Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політологія екзамен..docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
161.51 Кб
Скачать

12. Джерела легітимності влади

Дієздатність влади багато в чому залежать від її легітимності (від лат. Legitimus - законний). Це один з показників ефективності політичної влади. В легітимності відображається ставлення громадян до влади. Її можна визначити як стан влади, коли вона визнається більшістю народу законною і справедливою. Легітимність і авторитетність влади - явища певною мірою схожі.

Легітимність означає згоду народу з владою, коли він добровільно визнає її право приймати рішення, які повинні виконуватися. Чим нижче рівень легітимності, тим частіше влада буде спиратися на силовий примус.

Поряд з типологією звичайно виділяються основи (Істочна ¬ ки) легітимності влади. До них відносяться:

- Ідеологічні принципи та переконання громадян у державних ¬ жавної влади (політичному ладі) як самої справедливої ​​і передової;

- Прив'язаність до структур (механізму) і нормам дер ¬ жавної влади, яка базується на довірі до традиційних ¬ ної та усталеною системою влади (традиції парламентаризму у Великобританії, наприклад);

- Відданість влади завдяки позитивній оцінці лич ¬ них якостей суб'єктів влади (президента, прем'єр-міністра);

- На відміну від харизматичної легітимності, тут в основу кла ¬ ся раціональний розрахунок громадян в їх відношенні до політи ¬ зації лідеру (президент США повинен володіти персональної легітимністю, але зовсім не обов'язково бути харизматичним вождем);

- Політичне (або державне) примус; воно су ¬ суспільством при будь-якому політичному режимі, але, очевидно, чим нижче рівень легітимності, тим сильніше примус; в той же час є межа у використанні сили, перейшовши яку го-сударственной влада набуває сили не як джерело легітімнос ¬ ти, а навпаки, як чинник її неминучого падіння.

13.Боротьба з тероризмом

Тероризм за своїми масштабами, наслідками, інтенсивністю, руйнуючою силою, за своєю нелюдяності і жорстокості, проблемами перетворився нині в одну з найстрашніших проблем усього людства.

Боротьба з тероризмом - серйозна проблема, яка потребує глибокого і всебічного вивчення. У зв'язку з цим слід вітати появу "Записок про тероризм" В.Є. Петрищева. У своїх статтях автор розглядає різні аспекти тероризму і боротьби з цим явищем. Для того, щоб вибудувати ефективний механізм протидії терористичним загрозам, слід попередньо розібратися з тим, що собою представляє сам об'єкт впливу. У цьому відношенні цікаві пошуки автора про природу, сутності, генезисі, проявах тероризму, його ідеологічних коренях і рушійні сили. Автор розкриває причини тероризму і обставини, що сприяють реалізації терористичних задумів. Він показує взаємозв'язок тероризму з іншими видами екстремізму, замішаного на ідеології сепаратизму, націоналізму, клерикалізму.

Тероризм у всіх його формах і проявах і за своїми масштабами та інтенсивністю, за своєю нелюдяності і жорстокістю перетворився нині в одну з найбільш гострих і злободенних проблем глобальної значимості.

Всілякі прояви тероризму тягнуть за собою масові людські жертви, руйнуються всі духовні, матеріальні, культурні цінності, які неможливо відтворити століттями. Терористичні акти призвели влади і населення до створення антитерористичних організацій і підрозділів. Для багатьох людей тероризм стає способом вирішення таких проблем, як політичних, релігійних, національних. Тероризм по своїй суті відноситься до таких способів позбавлення людських життів, жертвами якого найчастіше стають невинні люди, які не мають ніякого відношення до конфлікті.