Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент і безпека туризму(теоретичні).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

73.Громадський контроль за дотриманням законодавства про охорону праці.

Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснюють: трудові колективи через обраних ними уповноважених і професійні спілки – в особі своїх виборних органів і представників.

Уповноважені трудових колективів з питань охорони праці мають право безперешкодно перевіряти на підприємстві виконання вимог щодо охорони праці і вносити обов’язкові для розгляду власником пропозиції для усунення виявлених порушень нормативних актів з безпеки і гігієни праці. Для виконання цих обов’язків власник за свій рахунок організовує навчання і звільняє уповноваженого з питань охорони праці від роботи на передбачений колективним договором строк із збереженням за ним середнього заробітку.

Професійні спілки здійснюють контроль за дотриманням власником законодавчих і нормативних актів, створенням належних умов праці і виробничого побуту та забезпечення їх засобами колективного та індивідуального захисту. Вони мають право безперешкодно перевіряти стан умов і безпеки праці на виробництві, виконання відповідних програм і зобов’язань, передбачених колективним договором, вносити власникам, державним органам управління подання з питань охорони праці й одержувати від них аргументовану відповідь. Беруть участь у розслідуванні нещасних випадків на виробництві.

74.Виробнича естетика, сигнальні кольори та знаки безпеки.

До умов праці на туристичних підприємствах ставляться високі естетичні вимоги. Приємний зовнішній вигляд обладнання, правильний вибір кольору фарбування стін, стель, підлоги, красивий та зручний фірмовий одяг покращують настрій та самопочуття працівників, знижують їх втомлюваність, зменшують кількість нещасних випадків.

Колір є одним з важливих факторів, які формують сприятливе виробниче оточення. Застосування відповідних кольорів при опорядженні приміщень, фарбування обладнання та оформлення інтер’єрів передбачають створення сприятливого „кольорового клімату” – раціонально підібраного поєднання кольорів. Як відомо, кожний колір характеризується трьома показниками - довжиною хвилі (кольоровий тон), коефіцієнтом відбиття (яскравість) і насиченістю (наближенням кольору до чистого спектрального або ступінь розбавлення кольору білим).

Психологічне (емоційне) сприйняття кольору часто пов’язане з асоціаціями, життєвим досвідом. Наприклад, червоний, жовтогарячий, жовтий називають теплими, асоціюючи їх з кольором полум’я, сонця; синій, фіолетовий, блакитний, зелений – холодними, пов’язуючи їх з кольором льоду, води. Деякі кольори називають радісними, веселими (рожевий, жовтогарячий) за асоціацією з квітами, стиглими плодами, а фіолетовий, темно-синій – безрадісними.

Кольори для фарбування приміщень вибирають з врахуванням їх розташування відносно сторін світу та їх пропорцій. Приміщення, які добре освітлюються природним світлом, краще фарбувати в насичені кольори: сіро-синьо-зелені, а затемнені – в жовто-білі. Фарбування стін, стелі та підлоги може зменшувати або збільшувати освітленість приміщення. Тому стіни й стелі в них слід фарбувати в кольори, які відбивають не менше 50% падаючого на них світла: світло-жовтий, салатний, світло-бежевий, блакитний, такі кольори запобігають зоровій та нервовій втомі працівників, сприяють підвищенню освітленості на робочих місцях за рахунок відбитого світла. Темне фарбування поглинає багато світлових променів, погіршує освітленість приміщень, призводить до втоми зору та підвищує ймовірність виробничого травматизму.

Особливої уваги потребує вибір кольору для фарбування внутрішніх поверхонь приміщень, що характеризуються значними тепловиділеннями. Для психологічного послаблення їх впливу рекомендуються світлі холодні тони.

Властивості кольору використовуються для зниження виробничого травматизму в системі сигнально-запобіжних кольорів.

Червоний колір використовується як застережний, забороняючий. Цим кольором фарбують протипожежне обладнання, важелі та кнопки негайної зупинки машин та механізмів, внутрішні поверхні або частини яких є травмонебезпечними.

Жовтий колір означає „увага”, „обережно”. Його використовують для фарбування обладнання, що рухається. Для концентрації уваги фарбування виконують чорними і жовтими прямими та похилими смугами.

Зелений колір означає відсутність небезпеки. У цей колір фарбують шафи із засобами першої допомоги; місця знаходження санітарних нош тощо.

Синій колір є інформативним і використовується для нанесення надписів.

Щоб виділити основний колір, для контрасту застосовують білий та чорний кольори. Для попереджувального фарбування трубопроводів застосовують такі кольори: чорний – пара, жовтогарячий – кислота, жовтий – газ, зелений – вода, синій – повітря. Організація освітлення приміщень також несе велике естетичне навантаження, створенню якого сприяють різні джерела. При застосуванні ламп розжарювання теплі кольори виглядають чистими, насиченими, а холодні – сірими і брудними.

Знаки безпеки призначені для попередження працюючих про небезпеку, необхідність застосування відповідних засобів захисту, а також дозволяють чи забороняють певні дії працівників. Установлено знаки безпеки таких груп: заборонні, попереджувальні, приписуючи та вказівні.

Особливо слід підкреслити значення функціональної музики, яка впливає на емоційну сферу людини, підвищує збудливість, лабільність центральної нервової системи. На початку роботи вона прискорює процес впрацьовування, а наприкінці робочого дня зменшує суб’єктивне відчуття стомленості. Вплив функціональної музики посилюється, якщо вона поєднується з фізичними вправами. Такі вправи підвищують лабільність органів, які безпосередньо беруть участь у виконанні роботи, активізують роботу органів дихання і кровообігу.