Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Деньги и кредит

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

189.Овертайм

190.Одномоментна грошова реформа

191.Операційний лізинг

192.Операції на відкритому ринку

193.Операція СПОТ

194.Опосередковане

фінансування

195.Опціон

221

на поточному рахунку в цьому банку в межах заздалегiдь обумовленої суми шляхом дебетування його рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо.

наданi та отриманi кредити i депозити строком не бiльше одного операцiйного дня без урахування неробочих днiв банку.

введення нових грошей в обіг; здійснюється за короткий строк (5—17 днів), протягом якого технічно можливо обміняти старі гроші на нові.

вид орендних операцій, за якого лізингова угода укладається на термін, менший ніж період амортизації орендованого майна, після чого майно повертається власнику або викуповується орендарем за договірною ціною інструмент монетарної політики, дія якого полягає в змінах обсягів купівлі та продажу цінних паперів центральним банком. У результаті цих операцій відповідно збільшуються чи зменшуються резерви комерційних банків, пропозиція грошей в обороті, що згодом впливає на кон’юнктуру товарних ринків.

являє собою касову операцію і здійснюється на короткостроковій основі. Термін реалізації такої угоди не перевищує 48 годин. Цей час необхідний суб’єктам угоди, щоб звірити документи і здійснити поставку валюти. Курс, за яким здійснюється ця операція, має назву СПОТ-курсу.

переміщення грошей між суб’єктами грошового ринку через фінансових посередників.

стандартний документ, який засвідчує право придбати (продати) цінні папери (товари, кошти) на певних умовах у майбутньому, з фіксацією цін на час укладення такого опціону або на час такого придбання за рішенням сторін контракту. Перший продавець О. (емітент) бере на себе безвідкличне зобов'язання щодо продажу цінних паперів (товарів, коштів) на умовах укладеного контракту. Будь-який покупець О. має право відмовитися у будь-який момент від придбання

 

 

 

 

 

 

 

 

222

 

 

 

таких цінних паперів (товарів, коштів).

 

 

 

 

контракт, що дає власнику право купити чи

196.

Опціон акцій

 

продати визначену кількість акцій компанії за

 

обговореною ціною протягом деякого періоду

 

 

 

 

 

 

до визначеної дати включно.

 

 

 

 

 

письмове свідоцтво банку про депонування

197.

Ощадний сертифікат

коштів,

яке

засвідчує

право

вкладника

на

одержання

після

закінчення

встановленого

 

 

 

 

 

 

терміну суми депозитів і процентів з нього.

 

 

 

 

нерозмінні на метал знаки вартості, що

 

 

 

випускаються державою (казначейством) для

198.

Паперові гроші

покриття

своїх

витрат

і наділяються

нею

примусовим

 

курсом

(визначаються

 

 

 

 

 

 

 

обов’язковими до приймання в усі види

 

 

 

платежів).

 

 

 

 

 

 

 

 

операції із залучення ресурсів. Включають

199.

Пасивні

операції

операції з формування банківського капіталу,

емісійні операції та зобов’язання центрального

 

центральних банків

банку щодо комерційних банків, уряду,

 

 

 

кредиторів і вкладників.

 

 

 

 

 

 

спеціалізований фінансовий посередник, який

 

Пенсійний фонд

здійснює пенсійні виплати громадянам після

200.

досягнення ними певного віку, за рахунок

 

 

 

коштів, акумульованих раніше на договірних

 

 

 

засадах у цільові фонди.

 

 

 

 

Плаваючий

валютний

це такий режим валютного курсу, за якого він

201.

змінюється під впливом попиту і пропозиції.

 

курс

 

 

 

 

 

 

 

 

202.Платіжна вимогадоручення

203. Платіжна система

це такий комбінований документ, що складається з двох частин : верхню частину після виконання своїх зобов’язань перед замовником заповнює постачальник (це вимога постачальника щодо оплати вартості наданих замовнику послуг, виконаних робіт або поставлених товарів), платник, упевнившись у відповідності документів договірним зобов’язанням, заповнює нижню частину, і здає у свій банк. Банк платника списує з розрахункового рахунка покупця суму платежу і пересилає платіжні документи банку постачальника для зарахування коштів на розрахунковий рахунок постачальника.

це, по-перше, сукупність кредитних установ, які здійснюють розрахунки; по-друге, система взаємовідносин між учасниками, яка необхідна

204. Платіжне доручення
205. Платоспроможність
206. Повноцінні гроші
207. Подавлена інфляція
208. Позичальник
209. Позичкові зобов'язання
210. Політика доходів
211. Політика обов’язкових
резервів
212. Попит на гроші
213. Прибуток

223

для виконання зобов'язань щодо розрахунків за допомогою карток; по-третє, сукупність нормативних, договірних, фінансових та інформаційно-технічних засобів, що регламентують порядок використання банківських платіжних карток.

це письмове розпорядження власника рахунка банку про перерахування з його рахунка на рахунок зазначеної в дорученні особи вказаної суми.

здатність юридичної чи фізичної особи своєчасно і повністю виконати свої платіжні зобов’язання.

гроші, вартість яких визначається вартістю матеріалу, з якого вони виготовлені. проявляється у виникненні дефіциту товарів та погіршенні їх якості.

юридична чи фізична особа, яка отримує кошти в тимчасове користування з умовою повернення, платності, строковості і, як правило, зі сплатою відсотків.

за якими продавці, передаючи гроші покупцям, вносять певні обмеження в права останніх розпоряджатися цими грошима: визначають, на які цілі вони можуть бути використані, вимагають особливих гарантій їх повернення, визначають ступінь ефективності (окупності) витрат чи проектів, що фінансуються за рахунок позичених коштів. Такі зобов'язання мають форму кредитних угод, облігацій, бондів, векселів тощо.

передбачає паралельний контроль над цінами та заробітною платою шляхом повного їх заморожування або встановлення меж їх росту. інструмент грошово-кредитної політики, який передбачає можливість зміни норми обов’язкового резервування для комерційних банків з метою впливу на обсяг грошової маси в обігу.

потреба суб’єктів економіки в певній сумі грошових коштів.

перевищення сукупних доходів над сукупними витратами.

сновні правила, за якими здійснюється 214. Принципи кредитування кредитування. До них відносять: цільовий,

224

215.Пропозиція грошей

216.Процентна політика

217.Проміжні цілі монетарної політики

218.Прострочені кредити

219.Процентна політика

220.Пряме фінансування

221.Ревальвація

222.Регіональні валютнокредитні установи

223.Регулювання норми обов’язкових резервів

224.Реінвестиція

строковий і платний характер кредиту: забезпеченість умов його повернення, кредитоспроможність позичальника. Часто до принципів кредитування відносять видачу кредиту на засадах повернення, але це суттєва ознака (атрибут) кредиту, без якої кредит перестає бути кредитом.

агальний обсяг монет, паперових грошей, депозитів та інших ліквідних активів у економіці.

інструмент грошово-кредитної політики, який передбачає можливість маніпулювання відсотковими ставками, що їх установлює центральний банк за кредитами, з метою впливу на обсяг грошової маси в обігу.

пожвавлення чи стримання ринкової кон’юнктури задля досягнення стратегічних цілей.

це кредити, строк погашення яких, встановлений кредитним договором, минув. інструмент монетарної політики, дія якого полягає в тому, що ЦБ визначає рівень процентної ставки за позичками, які він надає комерційним банкам у порядку їх рефінансування.

переміщення грошей на грошовому ринку безпосередньо від власників-кредиторів до позичальників.

підвищення курсу національної валюти щодо іноземних чи міжнародних валют.

інституції, створені з метою сприяння розвитку економічного співробітництва та інтеграції країн, що розвиваються, певного регіону.

це інструмент монетарного регулювання, дія якого полягає в тому, що ЦБ визначає для комерційних банків нормативи обов’язкового резервування залучених коштів. Розмір обов’язкових резервів установлюється в процентному відношенні до загальної суми залучених коштів комерційним банком. Обов’язковий резерв зберігається на кореспондентському рахунку комерційного банку в НБУ.

1) переведення капіталу з одних об'єктів інвестування в ефективніші; 2) повторне

225.Рейтинг банку

226.РЕПО

227.Рестрикційна грошовокредитна політика (політика дорогих грошей)

228.Рефінансування комерційних банків

229.Реформа паралельного типу

230.Реформа часткового типу

231.Реформа формального типу

232.Ринок

225

вкладення коштів у ті сфери діяльності (виробництва), з яких вони вивільнилися. показник, за яким проводиться порівняння банків за допомогою обраних критеріїв. операція з цінними паперами, що ґрунтується на угоді між НБУ і комерційним банком про продаж-купівлю державних цінних паперів на певний термін із зобов’язанням зворотного продажу-купівлі у визначений термін або на вимогу однієї зі сторін за заздалегідь обумовленою ціною.

політика, яка спрямована на обмеження обсягу кредитних операцій, підвищення рівня процентних ставок і стримування темпів зростання грошової маси в обороті. Ця політика використовується з метою подолання інфляції, стабілізації грошового обороту, а також для згладжування різких коливань фаз економічного циклу.

це інструмент монетарної політики, який базується на функції центрального банку як «кредитора останньої інстанції». Якщо комерційні банки мають тимчасовий дефіцит первинних резервів (коштів на кореспондентському рахунку в НБУ), то вони звертаються до центрального банку за позиками. ЦБ надає комерційним банкам кредити у порядку переобліку комерційних векселів або під заставу цінних паперів.

випуск в оборот нових грошових знаків; здійснюється поступово, паралельно з випуском старих знаків, і вони функціонують одночасно, поки нова грошова одиниця, розширюючи сферу свого функціонального застосування, витісняє старі гроші поступово.

стосується лише організації грошового обороту і зводиться до зміни окремих елементів грошової системи.

зводиться лише до впровадження нового зразка купюр, а масштаб цін (величина грошової одиниці) не змінюється.

сфера товарного обміну, де виникають і реалізуються відносини купівлі-продажу та здійснюється конкретна господарська діяльність щодо просування товарів і послуг

226

233.Ринок грошей

234.Ринок депозитнокредитних операцій

235.Ринок капіталів

236.Ринок фінансовий

від їх виробників до споживачів ринок цінних паперів – боргових зобов’язань з терміном погашення менше року.

це досить специфічний сектор валютного ринку, на якому купівля-продаж валюти має умовний характер, що проявляється в залученні банками інвалюти на депозитні вклади на узгоджений термін та в наданні банками інвалютних позичок на різні строки.

сфера торгівлі не тільки грошима, а й правом власності. Інструментом Р. к. виступають цінні папери й середньота довгострокові кредитні зобов'язання.

сукупність обмінно-перерозподільних відносин, пов'язаних з процесами купівліпродажу фінансових ресурсів, необхідних для здійснення виробничої та фінансової діяльності.

частина фінансового ринку країни, де

237.Ринок цінних паперів обертаються специфічні фінансові інструменти

цінні папери

фера обігу цінних паперів, допущених до

238.Ринок цінних паперів котирування на фондовій біржі.

біржовий

 

Ринок цінних паперів

ринок, де відбувається купівля – продаж

239.

раніше випущених цінних паперів.

 

вторинний

ринок країн, на яких знаходяться в обігу цінні

 

Ринок цінних паперів

240.

папери, випущені іноземними емітентами.

 

міжнародний

первинний і вторинний ринок, на якому

 

Ринок цінних паперів

241.

укладаються угоди купівлі-продажу цінних

 

національний

паперів українських емітентів.

 

 

сфера обігу цінних паперів, не допущених до

242.Ринок цінних паперів котирування на фондовій біржі.

небіржовий

243.Ринок цінних паперів первинний

244.Ринок цінних паперів позабіржовий

ринок, що обслуговує випуск і первинне розміщення цінних паперів.

неорганізований фондовий ринок, на якому здійснюють купівлю-продаж цінних паперів (здебільшого акцій), але без реєстрації відповідних угод на біржі. Такому ринкові притаманні високий інвестиційний ризик (оскільки переважна частина акцій, що

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

227

 

 

 

котируються на ньому, не проходила

 

 

 

процедури лістингу на фондовій біржі чи її

 

 

 

було в процесі цієї процедури відхилено від

 

 

 

котирування на біржі), а також низький рівень

 

 

 

юридичної захищеності інвесторів та їх

 

 

 

поточної інформованості.

 

 

 

 

 

 

здійснення інвестиційного проекту винятково

 

Самофінансування

за рахунок власних фінансових ресурсів,

245.

сформованих із внутрішніх джерел: прибутку,

 

 

 

амортизаційних відрахувань, коштів інших

 

 

 

цільових фондів тощо.

 

 

 

 

 

Світові гроші

функція, в якій гроші обслуговують рух

246.

вартості в

міжнародному

економічному

 

 

 

обороті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

це

група

споріднених

міжнародних

 

 

 

організацій, в яку входять Міжнародний банк

247.

Світовий банк

реконструкції та розвитку, Міжнародна

асоціація розвитку, Міжнародна фінансова

 

 

 

корпорація,

Багатостороння

агенція

 

 

 

гарантування інвестицій, Міжнародний центр

 

 

 

урегулювання інвестиційних конфліктів.

 

Сертифікат акцій

цінний папір, що засвідчує володіння вказаною

248.

в сертифікаті особою певною кількістю акцій

 

 

 

акціонерного товариства.

 

 

 

 

Система

електронних

комплекс

програмно-технічних

засобів,

249.

призначений

для

виконання міжбанківських

 

платежів (СЕП)

розрахунків між її учасниками.

 

 

 

 

 

продаж товарів у кредит або позику на купівлю

250.

Споживчий кредит

товарів і оплату послуг.

Цей кредит належить

до числа «дорогих», що означає високу

 

 

 

 

 

 

процентну ставку.

 

 

 

 

 

 

Ставка процентна

ціна грошової позики, що визначається як

251.

відношення річного доходу, отриманого на

 

 

 

позиковий капітал, до суми позики.

 

252.

Ставка рівноваги

ставка процента, за якої попит та пропозиція на

грошовому ринку досягають рівноваги.

 

 

Стагфляція

 

 

253.

 

одночасне зростання безробіття та інфляції.

 

 

 

кошти,

вкладені

учасниками

банку

 

 

 

(акціонерами чи пайовиками) в акції чи паї

 

 

 

банку. Особливістю формування статутного

254.

Статутний фонд банку

фонду

банками є

те, що

воно

здійснюється

тільки у грошовій формі за рахунок

 

 

 

 

 

 

підтверджених вільних коштів учасників. Для

 

 

 

формування

статутного

фонду

забороняється

 

 

 

використовувати

бюджетні

кошти і

кошти,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

228

 

 

 

отримані в кредит та під заставу.

 

 

 

 

 

 

спеціалізована

установа,

 

що

 

здійснює

255.

Страхова компанія

страхування

і

бере

на

себе

зобов’язання

відшкодувати

страхувальнику

або

іншим

 

 

 

 

 

 

особам збитки або виплатити страхову суму.

 

 

 

ключові

цілі

загальноекономічної

політики

256.

Стратегічні

цілі

держави, тобто це сприяння економічному

 

монетарної політики

зростанню,

зростанню

зайнятості, стабілізації

 

цін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

передбачає не лише впровадження в обіг нової

257.

Структурна

(повна)

грошової одиниці, а й функціональну

структурну перебудову всієї системи грошово-

 

грошова реформа

 

валютних та кредитних відносин.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тактичні цілі монетарної

зміни грошової маси та процентної ставки в

258.

напрямку, що забезпечує досягнення проміжних

 

політики

 

цілей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рахунок, що відкривається банку-учаснику

 

 

 

СЕП у розрахунковій палаті для відображення

 

 

 

всіх операцій, які здійснюються протягом

259.

Технічний

 

операційного дня. На кінець операційного дня

 

обороти за технічним рахунком загальними

 

кореспондентський

сумами

 

 

відображаються

 

на

 

рахунок

 

кореспондентському рахунку, відкритому в

 

 

 

операційному

управлінні

регіонального

 

Трансакція

 

управління НБУ.

 

 

 

 

 

260.

(лат.

операція,

 

угода,

що

супроводжується

 

transactio — звершення)

взаємними поступками.

 

 

 

 

 

 

 

комплекс

 

заходів,

 

що

 

включають

261.

Управління ризиком

ідентифікацію, аналіз, зниження і моніторинг

ризику з метою зменшення відхилення

 

 

 

фактичних показників реалізації проекту від їх

 

 

 

запланованих значень.

 

 

 

 

 

 

 

 

активно-пасивна операція банку, за якою він

 

 

 

викуповує у клієнта право на стягнення його

 

 

 

дебіторської заборгованості за винагороду,

 

 

 

встановлену укладеною між ними угодою.

 

 

 

Розрізняють

конвенційний

та

конфіденційний

 

Факторинг

 

факторинг. За першого дебітора повідомляють

262.

 

про придбання банком його зобов’язань, і

 

 

 

платежі

дебітор спрямовує

безпосередньо

 

 

 

банку-фактору.

За

конфіденційного

 

 

 

факторингу дебітор не ставиться до відома про

факторингову угоду, а тому платежі спрямовує на поточний рахунок кредитора. Останній розраховується з банком.

263.Фіксований курс валюти

Фінансовий інструмент

264.гібридний

265. Фінансові інструменти

266.Фірма-девелопер

267.Фірма-ріелтор

268.Фондова біржа

269.Форвардні операції

270.Форфейтинг

271.Ф’ючерс

272.Ф’ючерс фінансовий

229

це такий курс, який на певний термін (від місяця до кількох років) установлюється як незмінний, незалежний від поточних змін у попиті та пропозиції валюти.

цінний папір, що має властивості інструментів займу і інструментів позики. Як правило цей термін вживається для позначення будь-якого фінансового інструменту, що поєднує в собі властивості двох чи більшої кількості видів цінних паперів.

цінний папір, оформлений відповідно до вимог законодавства, документ, який підтверджує право власності на цінні папери або їх похідні, валютні цінності, придбання (поставку) в певний строк цінних паперів або валютних цінностей та інші види фінансових активів, вільний обіг яких не заборонений чи не обмежений законодавством.

фірма, яка бере на себе відповідальність за реалізацію інвестиційного проекту: пошук найбільш вигідного об’єкта інвестування, розробку інвестиційного проекту, його фінансування і введення в експлуатацію (як правило, будівельно-підрядні фірми).

посередники на ринку нерухомості, що працюють на комісійних засадах з продавцем нерухомості.

організаційно оформлений і регулярно функціонуючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами.

угоди обміну двома валютами на основі контрактів у майбутньому за форвардним курсом, зафіксованим на момент підписання угоди.

теж саме, що і факторинг, тільки для експортних операцій.

інструмент хеджування ризиків, який полягає в укладанні контракту, що засвідчує зобов’язання з купівлі (продажу) відповідної кількості базового активу (цінних паперів, товарів, валютних цінностей) у встановлений час та на визначених умовах у майбутньому з фіксацією ціни активу під час укладання контракту; розрізняють товарні ф’ючерси та фінансові.

договір про покупку чи продаж певної

278. Чек
279. Швидкість обігу грошей
273. Цінний папір
274. Цінний папір
приватизаційний
275. Центральна
розрахункова палата
276. Центральний банк

230

кількості визначених фінансових інструментів у визначений день за ціною, узгодженою обома сторонами.

оформлений відповідно до нормативноправових вимог документ, що забезпечує його власнику визначені майнові права і тим самим має вартість.

особливий вид державних цінних паперів, що засвідчують паво власника на безоплатне одержання в процесі приватизації частки майна державних підприємств, державного житлового фонду, земельного фонду.

підрозділ Національного банку України, який організовує роботу системи електронних платежів у цілому, а також виконує функції РРП для банків та їх установ по м. Києву та Київській області.

банк першого рівня у дворівневій банківській системі.

національна валюта країн, в яких

застосовуються валютні обмеження для певних 277. Частково конвертована суб’єктів та за окремими видами обмінних

валюта

операцій.

вид кредитних грошей, виступає як грошовий документ встановленої форми, який містить безумовний наказ власника рахунку в кредитній установі виплатити держателю чека зазначену суму.

показник, що характеризує частоту, з якою кожна одиниця наявних в обороті грошей використовується в середньому для реалізації товарів і послуг за певний період.