Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История - все конспекты.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
349.18 Кб
Скачать

48. Життєвий рівень народу в часи “Застою”

В 1964-85рр. доходи основної маси населення залишалися невисокими. Тим не менше вони постійно зростали й доповнювалися соціальною державною політикою. Зокрема державою забезпечувалися:

  • Безкоштовна освіта і медицина;

  • Будівництво і розподіл житла ;

  • Низькі ціни на соціально важливі товари і послуги;

Негативна сторона була пов’язана з тим, що адміністративно-командна економіка не могла задовольнити повною мірою попит і радянська торгівля відчувала хронічну нестачу товарів широкого вжитку. При цьому мала місце спекуляція, звичним явищем були черги, більш доступні товари не відзначалися високою якістю. Для багатьох тисяч сімей існувала також житлова проблема. Вона полягала в тому, що державного забезпечення житлом часто доводилося чекати роками. В таких умовах виникла тенденція до знижування народжуваності й зменшення природного приросту населення.

Таким чином в часи “Застою” повсякденне життя було відносно благополучним, стабільним але далеко не безпроблемним.

49. Політика “Перебудови” і Україна

1. Економічні реформи

2.Політичне життя

1. Політика “Перебудови” була проголошена квітневим 1985р. пленумом ЦК КПРС з ініціативи нового лідера партії Михайла Горбачова, Її головні напрямки:

  • Економічне прискорення на шляху економічних реформ;

  • Розвиток демократії і гласності ;

  • нове мислення” у зовнішніх відносинах;

“Перебудова” почалася з антиалкогольної компанії, що завдала суттєвої шкоди виноробству і виноградарству. Основні економічні зрушення полягали у тому, що розширювалася самостійність державних підприємств, виробники переводилися на господарський розрахунок і самоокупність, легалізувався недержавний сектор економіки ( законом Про індивідуальну трудову діяльність з листопада 1986р. ). Цей курс означав демонтаж адміністративно-командної економіки. Його ефективності перешкоджали такі чинники як безсистемність реформ, високий податковий тиск з боку держави, неготовність керівників усіх рівнів працювати в ринкових умовах.

Таким чином демонтаж адміністративно-командної економіки обернувся кризою. Прискорення виявилося утопією.

2. З початком “Перебудови” припинилися репресії, розширювалася гласність, здобували популярність нові політичні погляди. Офіційно політичну реформу започаткувала ХІХ партійна конференція ( червень 1938р. ), після чого були прийняті закони про вибори на альтернативній основі, а трибуна І з’їзду народних депутатів СРСР стала майданчиком для публічної політичної дискусії. Однак в умовах погіршення економічної ситуації все це зумовлювало загострення політичної боротьби. Зокрема :

  • У липні 1989р. пройшов шахтарський страйк, що відродив страйковий рух;

  • У вересні 1989р. з’явився Народний Рух України ( НРУ ), котрий зайняв місце легальної опозиції;

  • У березні 1990р. відбулися вибори до Верховної Ради України, які принесли перші успіхи демократичним і антикомуністичним силам;

Отже монополію комуністів на владу змінив політичний плюралізм.