Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лінгвістичні основи док-ва.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
200.76 Кб
Скачать

12. Значення наукових досліджень мовознавців для формування сучасних уявлень про текст

Слово «текст» у перекладі з латинської означає «тканина», «сплетіння», «з’єднання». Текст вивчає багато наук. Нині існує більше 260 визначень поняття тексту. Однак універсального визначення тексту, яке б мало термінологічний характер, ще не вироблено. Для документної лінгвістики базовим є визначення видатного вченого в галузі загальної теорії тексту І.Р. Гальперіна. Великий внесок у її розвиток зробили філологічні школи різних країн. Зокрема Лондонська, Французька функціональні школи, радянська філологічна традиція (текстова концепція М.М. Бахтіна 40-50-х років).

У лінгвістиці тексту виділяються три самостійні наукові дисципліни: загальна теорія тексту (І.Р. Гальперін), граматика тексту (О.І. Москальська), стилістика тексту (О.В. Арнольд, В.В. Одинцов).

З лінгвістикою тексту пов’язане вчення про дискурс, з французької «мовлення». Розрізненню понять «текст» і «дискурс» відповідає положенням швейцарця Фернандо де Соссюра про мову і мовлення.

13. Історичні витоки документної лінгвістики

Документна лінгвістика як теоретико-прикладна дисципліна виникла на межі функціональної стилістики та лінгвістики тексту, що зумовлено спільністю об’єкта дослідження – текст як джерело та носій інформації.

Лінгвістика тексту – самостійна мовознавча наука, яка досліджує внутрішню структуру тексту, його категорії, змістово-знакову та комунікативну репрезентацію. Лінгвістику тексту різні дослідники називають ще так : текстовою лінгвістикою, текстуальною лінгвістикою, текстикою, текстологією, граматикою тексту, текстолінгвістикою.

Становлення лінгвістики тексту як самостійного мовознавчого напряму за своєю теорією і практикою відбувається в 60 рр. 20 ст. Своєрідним центром її формування вважають Німеччину, у якій виходить друком низка наукових робіт(Р.Харвег. Я.Петефі, С.Шмідт, В.Дресслер) . Великий внесок у її розвиток зробили філологічні школи різних країн. Зокрема Лондонська, Французька функціональні школи, радянська філологічна традиція (текстова концепція М.М. Бахтіна 40-50-х років). Розвиток лінгвістики тексту був зумовлений посиленням уваги мовознавців до розрізнення понять «мова» і «мовлення», і відповідно до рівнів системи мови, визначення статусу тексту як автономної одиниці мови. Наприкінці 70-х років ХХ століття відбуваються позитивні зміни – розшарування лінгвістики тексту внаслідок залучення різних аспектів суміжних наук. У лінгвістиці тексту виділяються три самостійні наукові дисципліни: загальна теорія тексту (І.Р. Гальперін), граматика тексту (О.І. Москальська), стилістика тексту (О.В. Арнольд, В.В. Одинцов). На сучасному етапі лінгвістика тексту інтегрує досягнення нових теорій і галузей знань, орієнтованих на мовлення, акт комунікації.  Перехід до інформаційного суспільства супроводжується зростанням обсягів документованої інформації в усіх сферах людської життєдіяльності.  Зростає роль документа як носія соціальної інформації. Потреби в удосконаленні організації змісту документа, уніфікації його інформаційної частини зумовили розвиток документної лінгвістики.