Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент і безпека туризму(теоретичні).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

63.Відповідальність посадових осіб і працівників за порушення законодавства, норм і правил з охорони праці.

Законодавством установлена адміністративна, дисциплінарна, матеріальна та кримінальна відповідальність. Відповідальність за порушення норм і правил охорони праці несуть у першу чергу керівники підприємств та їхні заступники, на яких покладені обов’язки з охорони праці.

Дисциплінарна відповідальність полягає в накладенні дисциплінарних стягнень, передбачених чинним законодавством за невиконання робітниками та службовцями своїх трудових обов’язків, у тому числі й правил з охорони праці. Передбачено такі види стягнення: догана, переведення на нижче оплачувану роботу на строк до трьох місяців та звільнення з роботи. Правом накладення дисциплінарного стягнення користуються керівники підприємств або інші представники адміністрації, обумовлені відповідними відомствами. За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосоване лише одне дисциплінарне стягнення.

Адміністративна відповідальність посадових осіб, винних у порушенні законодавства про працю й правил з охорони праці, визначається Кодексом України про адміністративні правопорушення і полягає у виплаті штрафу. Право накладати адміністративні стягнення мають службові особи Держнаглядохоронпраці.

Матеріальну відповідальність полягає у відшкодуванні заподіяної шкоди: працівником – підприємству або підприємством – потерпілому працівнику, підприємством – органам державного соціального страхування або соціального забезпечення. Матеріальна відповідальність може бути накладена незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Кримінальна відповідальність регулюється Кримінальним кодексом України, визначається в судовому порядку і полягає у притягненні до виправних робіт або штрафу або позбавлення волі на строк від 2-х до 7-ми років.

64.Управління охороною праці в туристському комплексі.

Управління охороною праці – це підготовка, ухвалення і реалізація рішень по здійсненню організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів спрямованих на забезпечення безпеки, збереження здоров’я та працездатності людини в процесі праці.

Система управління охороною праці (СУОП) є органічною складовою загальної системи управління діяльністю підприємства.

Об’єктом управління охороною праці є діяльність структурних підрозділів та служб підприємства, яка спрямована на створення безпечних і нешкідливих умов праці. Суб’єктом управління охороною праці в цілому на підприємстві є його керівник (роботодавець), в структурних підрозділах – їхні керівники і служба охорони праці.

Головною метою системи управління охороною праці є: запобігання виробничого травматизму, професійних і виробничо обумовлених захворювань, забезпечення безпеки виробничих процесів, обладнання, створення оптимальних умов для високопродуктивної та якісної праці.

Управління охороною праці передбачає виконання таких функцій:

- організація та координація робіт стосовно охорони праці;

- планування робіт з охорони праці;

- контроль стану охорони праці та функціонування СУОП на підприємстві;

- облік, аналіз і оцінка показників стану охорони праці;

- стимулювання робіт з охорони праці.

Мета управління охороною праці на підприємствах туристичного комплексу досягається шляхом вирішення таких основних завдань:

- навчання працівників безпечним методам праці;

- забезпечення безпеки виробничих процесів та обладнання, будівель та споруд;

- нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці;

- забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту, спецодягом;

- забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку;

- організація лікувально-профілактичного обслуговування;

- професійний добір працівників з окремих професій.

Вирішення завдань управління охороною праці має бути забезпечене взаємодією всіх структурних підрозділів, служб і фахівців, які визначаються керівником підприємства.