Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История - все конспекты.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
349.18 Кб
Скачать

37. Політика масових репресій в 1920-30х рр.

1. Політика масових репресій

2. Політика щодо релігії і церкви

1. Сталін на правах вождя партії оголосив про “загострення класової боротьби в ході будівництва соціалізму”. Оскільки організованої антибільшовицької опозиції насправді вже не існувало, органи ГПУ-НКВД спрямовували політичні репресії проти:

  • Селянства;

  • Технічної інтелігенції і діячів культури;

  • Церкви і віруючих;

  • Старих більшовицьких кадрів і командного складу Червоної Армії;

При цьому зазвичай висувалися безпідставні звинувачення, тортурами вибивалися необхідні зізнання, виносилися вироки, що передбачали тривалі терміни ув’язнення або смертну кару.

Таким чином в 1920-30х роках мільйони людей стали політичними в’язнями. Вони відбували свої терміни в системі ГУЛАГ, де використовувалися в якості рабської робочої сили.

2. Більшовики вважали релігію пережитком темного минулого і сповідували войовничий атеїзм. З огляду на це вони:

  • Закривали й руйнували храми ;

  • Переслідували священників і віруючих людей;

  • Викорінювали пов’язані з релігією традиції та звичаї;

Радянська держава залишала право на існування лише за Російською Православною Церквою ( РЦП ). Інші релігійні конфесії ліквідовувалися. Зокрема в 1930р. органи ГПУ завершили розгром УАПЦ.

Таким чином в 1920-30х роках свобода совісті і віросповідання грубо порушувалася владою. Християнство на Україні переживало свої найважчі часи.

38. Західноукраїнські землі під владою Польщі

1. Політика щодо західноукраїнських земель

2. Громадсько-політичне життя

Після поразки української національної революції 1917-21рр. Галичина і Волинь перебували під владою Польщі. Аби подолати стихійний опір польська влада:

  • Забороняла українцям займати керівні посади на державній службі, в поліції, армії;

  • Передавала кращі землі польським осадникам ( переселенцям ) ;

  • Стримувала розвиток промисловості;

В 1930р. польський уряд розгорнув “пацифікацію” українських селян, яка обернулася масовими репресіями. Політичні в’язні з числа українців утримувалися в концентраційному таборі Береза Картузська.

Отже Польща проводила колонізаторську і дискримінаційну політику щодо українців.

39. Возєднання Західної України з Радянською Україною.

17 вересня 1939р., коли вермахт переможно завершував свій бліцкриг проти Польщі, Червона Армія розпочала похід на Західну Україну. Офіційно його метою проголошувалося визволення західноукраїнських земель від польського панування. Насправді Червона Армія займала території, які в секретному протоколі пакту Молотова-Ріббентропа визнавалися радянською сферою впливу. 28 вересня 1939р. “Договором про дружбу і кордон” Німеччина та СРСР узгодили нову лінію кордону.

В червні 1940р. СРСР зажадав від Румунії передачі Буковини і Бесарабії. Румунія не знайшла підтримки з боку Гітлера і змушена була задовольнити радянський ультиматум.

Таким чином Західна Україна і Бессарабія возєдналися з Радянською Україною у складі СРСР. Їх очікувала радянізація – тобто перебудова всіх сфер життя за радянським зразком.