Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб.раб. техн.микроб..doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

1.2.. Міцеліальні гриби.

Заздалегідь заготовлені чашки Петри з застиглим суслом-агаром надписують з боку дна – 5, 25, 40 (позначення відповідають температурі вирощування гриба) і перевертають чашки кришкою нагору. Беруть заздалегідь заготовлену пробірку з водяною суспензією спор міцеліального гриба і наносять бактеріологічною петлею краплю суспензії на поверхню сусла-агару в центрі пластинки. Засіяні чашки поміщають нагору дном для вирощування культури при відповідних температурах (5, 25 і 40°С).

Вплив температури на розвиток гриба досліджується за наступними показниками: величина діаметра колоній (виміряється смужкою міліметрового паперу з боку дна чашки) і наявність спороносіння (величина пофарбованої зони колонії).

2. Кислотність середовища

Більшість мікроорганізмів, що викликають псування харчових продуктів, розвивається в нейтральному (рН 7,0), слаболужному (рН 7,2-7,3) чи слабокислому (рН ,8-6,9) середовищі. Значні відхилення концентрації водневих і гідроксильних іонів від видових потреб до реакції середовища впливають на розвиток мікробів. Змінюючи кислотність середовища, можна придушувати чи стимулювати ріст і розвиток мікробів, змінювати спрямованість біохімічних процесів, що має велике практичне значення. Так, кисле середовище впливає на гнильні бактерії, тому деякі види харчових продуктів зберігають у маринованому і квашеному виді.

Ознакою впливу кислотності середовища на розмноження бактерій і дріжджів є зниження інтенсивності росту культури на рідкому середовищі.

Матеріали та обладнання: 1) мікроскопи; 2) предметні та накривні скельця; 3) спиртівки; 4) чашки Петрі; 5) бактеріологічні петлі; 6) солодове сусло та МПБ; 7) культури дріжджів та бактерій; 8)термостат; 9) пробірки; 10) фуксин.

Проведення роботи.

2.1. Посів дріжджів.

Готують ряд з чотирьох пробірок з однаковим обсягом стерильного солодового сусла з рН 3, 5, 7, 9. У кожну пробірку вносять піпеткою однакову кількість суспензії дріжджів. Пробірки ставлять у термостат для вирощування при 30°С.

2.2. Посів бактерій.

Готують ряд пробірок, що містять стерильний МПБ зі значеннями рН 3, 5, 7, 9. У кожну пробірку, суворо дотримуючись правила стерильності, вносять бактеріологічною петлею наважки гнильних бактерій, поміщають у термостат для вирощування при 370С.

2.3. Вивчення результату впливу кислотності середовища на культуру дріжджів і гнильних бактерій.

Переглядають пробірки з посівами і струшують вміст для рівномірного розподілу вирослої культури. Інтенсивність росту оцінюють за ступенем мутності середовища і позначають умовно (кількістю хрестів). Для контролю досліду готують фіксованим, пофарбованим фуксином препарати з вмісту пробірок, у яких відзначений ріст культури; мікроскопують і замальовують.

3.ОсмотиЧний тиск

При високій концентрації розчинених у середовищі речовин і, отже, високому осмотичному тиску, у більшості мікроорганізмів настає плазмоліз клітини — протоплазма виділяє воду й ущільнюється; і цим загальмовуються процеси обміну речовин і клітина переходить у стан анабіозу. Явище плазмолізу покладене в основу консервування деяких харчових продуктів повареною сіллю і цукром. Варто пам'ятати, що деякі види мікроорганізмів здатні легко переносити високі концентрації розчинів і навіть мають потребу в них. Такі мікроорганізми звуться осмофілами. Деякі з них є збудниками псування харчових продуктів, консервованих сіллю і цукром, а також збудниками харчових захворювань мікробної природи.

Ознака несприятливого впливу на життєдіяльність мікробів підвищеного осмотичного тиску середовища — зниження інтенсивності росту бактерій, що виражається в зменшенні помутніння середовища, а в грибів — у зменшенні грибниці і спороносіння.

Матеріали та обладнання: 1) мікроскопи; 2) предметні та накривні скельця; 3) спиртівки; 4) чашки Петрі; 5) бактеріологічні петлі; 6) МПБ; 7) культури грибів, дріжджів та бактерій; 8)термостат; 9)поварена сіль; 10) фуксин; 11) глюкоза.

Проведення роботи

3.1. Плазмоліз у дріжджових клітинах.

Пекарські дріжджі розводять у дистильованій воді до незначної мутності суспензії. Краплю суспензії поміщають на предметне скло і вносять у неї кілька кристаликів повареної солі. Через кілька хвилин проводять мікроскопію при максимальному збільшенні. У разі плазмоліза протоплазма клітинах відокремлюється від оболонки і зморщується. Мікроскопічну картину варто замалювати в альбомі.