Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політологія екзамен..docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
161.51 Кб
Скачать

43 Партія: поняття та ознаки

Політичне життя в сучасному суспільстві не мислиме без партій. Партії надають йому динаміки, оскільки вони є ареною змагання політичних курсів, ідей, які виражають інтереси різних суспільних груп. Знання про партії як суспільний інститут, їх місце і роль у суспільно-політичному житті мають не лише теоретичне, а й практичне значення.

Термін "партія" (від лат. partio – ділю, розділяю) у перекладі з латини означає частину великої спільноти. Сучасним політичним партіям передували їх прообрази — протопартії. Існує думка, що партії виникли водночас із політикою, тобто в рабовласницькому суспільстві. Партії як соціальний феномен постійно еволюціонують. Нині урізноманітнилися причини і способи їх виникнення, багато в чому змінюються їхні форми і сутність, уявлення про їхню роль у суспільстві та й сама ця роль, методи діяльності та функції.

Ознаки політичних партій:

– добровільність об’єднання;

– певна тривалість існування в часі;

– наявність організаційної структури;

– прагнення влади;

– пошук народної підтримки.

Політичні партії забезпечують зв´язок між народом і представницьким механізмом правління. Саме через партії уряд може звернутися до мас за підтримкою, а маси через партії можуть критикувати керівництво і висувати вимоги до нього.

44 Поняття та типи політичної участі

Важлива роль у функціонуванні політичного життя належить особі, без чого неможлива соціально-політична діяльність. Йдеться про політичну участь.

Політична участь — залучення людей до процесу політико-владних відносин, здійснення ними певних актів, заходів, що виражають інтереси, потреби, уподобання, думки, погляди та настрої; вплив на органи влади з метою реалізації соціальних інтересів.

Культура політичної участі визначається рівнем володіння соціальними суб´єктами процедур і регламентів здійснення політичних акцій і заходів, настановами на погодженість існування різноманітних соціальних груп.

Розрізняють типи політичної участі:

- індивідуальний;

- колективний;

- добровільний;

- примусовий;

- активний;

- пасивний;

- традиційний;

- новаторський;

- законний;

- нелегальний.

45. Предмет політології

У широкому розумінні політологія – наука, що вивчає політику та її відносини з людиною та суспільством. У вужчому значені предметом її вивчення є політична влада: природа і сутність, зміст і механізм здійснення. Але на відміну від інших наук політологія вивчає універсальні закони політичного життя, спосіб організації та здійснення влади в динаміці.

Головне завдання політичної науки – безпосередній процес пізнання дійсності, здобуття знань про політику на підставі узагальнення вірогідних данних, розмежування ілюзій і реальності.

Політологія як наука дослідує історію політичних учень, закономірності розвитку політичної сфери, політичні процеси, політичні системи, політичну свідомість, політичну культуру, глобальні, геополітичну проблеми.

Політологія як навчальна дисципліна дає знання про політичні інститути, їх організацію та функціонування; про права, свободи, обов язки громадян, а також про політичні процеси у суспільстві; участь у політичному житті; суб єкти та об єкти політики; політичну культуру. Завдання політології як навчальної дисципліни – дати базові знання про політику всім зацікавленим особам, а політиків озброїти навичками досягати успіху у виборчих компаніях.