Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політологія екзамен..docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
161.51 Кб
Скачать

8 Главные функции политических систем

Політична система суспільства - це цілісна, складна, імовірнісна і відкрита система, що характеризується самоорганізацією, саморегуляцією, компетентністю і адаптивністю

Сутність політичної системи суспільства найбільш яскраво проявляється в її функціях. Виділяють такі функції політичної системи:

  • Забезпечення політичної влади для певної соціальної групи або для більшості членів даного суспільства (політичною системою встановлюються і здійснюються конкретні форми і методи владарювання - демократичні та антидемократичні, насильницькі і ненасильницькі і т. п.).

  • Управління різними сферами життєдіяльності людей в інтересах окремих соціальних груп чи більшості населення (дію політичної системи як керуючої включає постановку цілей, завдань, шляхів розвитку суспільства, конкретних програм у діяльності політичних інститутів).

  • Мобілізація коштів і ресурсів, необхідних для досягнення цих цілей і завдань (без величезної організаторської роботи, людських, матеріальних і духовних ресурсів багато поставлені цілі і завдання приречені на явне недосягнення).

  • Виявлення та представництво інтересів різних суб'єктів політичних відносин (без селекції, чіткого визначення та вираження на політичному рівні даних інтересів ніяка політика неможлива).

  • Задоволення інтересів різних суб'єктів політичних відносин за допомогою розподілу матеріальних і духовних цінностей у відповідності з тими чи іншими ідеалами конкретного суспільства (саме в сфері розподілу зіштовхуються інтереси різноманітних спільнот людей).

  • Інтеграція суспільства, створення необхідних умов для взаємодії різних елементів його структури (об'єднуючи різні політичні сили, політична система намагається згладжувати, знімати неминуче виникають в суспільстві протиріччя, долати конфлікти, усувати колізії).

  • Політична соціалізація (за допомогою якої формується політична свідомість індивіда і він включається в роботу конкретних політичних механізмів, завдяки чому відбувається відтворення політичної системи шляхом навчання все нових членів суспільства і залучення їх до політичної участі та діяльності).

  • Легітимація політичної влади (тобто досягнення певного ступеня відповідності реального політичного життя офіційним політичним і правовим нормам)

9 Головні характеристики традиційних політичних систем

Політична система служить для управління іншими сферами суспільства. Вона грає інтегруючу роль, перетворює сукупність систем суспільства на органічне ціле. Політична система є сукупністю політичних суб'єктів (еліт, держави, партій, суспільно-політичних організацій) і стосунків між ними.Головним елементом політичної системи суспільства виступає держава, що є з соціально-філософською і соціологічною точок зору сукупність державної влади, населення, території і стосунків між ними.

Політичні системи можна розділити на традиційні і модернізовані залежно від характеру громадянського суспільства, диференційованої політичних ролей, способу обгрунтування влади. Традиційна політична система характеризується нерозвиненим цивільним співтовариством (політично неактивними громадянами), слабкою диференційованою політичних ролей (спеціалізацій), харизматичним способом обгрунтування влади.