Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деньги и кредит_шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
792.58 Кб
Скачать

Тема 5. Грошові системи

1. Суть грошової системи, її призначення та місце в економічній системі країни. Елементи грошової системи.

Грошова система – встановлена державою форма організації грошового обороту у країні.

Грошова система складається історично, її зміст і структурні елементи відображають досягнутий соціально-економічний рівень розвитку країни. Вона є складовим елементом господарського механізму і регулюється законами. Кожна держава формує свою власну грошову систему, що забезпечує економічну незалежність і можливість проведення власної політики по підтримці сталості грошової одиниці та регулювати економіку.

До елементів грошової системи слід віднести наступні:

  • Найменування грошової одиниці

  • Масштаб цін

  • Емісійна система

  • Види та купюрність грошових знаків

  • Регламентація валютного курсу

  • Регламентація готівкового та безготівкового грошового обігу

  • Державні органи, які здійснюють регулювання грошового обороту та контроль за дотриманням чинного законодавства.

Розглянемо кожний з елементів окремо.

Грошова одиниця - встановлений у законодавчому порядку грошовий знак, який слугує для вимірювання цін товарів та послуг.

Масштаб цін - законодавча фіксація вагової кількості монетарного металу (срібла, золота), що закріплюється державою за певною грошовою одиницею. З повним припиненням конвертації паперових грошей у моне-тарний товар - золото ( із завершенням його демонетизації) необхідність фіксації державою масштабу цін відпала. Паперова грошова одиниця уособлює представницьку вартість загальної маси товарів та послуг, що знаходяться в обігу.

Емісійна система — установи, де здійснюється випуск грошей та цінних паперів. Регулюється емісія внутрішнім законодавством країни з урахуванням валютного та, економічного стану.

Види та купюрність грошових знаків - матеріалізована у певному типі загального еквівалента мінова вартість, яка забезпечує стабільність обігу товарів і є стабільним платіжним засобом у готівковому обігу. Форми грошей визначаються відповідними юридичними актами. До них відносять: банківські білети, казначейські білети та розмінні монети. Відмінність видів грошових знаків у механізмі їх емісії. Випуск банкнот зумовлює кредитна емісія Центрального банку. Банківські білети надходять у сферу обігу у зв'язку із видачею кредиту, при цьому його погашення зумовлює вилучення грошових знаків з обігу. Казначейські білети випускаються в обіг під час бюджетної емісії, яка проводиться міністерством фінансів (казначейством). Монета — злиток металу, що має встановлені законодавчо форму, склад металу, певні зображення і надписи включаючи номінал вартості. Емісію здійснює казначейство, а випуск - Центральний банк, який їх купує у казначейства за купюри.

Законодавчо визначається купюрність банкнот та номінал монет для зручності учасникам платіжного обороту з урахуванням економії на друкуванні (великі купюри, однак провокують їх фальшування та переміщення в тіньовий сектор).

Функціонує депозитна форма грошей.

Регламентація валютного курсу передбачає порядок встановлення співвідношення між грошовими одиницями різних країн, що забезпечує обмін валют для здійснення різних операцій між економічними суб’єктами різних держав.

Регламентація готівкового та безготівкового обігу визначає правила проведення платежів в безготівковій формі (формі розрахунків, способи платежів, порядок платежів), обіг грошей в готівковій формі. Центральний банк розробляє нормативні матеріали по організації та проведенню платежів та контролює їх додержання комерційними банками.