Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб.раб. техн.микроб..doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 3 Методи приготування і забарвлення біологічних препаратів. Приготування (посів) біологічних об'єктів для вивчення морфології міцеліальних грибів і дріжджів

Для дослідження морфології мікроорганізмів готують спеціальні препарати, які в залежності від задач дослідження можуть містити живі або убиті клітини мікроорганізмів.

Препарат готують на предметних скельцях товщиною не більше 1,2-1,4 мм. Поверхня скла повинна бути старанно очищена і знежирена, для чого її обробляють хромовою сумішшю і ополаскують водою, обпалю­ють в полум’ї горілки. Для приготування препаратів живих мікроорга­нізмів використовують покрівні скельця товщиною 0,17 мм, якими по­кривають преларат. Чисті скельця зберігають у сухому стані або в знежирюючих рідинах.

Живі мікроорганізми досліджують в лабораторіях дуже обмежено. Занадто мала контрасність живих клітин робить цей метод придатним лише для вивчення морфології відносно великих мікрооїв, наприклад мікроскопічних грибів, мікроскопію живих бактерій проводять, в основному, для вивчення їх рухливості.

Основний метод вивчення морфології бактерій - мікроскопія вби­тих (фіксованих) пофарбованих препаратів.

Фарбування препаратів проводять спеціальними барвниками, що значно підвищує контрасність препаратів і дозволяє вивчати не тільки форму бактеріальної клітини, а і її будову.

1. Прижиттєві препарати

Існує два основних способа приготування прижиттєвих препаратів мікроорганізмів: "висяча крапля" і "роздавлена крапля".

1.1.Препарат "висяча крапля". Невелику краплю суспензії мікробних клітин наносять на покровне скельце і обережно кладуть на нього предметне скло з лункою так, щоб крапля вільно вміщувалась у центрі заглиблення. Краї луночки заздалегідь змазують вазеліном, препарат перевертають і мікроскопують, цей метод застосовують, в основному, для вивчення рухливості мікроорганізмів.

1.2.Препарат "роздавлена крапля" не забарвлений (нативний). На предметне скло наносять краплю рідини, наприклад гнійного настою (при роботі з бактеріями - водопровідну воду, при роботі з мікро­скопічними грибами - суміш рівних об’емів етилового спирту та глі­церину), вносять в неї небагато досліджуваних мікроорганізмів, роз­мішують і накривають покровним скельцем. Надлишок виступаючої ріди­ни видаляють фільтрувальним папірцем. Вирощені на густому середовищі бактерії переносять у краплю рідини за допомогою бактеріологічної петлі, а мікроскопічні гриби - двох препарувальних голок. Культура, вирощена в рідкому середовищі, поміщуеться на предметне скло стерильною піпеткою без попереднього нанесення краплі рідини.

Мікроскопують препарат, як правило, сухою оптичною системою (об'єктиви 8х, 20х, 40х). Препарат дозволяє встановити форму клітин переважно крупних мікроорганізмів, їх розміри, розміщення, рухли­вість.

1.3.Препарат "роздавлена крапля" прижиттєво забарвлених мікро­організмів. До краплі мікробної суспензії на предметному склі до­дають краплю слабкого розчину (1:1000) метиленового синього, або фук­сину, добре розмішують, а потім накривають покрівним склом.

Так само рекомендується диференціювати живі і мертві клітини, наприклад при дослідженні пекарських дріжджів. Мертві клітини, як правило, забарвлюються швидше і яскравіше внаслідок підвищення про­никаючої здатності клітинної оболонки після смерті мікроорганізму.