ставка віддачі (доходності), яка

використовується для конверсії грошової суми, що підлягає виплаті або отриманню у майбутньому, в теперішню вартість.

вид кредиту, за якого одним із суб’єктів кредитних відносин (як правило, позичальником) є держава.

кредит, що охоплює позики, які надаються на

97.Довгостроковий кредит строк понад три роки і призначені для

 

формування основних фондів.

 

 

договір, за яким одна сторона

(продавець)

98. Договір купівлі-продажу

зобов’язується передати річ (товар) у власність

 

іншій стороні (покупцю), а

покупець

зобов’язується прийняти цей товар і сплатити

Європейський банк

99.реконструкції та розвитку (ЄБРР)

100.Експансіоністська грошово-кредитна політика (політика дешевих грошей)

101.Експорт

102.Електронні гроші

103.Емісія грошей

104.Емітент

105.«Ефект Фішера»

106.Забезпечення кредиту

107.Загальний еквівалент

108.Законні платіжні засоби

109.Засіб нагромадження

110.Засіб обігу

212

за нього визначену грошову суму (ціну). регіональний міжнародний банк, створений у 1990 р. з метою сприяння здійсненню реформ у країнах, які обрали ринковий шлях розвитку економіки.

це політика, яка спрямована на розширення обсягів кредитування, зниження рівня процентних ставок, загальне зростання пропозиції грошей. Дана політика використовується з метою подолання спаду виробництва, пожвавлення інвестиційної активності, збільшення платоспроможного попиту.

вивезення за межі території держави товарів, проданих іноземним споживачам, призначених для продажу на іноземних ринках або для переробки в іншій державі.

різновид депозитних грошей, які означають, що переказування грошових сум за рахунками в банках здійснюється автоматично з допомогою ЕОМ за безпосереднім розпорядженням власників поточних рахунків. випуск в обіг грошей у готівковій (банкнотна емісія) та безготівковій (кредитна емісія) формах.

особа, що випускає (емітує) цінні папери. визнана в монетарній теорії взаємозалежність ринкового рівня процента та інфляції, згідно з якою процентні ставки реагують на зміну товарних цін (інфляцію) за співвідношенням один до одного.

матеріальні і нематеріальні активи, які в разі неповернення кредиту кредитор може використати для компенсації своїх збитків.

товар, на який можна обміняти будь-який товар.

грошові знаки, які випущені від імені держави і які держава законодавчо зобов’язала всіх економічних суб’єктів приймати у всі види платежів. Можуть існувати у вигляді банківських білетів та казначейських білетів.

функція, в якій гроші обслуговують нагромадження вартості в її загальній абстрактній формі.

функція, в якій гроші є посередником в обміні

111.Засіб платежу

112.Застава

113.Золотий паритет

114.Золотовалютний резерв

115.Імпорт

116.Інвестиції

117.Інвестиційний

посередник

118.Інвестиційні фонди

119.Інвестор

120.Інновація

213

товарів і забезпечують їх обіг.

функція, в якій гроші обслуговують погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економічних стосунків.

майнові та інші активи, що використовуються як забезпечення наданого кредиту. відношення вагової кількості чистого золота, що містилося в двох грошових одиницях, які обмінювалися одна на одну.

офіційний запас золота (у злитках та монетах) і валютний запас, що зберігаються в центральному банку держави з метою проведення валютних інтервенцій на внутрішньому та зовнішньому валютних ринках і отримання іноземних кредитів під забезпечення цим резервом.

ввезення на територію держави із-за її меж іноземних товарів, технології, капіталів, послуг усі види майнових і інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької й інших видів діяльності, у результаті чого створюється прибуток (доход) чи досягається соціальний ефект.

суб’єкт посередницької діяльності, що на договірних підставах отримує від інвестора майно, майнові права та інші цінності для подальшого інвестування, яке здійснюється на професійних засадах.

це фінансові посередники, що спеціалізуються на управлінні вільними грошовими коштами інвестиційного призначення. Вони спочатку акумулюють грошові кошти дрібних приватних інвесторів шляхом випуску власних цінних паперів, а потім розміщують їх в акції інших корпорацій та в державні цінні папери. суб’єкт інвестиційної діяльності, який приймає рішення про вкладення власних, позикових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об’єкти інвестування.

1) новостворені (застосовані) і (або) вдосконалені конкурентоздатні технології, продукція або послуги, а також організаційнотехнічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру

121.Інструменти власності

122.Інструменти позики

123.Інфляція витрат

124.Інфляція заощаджень

125.Інфляція імпортована

126.Інфляція попиту

127.Інфляція цінова

128.Іпотечне кредитування

129.Іпотечний ринок

130.Казначейське зобов’язання

131.Казначейські білети

132.Касове виконання державного бюджету

214

та якість виробництва і (або) соціальної сфери. 2) нове досягнення у галузі технології або управління, призначене для використання в інвестиційній або фінансовій діяльності підприємства.

свідчення про частку у власності компанії. цінні папери, що оформлюють відносини позики і являють собою зобов'язання емітента цінного паперу (позичальника) виплатити її власнику (кредитору) фіксовану суму грошей у визначений умовами випуску момент часу. інфляція, що характеризується підвищенням рівня цін за зниження обсягів сукупного виробництва (сукупної продукції) або зростання грошових витрат на придбання факторів виробництва.

знецінення грошей, яке виражається у зростанні вимушених заощаджень за зафіксованих державою цін та доходів.

спричинена зовнішніми факторами: підвищенням цін на імпортні товари, надмірним напливом іноземної валюти тощо.

характеризується зростанням рівня сукупних ринкових цін унаслідок зростання грошового попиту на товари та послуги сукупного споживача і його відповідного «відриву» від обсягів сукупної пропозиції.

проявляється у формі зростання цін. довгострокове кредитування під заставу нерухомості.

ринок, на якому об’єктом купівлі-продажу виступають нерухомість, ділянки під забудову. державний цінний папір, що випускається в обіг казначейством або іншою уповноваженою на те фінансовою установою і надає право її власнику отримувати фіксований доход протягом всього строку володіння цими паперами.

емітуються казначейством міністерства фінансів, і їх емісія безпосередньо спрямована на покриття бюджетного дефіциту.

включає операції з ведення рахунків урядових установ, акумулювання податків, що надходять на ці рахунки, і здійснення платежів з цих рахунків. Існують різні системи касового

133.Квазігроші

134.Кворум

135.Кількісна теорія грошей

136.Кліринговорозрахункова установа

137.Комерційний банк

138.Комерційний кредит

139.Комісія

140.Конвертованість валюти

215

виконання державного бюджету: банківська (усі перелічені операції здійснюють банківські установи), казначейська (усі операції здійснюють підрозділи спеціально створеного органу в системі Міністерства фінансів) та змішана (операції розподілені між банківськими установами і органами Мінфіну). це специфічні грошові форми, в яких грошова суть істотно послаблена, відхиляється від загальноприйнятних, стандартних форм.

кількість присутніх на зібранні, необхідна для визнання його правомочним.

це загальнометодологічний підхід в економічній теорії, згідно з яким гроші впливають на економіку лише своєю кількістю і тому функціонування економічних систем вивчається у взаємозв'язку зі зміною маси грошей в обороті (кількісним фактором).

спеціалізована фінансово-кредитна установа, що здійснює розрахунки на основі клірингу.

фінансово-кредитна установа (фінансовий посередник), що здійснює акумуляцію тимчасово вільних фінансових ресурсів та виконує функцію розрахунково-касового обслуговування та кредитування юридичних і фізичних осіб.

товарна форма кредиту, що надається продавцем покупцеві у вигляді відстрочення платежу за реалізовані товари та послуги. Заборгованість позичальника оформляється борговим зобов’язанням (векселем) або у вигляді запису на відкритому рахунку.

у банківській практиці плата банку за здійснення операцій, що виконуються в інтересах клієнта, а часто — і за його рахунок. Визначається у вигляді фіксованого процента від суми угоди або певної суми і стягується у момент укладення угоди.

здатність національної валюти вільно, без будь-яких обмежень обмінюватися на іноземну валюту за певним курсом, що можуть здійснювати як резиденти, так і нерезиденти, та можливість використання іноземної валюти в угодах з реальними і фінансовими активами.

216

141.Кореспондентський

рахунок

142.Короткостроковий

кредит

143.Котирування валюти

144.Кредит

145.Кредити до запитання

146.Кредитна експансія

147.Кредитна картка

148.Кредитна операція

149.Кредитна політика банку

150.Кредитна рестрикція

рахунок для обліку розрахунків, які виконує одна банківська установа за дорученням і на кошти іншої банківської установи на підставі укладеного кореспондентського договору.

кредит, що надається для задоволення короткострокових (до одного року) потреб позичальника, які виникають у зв’язку з витратами виробництва й обігу та не забезпечуються надходженням коштів у відповідному періоді.

установлення валютного курсу.

суспільні відносини, які виникають між економічними суб'єктами у зв'язку з передачею від одного іншому в тимчасове користування вільних коштів (вартості) на основах поверненості, платності і добровільності.

це кредити, що видаються на невизначений строк і які на вимогу кредитора повинні бути повернуті у визначений ним час. Якщо кредитор не вимагає повернення, то кредит погашається позичальником у строк, визначений ним самостійно.

комплекс заходів, спрямованих на розширення банківського кредитування (збільшення грошової пропозиції). Спрямована на прискорення економічного зростання і застосовується за антициклічного регулювання економіки.

іменний грошовий документ, що видається банком власникові поточного рахунка і дає йому можливість оплатити через ЕОМ свої покупки і погасити борги переказом грошей за рахунком без використання готівки.

угода про надання кредиту, що супроводжується відповідними записами в балансах кредитора і позичальника.

система заходів з управління кредитним процесом у комерційному банку, який охоплює основні етапи грошово-кредитних відносин на мікрорівні щодо залучення кредитних ресурсів та вибору орієнтовних напрямів їх розміщення відповідно до цілей, які ставить перед собою банк.

комплекс заходів, спрямованих на скорочення

217

151. Кредитна система

152.Кредитна спілка

153.Кредитний рейтинг

154.Кредитний ризик

155.Кредитні гроші

банківського кредитування (зниження пропозиції грошей). Використовується для обмеження платоспроможного попиту і скорочення інфляції.

це сукупність кредитних відносин, що складаються в процесі акумуляції тимчасово вільних коштів держави, господарюючих суб’єктів і населення, та їхнього використання на умовах терміновості, повернення і платності.

установа, яка акумулює кошти фізичних та юридичних осіб і відповідно до їх статуту видає за рахунок пайового фонду позички своїм членам, в тому числі під заставу, а також іншим кредитним спілкам, а отримані внаслідок кредитної діяльності кошти спрямовує на інвестиційні цілі.

модель, що використовується для ранжирування потенційних і діючих позичальників за ступенем їх кредитоспроможності.

ризик несплати позичальником кредитору основного боргу і відсотків за користування кредитом.

неповноцінні знаки вартості, які виникають і функціонують у обігу на основі кредитних стосунків.

сукупність усіх наданих банком позичок та

156.Кредитно-інвестиційний придбаних ним цінних паперів.

портфель

157.Кредитоспроможність

158.Кредитор

159.Крива Філліпса

160.Купівельна спроможність валюти

наявність у юридичної чи фізичної особи умов для отримання кредиту та здатність його повернути. Визначається особистими якостями позичальника та його фінансовим станом, здатністю в разі потреби мобілізувати кошти для погашення кредиту з різних джерел.

один з учасників кредитних стосунків, який надає кредит і має право вимагати від боржника сплати боргу.

виражає обернено пропорційну залежність динаміки безробіття та номінальної заробітної плати.

це сума товарів та послуг за їх цінами, які можна придбати за національну грошову одиницю.

161. Лізинг фінансовий

162.Лізингова компанія

163.Ліквідність банку

164.Ліквідація банку

165.Ломбард

166.Ломбардний кредит

167.Маса грошей

168.Масштаб цін

169.Маржа банківська

170.Міжбанківські

розрахунки

218

господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає придбання орендодавцем на замовлення орендаря основних фондів з наступним їх передаванням у користування орендарю на строк, що не перевищує строку повної амортизації основних фондів з обов’язковим подальшим переданням права власності на такі основні фонди орендарю.

спеціалізована фінансово-кредитна установа, яка за власні або залучені кошти придбаває предмети тривалого користування (машини, обладнання, устаткування, споруди) з метою передання їх у лізинг (довгострокову оренду або оренду з викупом, як правило, на тривалий час — 5—10 років і більше) іншим економічним суб’єктам для використання ними у виробничій сфері.

здатність банку швидко і без втрат перетворювати свої активи в пасиви. процедура припинення функціонування банку як юридичної особи відповідно до вимог Закону України «Про банки і банківську діяльність».

спеціалізована небанківська фінансовокредитна установа, що надає позики під заставу рухомого майна.

короткостроковий кредит під заставу майна, яке швидко реалізується. Що ж до вітчизняних комерційних банків, то це кредити, що їх надає НБУ під заставу облігацій внутрішньої державної позики.

сукупність грошових коштів у будь-якій їх формі, яка є в розпорядженні економічних суб’єктів у даний момент.

вагова кількість дорогоцінного металу, прийнятого за грошову одиницю.

дохід банку, який він одержує в результаті різниці між курсами продажу і купівлі іноземної валюти, цінних паперів, процентними ставками за виданими й отриманими кредитами.

система здійснення і регулювання платежів за грошовими вимогами і зобов’язаннями, які мають місце між банківськими установами в процесі їхньої діяльності. В Україні

171.Міжгосподарський

кредит

172.Міжнародна валютна система

173.Міжнародний (міждержавний) кредит

174.Міжнародні валютнокредитні установи

175.Міжнародний валютний фонд

176.Міжнародний банк реконструкції та розвитку

177.Мінова вартість

178.Міра вартості

219

міжбанківські розрахунки можуть здійснюватись через систему електронних платежів НБУ; внутрішньобанківську платіжну систему комерційного банку; прямі кореспондентські відносини.

це кредитні відносини, що виникають між окремими підприємствами, організаціями, господарськими товариствами у процесі їх розрахункових взаємовідносин, а також між підприємствами, організаціями і господарськими товариствами, з одного боку, і органами галузевого управління, з іншого, в процесі їх фінансових взаємовідносин.

це закріплена угодами організація міжнародних валютних відносин. Вона включає міжнародні кредитно-фінансові інститути та комплекс міжнародних договірних та державно-правових норм, що забезпечують функціонування валютних інструментів.

це позика, яку надає одна країна іншій, або коли держава отримує позику в міжнародній фінансово-кредитній установі (наприклад, у Світовому банку, МВФ) чи якомусь об'єднанні кредиторів (наприклад у Паризькому клубі).

інституції, які створені на основі міждержавних угод з метою регулювання валютно-кредитних та фінансових відносин.

міжнародна валютно-кредитна організація, яка має статус спеціалізованої установи ООН, створений у 1944 р. з метою регулювання валютно-кредитних відносин між державами— членами і надання їм фінансової допомоги у разі дефіциту платіжного балансу з допомогою короткострокового кредитування.

міжнародний інвестиційний інститут, створений одночасно з МВФ з метою сприяння країнам-членам в економічному розвитку, надаючи їм середньота довгострокові кредити, гарантуючи приватні інвестиції.

певне кількісне співвідношення, в якому один товар обмінюється на інші.

функція, в якій гроші забезпечують вираження і вимірювання вартості товарів, надаючи їй

 

 

 

 

 

 

 

 

 

220

 

 

 

форму ціни.

 

 

 

 

 

 

Монета

 

установленої форми зливки металу, вагу і

179.

 

пробу яких засвідчує своїм штемпелем

 

 

 

держава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

школа в економічній науці, яка ставить гроші

 

 

 

у центр макроекономічної політики. Базується

 

 

 

на кількісній теорії грошей, що пов’язує

 

Монетаризм

рівень цін з кількістю грошей у народному

180.

господарстві країни. М. стверджує, що

 

 

 

грошові фактори мають визначальний вплив

 

 

 

на економіку і що, зокрема, збільшення

 

 

 

грошової маси державою веде швидше до

 

 

 

інфляції, ніж до підвищення зайнятості.

 

 

 

грошова система, за якої роль загального

181.

Монометалізм

еквівалента виконує

один

метал

(золото або

срібло); обіг обслуговують монети та

 

 

 

 

 

 

банкноти, розмінні на грошовий метал.

 

Небанківська фінансово-

фінансовий посередник, діяльність якого не

182.

пов’язана з обов’язковим виконанням базових

 

кредитна установа

банківських операцій.

 

 

 

 

Неповноцінні гроші

гроші (знаки вартості), які виготовлені не з

183.

дорогоцінного металу (гроші, в яких

 

 

 

номінальна вартість перевищує реальну).

 

 

 

передбачає, що гроші не мають товарної

184.

Номіналістична теорія

природи, а являють собою умовний знак,

 

грошей

 

вартість

якого

визначається

найменуванням і

 

 

встановлюється державою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

установлене юридичним актом (законом чи

 

 

 

рішенням центрального банку) процентне

185.

Норма

обов’язкових

співвідношення суми обов’язкових резервів, що

утворюються

за

окремими

статтями

 

резервів

 

 

 

банківських пасивів, до обсягу зобов’язань за

 

 

 

 

 

 

відповідними статтями.

 

 

 

 

 

 

цінний папір, що свідчить про внесення її

 

Облігація

 

власником коштів і підтверджує обов'язок

186.

 

емітента

відшкодувати

йому

номінальну

 

 

 

вартість цього цінного папера в зазначений у

 

 

 

ній термін з виплатою фіксованого відсотка

 

 

 

сума грошових коштів, яку комерційні банки

 

Обов’язкові банківські

повинні постійно зберігати на своїх рахунках у

187.

центральному банку. Визначаються у вигляді

 

резерви

 

норми у процентному відношенні до пасивів

 

 

 

банку.

 

 

 

 

 

 

188.

Овердрафт

 

короткостроковий

кредит,

що

надається

 

банком надiйному клiєнту понад його залишок