Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політологія екзамен..docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
161.51 Кб
Скачать

7.Глобальні проблеми сучасності та їх вплив на світову політику

Глобальні проблеми сучасності - це сукупність найбільш гострих світових проблем, вирішення яких вимагає масового осмислення та об'єднання зусиль всіх народів і держав. Особливість їх полягає в тому, що кожна з цих проблем носить комплексний характер, що обумовлено зростаючою цілісністю світу.

Група глобальних проблем включає в себе як головні:

• знаходження шляхів сталого економічного розвитку у зв'язку з тим, що сучасні технологічні структури досягли межі

• проблеми війни і миру, забезпечення міжнародної безпеки, роззброєння і конверсії, зміцнення довіри до співробітництва між народами

• екологічні проблеми, поставили людство перед загрозою екологічного колапсу, порівнянного з наслідками ракетно - ядерної катастрофи

• проблема людини, включаючи вимір суспільного прогресу та дотримання соціальних, економічних та індивідуальних прав і свобод особистості, боротьбу з міжнародною злочинністю і тероризмом, гуманізацію міжнародних відносин.

Оскільки ці проблеми глобальні, загальнолюдські, то природно, що їх вирішення має знаходитися в епіцентрі міжнародної політики

Глобалізація людських проблем закономірно передбачає гуманізацію міжнародних та міждержавних відносин. Це означає, що політика ведеться заради людей, що інтереси людини, її права вище прерогатив держави: не люди живуть заради держави, а держава функціонує заради людей, покликане бути їх зброєю, засобом, а не самоцінністю. Головний критерій державних і громадських інститутів - служіння людям. Однак ідея верховенства не повинна перетворюватися в абсолют, відриватися від реальностей буття.

Взаємозв'язок, масштабність і тривалість глобальних проблем по-новому ставить перед людством питання про те, як нейтралізувати або хоча б послабити їх. Мова йде про необхідність спільного колективного рішення глобальних завдань, об'єднання зусиль усіх країн світу та всіх політичних сил планети. Зрозуміло, що першим і головним умовою є світ, мирний розвиток, різке скорочення військових витрат.

Іншою умовою виступає всебічне співробітництво, взаємне врахування інтересів, розвиток науки і збагачення її досягненнями всіх держав. Всі народи сьогодні повинні пройти важкі університети глобальної проблематики і наново переосмислити практику свого життя, політику своїх держав, переоцінити свої ресурси розвитку.

У цих умовах з'явилася можливість будівництва нового міжнародного політичного порядку на основі балансу інтересів різних країн і підвищення заходи керованості світом.

Найважливіша роль у вирішенні глобальних проблем належить міжнародним організаціям, і в першу чергу системі ООН. Збереження миру, зміцнення міжнародної безпеки і роззброєння, будучи головним завданням ООН, служать основною передумовою створення міжнародного клімату, необхідного для вирішення глобальних проблем. Важливе місце в діяльності ООН займають проблеми охорони навколишнього середовища, охорони здоров'я, нормалізації становища з продовольством і ін

Майбутнє цивілізації - у розумінні того, що сучасний світ - це одна, спільна цивілізація, в якій пріоритет належить общеформаціонним (загальнолюдським) цінностям. В умовах розвитку суперечливого і в той же час взаємозалежного світу критичне осмислення існуючих досягнень і прорахунків є одним з умов об'єднання прогресивних сил у пошуках соціально прийнятних для людства шляхів і засобів вирішення глобальних проблем сучасності. Тільки таким шляхом може бути забезпечений громадський прогрес людства.