Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деньги и кредит_шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
792.58 Кб
Скачать

3. Ебрр: мета діяльності, інструменти, участь в розвитку економіки в Україні.

Розпочав свою діяльність у 1991 р., його засновниками стали 40 країн світу, розташований в Лондоні. Зараз до його складу входять 60 членів – всі європейські, а також США, Мексика, Австралія, Єгипет, Японія і ін. Банк надає підтримку проведенню екологічних реформ у країнах Східної Європи, не менше 60% від загального фінансування спрямовується до сектора. В країнах ЄБРР відкриває свої представництва.

Управління ЄБРР покладено Раду керуючих, до складу якої входять міністри фінансів чи голови центральних банків країн-учасниць.

Функціями ЄБРР є: сприяння переходу до ринкової економіки країн-членів банку, підтримка підприємницької діяльності, спільне фінансування та залучення іноземних інвестицій у приватний та державний сектори.

Послуги щодо фінансування країн надаються з використанням капіталу банку, залученого на фінансових ринках за комерційними цінами. Фінансування відбувається ЄБРР безпосереднього суб’єкта через місцеві банки та інвестиційні фонди.

Інструментами прямого фінансування є: кредити (забезпечені майном або пов’язані з акціонерним капіталом), інвестиції в акціонерний капітал, гарантії ЄБРР

Строк кредитів 5-10 років, мінімальна сума 5 млн. євро. Процент за кредит прив’язується до ставки ЛІБОР.

Опосередковане фінансування надається через наявні за обсягом кредити, використовуючи:

Кредитні лінії в місцевих банках на умовах ЄБРР, інвестиції – підпискою акцій, як гарант банків місцевих при отриманні ними зарубіжних позичок надає технічну допомогу банкам, спів фінансування (35% від обсягу проекту).

Україна вступила до ЄБРР в серпні 1992 р. За першою кредитною угодою кошти надавалися в харчову промисловість (ф-ка „Світоч”, київський завод „Оболонь” – ІІ транш), реконструкцію міжнародного аеропорту „Бориспіль”, впровадження газових лічильників (Дніпропетровська обл.), легку, деревообробну промисловість, сільське господарство та ін.

Вимоги для надання коштів ЄБРР: підприємці мають належати до недержавного сектора економіки, залучених коштів в обсягах проекту не більше 70%, фонд підприємства не більше 2,5 млн. дол. США, бізнес-план гарантує проведення позички.

ЄБРР здійснює мікрокредитування через українські банки. Україна за 10 років отримала фінансової допомоги на суму більше, ніж 4 млрд. дол. США.

4. Банк міжнародних розрахунків: структура, функції.

Засновано в 1930 р. відповідно до міжурядових угод для сприяння співробітництва центральних банків щодо здійснення міжнародних фінансових операцій.

БМР – центральна банківська установа на світовій арені, основна мета його діяльності – зміцнення міжнародної фінансової стабільності. БМР – банк центральних банків, його члени – 41 центральний банк країн Європи, Азії, Африки, США. Пріоритет в управлінні діяльністю БМР належить країнам Західної Європи. Розміщується БМР в Базелі, є компанія з обмеженою відповідальністю.

Під егідою БМР працюють 3 комітети з розроблення та погодження нормативних банківських стандартів:

  1. Базельський комітет з банківського нагляду.

  2. Базельський комітет з системи платежів та розрахунків.

  3. Постійний комітет з євровалют (визначає напрямки удосконалення банківського регулювання євровалют).