Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент і безпека туризму(теоретичні).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

75.Освітлення приміщень і робочих місць. Гігієнічні вимоги до виробничого освітлення.

Освітлення – це отримання, розподіл та використання світлової енергії для забезпечення нормальних умов праці. Освітлення – один з найважливіших факторів, який значною мірою впливає на продуктивність праці, рівень травматизму і професійних захворювань.

Гігієнічні вимоги до виробничого освітлення: рівень освітленості робочих поверхонь має відповідати гігієнічним нормам для даного виду роботи; мають бути забезпечені рівномірність та стійкість рівня освітленості у приміщенні, відсутність різких контрастів між освітленістю робочої поверхні та навколишнього простору; у полі зору предмети не повинні створювати блиску; штучне світло, що використовується на підприємствах, за своїм спектральним складом має наближатися до природного; повинно бути надійним і простим в експлуатації, економічним та естетичним.

Види виробничого освітлення: природне, штучне та сумісне. Природне поділяється на бічне (одно- або двостороннє), що здійснюється через світлові отвори в зовнішніх стінах, верхнє, що здійснюється через аераційні та захисні ліхтарі, отвори в дахах та перекриттях, комбіноване – поєднання верхнього та бічного освітлення.

Штучне освітлення за конструктивним виконанням поділяється на загальне, місцеве та комбіноване. Застосування лише місцевого освітлення не допускається з огляду на небезпеку травматизму. За функціональним призначення штучне освітлення поділяється на: робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне та чергове. Аварійне освітлення призначене для часткового продовження робіт і евакуації людей при раптовому відключенні або виході з ладу робочого освітлення. Таке освітлення повинно мати незалежне джерело електроенергії.

На туристичних підприємствах періодично перевіряють рівень освітлення на робочих місцях та загальне освітлення приміщень, а також справність аварійного освітлення: чистять та миють світильники, замінюють лампи, котрі вийшли з ладу. Рівень освітлення робочої поверхні контролюють люксметром. Як джерела штучного освітлення можуть використовуватися лампи розжарювання та газорозрядні лампи: люмінесцентні, ртутні, неонові та ін.

За характером розподілу світлового потоку світильники можуть бути прямого, розсіяного та відбитого світла. За гігієнічними, естетичними та світлотехнічними даними відбите освітлення вигідно відрізняється від прямого й розсіяного, але джерела такого світла мають низький коефіцієнт корисної дії.

76.Вплив шуму та вібрацій на організм людини. Захист від шуму та вібрацій.

Виробничий шум – це сукупність різних за гучністю й тоном звуків, що виникають при коливальних рухах різних тіл і передаються повітряному середовищі. В туристичних комплексах джерелами шуму є працюючі холодильні установки, вентиляційні системи, механічне й транспортне устаткування. Людське вухо здатне сприймати звукові хвилі частотою 16-20000 Гц. Зона найбільшої чутливості припадає на частоту 800-4000 Гц. Мінімальна інтенсивність звуку, що сприймається людиною в повній тиші, називається порогом чутливості. Інтенсивність звуку, при якій виникають неприємні відчуття, називається порогом болючого відчуття. Одиницею рівня звукового тиску є децибел (дБ). Людина здатна безболісно сприймати інтенсивність звуку до 130 дБ.

Підвищений шум сприяє появі головного болю, глухоти, виразки шлунку, підвищенню кров’яного тиску, розладу нервової системи. Тривалий вплив шуму призводить до швидкого стомлення, зниження уваги і , як наслідок, до зменшення на 40-50% продуктивності праці на підвищення рівня виробничого травматизму.

За будь-якої виробничої діяльності, а також організації робочих місць варто передбачати необхідні заходи, спрямовані на зниження шуму, що впливає на людину, до значень, які не перевищують допустимі. Це досягається технічними засобами боротьби із шумом (зменшення шуму машин): застосуванням технологічних процесів, за яких рівні звукового тиску на робочих місцях не перевищують допустимі; використанням при будівництві звукопоглинальних матеріалів; застосуванням засобів індивідуального захисту (протишумові шоломи, навушники, вкладиші у вуха); організаційними заходами (вибором раціонального режиму праці й відпочинку, скороченням часу перебування в гучних умовах). Санітарними правилами забороняється навіть короткочасне перебування людей в зонах з активними рівнями звукового тиску понад 135 дБ. Вимірюють рівень шуму шумомірами різних типів.

Вібрація – це механічні коливання окремих деталей устаткування в цілому, що перебувають у робочому режимі, а також площадок і підкладок, на яких його встановлено. Гранично допустимі значення вібрацій (11-2800 Гц) при роботі з інструментами, механізмами й устаткуванням, що безупинно впливають на працюючих протягом робочого дня (8 годин), регламентуються „Санітарними нормами проектування промислових підприємств”.

Вібрація поділяється на загальну і локальну. Унаслідок стійкої шкідливої дії вібрації на організм людини виникає специфічне захворювання – віброхвороба. ЇЇ симптомами є головний біль, заніміння пальців рук, біль у кистях, суглобах і передпліччях, безсоння.

Основними заходами щодо боротьби з вібрацією є зниження вібрації в джерелі виникнення; зменшення вібрації на шляху поширення – віброізоляція, шляхом застосування пружинних і гумових прокладок, спеціальних підкладок під устаткування; застосування дистанційного управління, що виключає передачу вібрацій на робоче місце; використання індивідуальних засобів захисту (антивібраційні рукавиці, взуття, гумові килимки). Вібруюче устаткування періодично й після ремонту варто перевіряти на відповідність його діючим санітарним нормам. Для виміру застосовуються вібрографи, вимірювачі шуму та вібрацій.