Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб.раб. техн.микроб..doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

3.2. Вплив концентрації повареної солі на бактерії.

У три пробірки з МПБ, що містить NaCl різної концентрації (0,5, 10 і 20%) роблять посів бактерій. Пробірки поміщають у термостат при температурі 37°С.

Для визначення впливу концентрації NaCl на розвиток бактерій за інтенсивністю помутніння середовища ретельно перемішують вміст пробірок обережним струшуванням і обертанням пробірки між долонями. Після цього відзначають ступінь мутності (кількістю хрестів). Для дослідження однорідності культури з умісту всіх пробірок з помутнінням середовища готують фіксовані препарати, фарбують фуксином, мікроскопують імерсійним об'єктивом і замальовують в альбом.

3.3. Вплив концентрації глюкози на міцеліальні гриби.

Роблять посів міцеліального гриба в пивне сусло з 20, 40 і 60% концентрацією глюкози і без неї (контрольний посів). Посіви поміщають у термостат при температурі 25—350С.

Інтенсивність росту цвілевих грибів встановлюють за розвитком грибниці і спороутворенню (фарбуванню грибниці) і виражають її кількістю хрестів. Для контролю культури готують із грибниці препарат типу «роздавлена крапля», мікроскопують з об'єктивом 40х і замальовують в альбом.

4.Антисептики

Хімічні речовини, що спричиняють загибель мікроорганізмів, називаються антисептиками. Дія антисептиків на мікроорганізми залежить від хімічної структури речовини, його концентрації, тривалості контакту з кліткою (експозиції), а також від чутливості мікроорганізмів до даної речовини. У значній мірі активність антисептиків визначається і сполукою середовища, у якій знаходяться мікроорганізми.

Більшість антисептиків відноситься до групи загальнопротоплазматичних отрут, тобто отрут, що діють не тільки на мікроби, але і на будь-яку тваринну і рослинну клітку. Тому їхнє застосування для консервування харчових продуктів вкрай обмежене, а речовини, що дозволяється використовувати для консервування, використовуються в малих дозах (від тисячних до десятих часток відсотка) і тільки для деяких видів продуктів.

Багато антисептиків використовують для дезінфекції (знезаражування) туалетів, складських приміщень, холодильних камер, питної води, устаткування, інвентарю, дезінфекції рук і ін. В якості дезинфікуючої речовини широко застосовують 0,5—5%-і розчини фенолу, 0,1 — 10%-і розчини хлорного вапна.

Ознакою антимікробної дії антисептиків є уповільнення інтенсивності росту мікробів при підвищенні концентрації антисептика.

Про інтенсивність росту мікробів у даному дослідженні судять за ступенем помутніння середовища в порівнянні зі стерильним середовищем Ступінь мутності середовища виражають кількістю хрестів.

Матеріали та обладнання: 1) мікроскопи; 2) предметні та накривні скельця; 3) пробірки; 4) чашки Петрі; 5) бактеріологічні петлі; 6)солодовий агар та МПБ; 7) культури грибів та бактерій; 8)термостат; 9) сорбінова кислота; 10) фенол; 11) фуксин.

Проведення роботи.

4.1. Вплив сорбінової кислоти на міцеліальні гриби (чи дріжджі).

Бактеріологічною петлею роблять посів спор міцеліальних грибів (чи дріжджів) у стерильне солодове сусло з сорбіновою кислотою 0,01; 0,1 і 0,5%-ї концентрації і без неї. Пробірки поміщають у термостат при температурі 250С.

Вплив сорбінової кислоти на міцеліальний гриб визначають за інтенсивністю росту культури. Показником інтенсивності росту служить ступінь помутніння середовища після збовтування грибниці. Досліджують також інтенсивність фарбування грибниці, що є показником спороутворення.

Для контролю чистоти культури готують препарат «роздавлена крапля» із вмісту пробірки з максимальним ростом (помутнінням). Мікроскопують препарат при середніх збільшеннях мікроскопа.