Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История - все конспекты.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
349.18 Кб
Скачать

50. Загострення екологічних проблем в 1970-80х роках

В СРСР заради зростання економічної і воєнної могутності прийнято було нехтувати будь-якими іншими напрямками. В тому числі природоохоронною діяльністю і екологічною безпекою. Як наслідок з початком 1970-х років вирізняла екологічна криза. Її ознаки:

  • Забруднення атмосфери;

  • Забруднення підземних і поверхневих вод;

  • Скорочення лісових масивів;

Окрім всього іншого в СРСР активно розвивалася ядерна енергетика. 26 квітня 1986р. сталася катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції, де вибухнув четвертий реактор. До ліквідації аварії залучалися тисячі пожежників, військовослужбовців, будівельників та інших працівників. Ліквідатори, жертвуючи своїм життям , зводили над пошкодженим реактором захисну споруду. Тим часом радіоактивні плями встигли покрити значні площі Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, а також суміжні білоруські й російські землі. Із забруднених районів довелося відселяти населення, навколо АЕС було утворено тридцяти кілометрову зону відчуження.

Зрештою в 2000р. Чорнобильська АЕС остаточно припинила свою роботу. Однак більшість екологічних проблем України залишаються не вирішеними по сьогоднішній день.

51. Проголошення незалежності

Демократичні реформи “Перебудови” порушили монополію КПРС на владу і дозволили союзним республікам розширити власний суверенітет .

Липня 1990р. Верховна Рада України прийняла “Декларацію про державний суверенітет”. Документ проголошував право української нації на самовизначення та верховенство законів республіки над законодавчими актами СРСР. Оскільки подальше існування СРСР у старому вигляді ставало неможливим, Горбачов ініціював так званий “новоогарьовський процес” – тобто розробку нового Союзного договору. Все це викликало невдоволення консервативних сил і спровокувало їх на рішучі дії. 19-21 серпня 1991р. вони здійснили спробу державного перевороту. Ізолювавши Горбачова в Криму, змовники утворили “Государственный комитет по чрезвычайному положению ”. Реакція ГКЧП в Україні була неоднозначною: голова Верховної Ради Леонід Кравчук заявляв, що підстав для введення надзвичайного стану в Україні немає, парламентська опозиція визнала дії ГКЧП антиконституційними, керівництво КПУ таємно готувалося підтримати змовників. Коли переворот у Москві провалився зібралася позачергова сесія Верховної Ради України. 24 серпня 1991р. вона прийняла “Акт проголошення незалежності”.

Таким чином Україна стала незалежною. 1 грудня 1991р. першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук.

52. Початок державотворчих процесів

1. Перші кроки на шляху державотворення

2. Перехідний період 1991-94рр.

1. Після проголошення незалежності керівництву республіки на чолі з Леонідом Кравчуком належало розбудувати самостійну державу, а також завершити невдало розпочатий Горбачовим перехід до демократії і ринкової економіки. Верховна Рада розпочала цей шлях із заповнення правового вакууму, прийнявши закони “Про громадянство”, ”Про державний Кордон” , ”Про збройні сили ”. Крім того було:

  • Введено в обіг національну державну одиницю ( 13 січня 1992 – купони, з вересня 1996р. – гривню) ;

  • Створено Національний банк, СБУ, закордонні посольства та інші державні установи;

  • Затверджено державну символіку;

Таким чином Україна отримала атрибути незалежної держави.

2. Президент Кравчук цілісної концепції державотворення та економічних реформ не мав. Його правління проходило в умовах коли:

  • Розгорталася непрозора безконтрольна приватизація держмайна;

  • Скорочувалося державне виробництво;

  • Набирала оберти інфляція;

  • Загострювалася проблема безробіття та злиднів;

  • Зростала злочинність і корупція;

Тому опозиційні сили в 1994р. домоглися проведення дострокових президентських виборів . За їх підсумками другий президент незалежної україни став Леонід Кучма, а лідером парламентських перегонів – КПУ.

Отже перехідний період 1991-94рр. позначився не лише здобуттям атрибутів незалежності, але й затяжною соціально-економічною кризою.