Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор я.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
249.67 Кб
Скачать

10. Діяльність князів Романа та Данила. Розквіт Галицько-Волинської держави.

Роман Мстиславич, спираючись на підтримку дружинників здобув Галич і об’єднав під своєю владою Волинське і Галицьке князівства. У своїй державі князеві довелося повести рішучу політику проти галицького боярства, що було проти посилення княжої влади. Князь здійснив два успішних походи проти половців, а також переможні походи проти Польщі. У 1202 році кияни без опору прийняли владу Романа. Роман створив державу від Карпат до Дніпра. Відіграв помітну роль у житті Угорщини та Польщі. У 1205 році втрутився в міжусобну війну польських князів і загинув під Завихвостом.

Після загибелі Романа його синам Данилу і Васильку довелося вести тривалу боротьбу за відновлення єдності Галичини та Волині під своєю владою.1238 –Данило посів в Галичині, брату віддав Волинь.

Початок правління Данила припав на період монголо-татарської навали на Русь.1241 р – зруйнували і ГВК. 1245 – Данило розгромив боярство. Данило знову відновлює єдність Галицько-Волинського князівства. У тому ж 1245 р. князь змушений їхати до Золотої Орди, щоб одержати ярлик на управління землями. Формально визнавши залежність від хана, Данило намагався тим самим виграти час для збирання сил та підготовки вирішального удару по золотоординцях.

Данило Галицький намагається створити антиординську коаліцію, налагоджує союзницькі відносини зі своїми колишніми ворогами — Польщею, Угорщиною та Литвою. Зовнішньополітичні кроки галицько-волинського князя не привели до утворення антиординської коаліції.

Римський Папа Інокентій IV пообіцяв галицько-волинському князю допомогу в боротьбі з золотоординцями та королівську корону за умови укладення унії руської православної церкви з католицькою під покровительством Папи. Данило погоджується на ці умови. Папа Римський оголошує Хрестовий похід проти татар. Проте плани ще одного хрестового походу так і залишилися нездійсненими. Данило розриває угоду з Ватиканом і вступає у відкриту збройну боротьбу із Золотою Ордою.

Наприкінці 1254 р. Данило Галицький перейшов у наступ проти військ Куремси, який намагався окупувати галицьке Пониззя. Литовський князь Міндовг розриває укладений 1254 р. військовий союз. Це різко змінює ситуацію — протягом 1255— 1256 pp. безперервно триває протистояння з Литвою.

Змінивши Куремсу на Бурундая, Орда розпочинає 1258 р. новий масований наступ. Не маючи сил для протидії, Данило Галицький під тиском вимог Бурундая був змушений віддати наказ про знищення укріплень Володимира, Луцька, Львова, Кременця, Данилова та інших міст. Збереглися лише оборонні споруди неприступного Холму. Саме в цьому місті після серйозної хвороби 1264 р. помирає князь Данило.

11. Зовнішня політика та значення Галицько-Волинської держави.

Роль Галицько-Волинського князівства як основного політичного центру всієї України після занепаду Києва була дуже значною. Саме воно формувало ідею державності на українських землях, оберігаючи їх від поневолення сусідніми державами. Продовжуючи кращі традиції української національної культури, Галицько-Волинське князівство разом із тим забезпечило плідний вплив на цю культуру західноєвропейських цивілізацій.

Роман: переможні походи проти половців і Польщі. Втрутився у боротьбу з прихильниками пап і прибічниками імператорської династії Гогенштауфенів. Втрутився у міжусобну війну польських князів і загинув під Завихвостом.

Данило: відбудовував державу після монголо-татарської навали. Батий 1245 р змусив Данила визнати залежність від Орди. Данило Галицький намагається створити антиординську коаліцію, налагоджує союзницькі відносини зі своїми колишніми ворогами — Польщею, Угорщиною та Литвою. Зовнішньополітичні кроки галицько-волинського князя не привели до утворення антиординської коаліції. Римський Папа Інокентій IV пообіцяв галицько-волинському князю допомогу в боротьбі з золотоординцями та королівську корону за умови укладення унії руської православної церкви з католицькою під покровительством Папи. Данило погоджується на ці умови. Папа Римський оголошує Хрестовий похід проти татар. Проте плани ще одного хрестового походу так і залишилися нездійсненими. Данило розриває угоду з Ватиканом і вступає у відкриту збройну боротьбу із Золотою Ордою. Боротьба з Литвою.

У 1264 р. Данило Романович помирає. Починається поступовий занепад Галицько-Волинського князівства. Волинню до 1270 р. володів його брат Василько, а Галичиною та Холмщиною - сини Данила Лев, Мстислав і Шварпо.

Лев (1264-1301 рр.), домовившись із татарами, здійснив разом з ними походи на Польщу, Литву, Угорщину, приєднавши до своїх володінь Закарпаття з Мукачевим та Ужгородом. Внуки Андрій і Лев II (1308 чи 1315 - 1323) уклали мирні угоди з хрестоносцями, Литвою, Польщею. Загинули у бою з татарами.

Галицькі бояри запросили на княжий стіл племінника Андрія та Лева Болеслава, який після переходу з католицької віри у православ'я отримав ім'я Юрій II Тройденович. Він урегулював стосунки з Золотою Ордою і Великим князівством Литовським, здійснивши у 1337 р. спільний з татарами похід на Люблін. Це в свою чергу викликало відсіч Польщі та Угорщини. Юрій ІІ змушений був підписати Вишеградську угоду про те, що по його смерті трон переходить польському королеві Казимиру ІІІ. Після цього галицькі бояри, не гаючи часу, отруїли останнього галицько-волинського князя.

У подальшому галицькі бояри стримували натиск Польщі та Литви, намагаючись вибороти незалежність Галицько-Волинської держави. В 1349 р. Галичину захоплює польський король Казимир ІІІ, а перед тим Литва приєднує до себе Волинь. Галицько-волинська держава припиняє своє існування.