Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВРТ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
522.24 Кб
Скачать

3.1.3.1. Контрольована стимуляція яєчників (кся)

1) Для КСЯ можуть застосовуватись лише препарати, зареєстровані в установленому порядку на території України. Вибір схеми стимуляції, препаратів, корекція доз здійснюються спеціалістом з урахуванням інструкції щодо використання медичних препаратів, індивідуальних особливостей пацієнтки та результатів клінічного та ультразвукового обстеження та моніторингу.

2) КСЯ здійснюється за затвердженими клінічними протоколами.

3) Для контрольованої стимуляції яєчників можуть використовуватися такі групи препаратів: селективні модулятори естрогенових рецепторів (СМЕР), інгібітори ароматази, гонадотропіни: людський менопаузальний гонадотропін (лМГ), фолікулостимулюючий гормон (ФСГ); рекомбінантні: фолікулостимулюючий гормон (рФСГ), рекомбінантний лютеїнізуючий гормон (рЛГ); хоріонічний гонадотропін (ХГ); агоністи гонадотропін-рілізінг-гормону (а-ГнРГ); антагоністи гонадотропін-рілізінг-гормону (ант-ГнРГ).

3.1.3.2. Моніторинг розвитку фолікулів і ендометрію

1) Основним методом динамічного контролю за розвитком фолікулів та ендометрію під час контрольованоії суперовуляції є ультразвуковий моніторинг.

2) У процесі ультразвукового моніторингу визначається:

- кількість фолікулів;

- середня швидкість росту фолікулів за 1 добу;

- проводиться вимірювання їх середнього діаметру (за сумою двох вимірювань);

- визначається товщина і ступінь зрілості ендометрію.

3) Динамічне визначення концентрації гормонів доповнює дані ультразвукового обстеження для оцінки функціональної зрілості фолікулів.

4) Кратність обстеження щодо вмісту гормонів в процесі КСЯ, оцінку критеріїв завершення індукції суперовуляції, призначення тригера овуляції та призначення часу пункції фолікулів для отримання ооцитів визначає спеціаліст, який здійснює лікувальну програму ДРТ.

5) Критеріями завершення КСЯ вважаються: фолікули-лідери мають діаметр більше 18 мм, товщина ендометрію більше 8 мм.

6) Для завершення дозрівання ооцитів вводиться одноразово 5000 – 10000 МО, внутрішньом’язово ХГ.

3.1.3.3. Пункція фолікулів для отримання ооцитів

1) Пункція фолікулів яєчників та аспірація фолікулярної рідини для отримання ооцитів проводиться через 35 - 36 годин з часу введення тригерної дози ХГ.

2) Процедура виконується амбулаторно, в асептичних умовах спеціалізованої маніпуляційної чи малої операційної під ультразвуковим контролем за допомогою спеціальних пункційних голок.

3) При неможливості проведення трансвагінальної пункції (атипове розташування яєчників), ооцити можуть отримуватись лапароскопічним доступом. Після закінчення процедури пацієнтка залишається під наглядом медичного персоналу не менше 2 годин для контролю загального стану здоров’я.

3.1.3.4. Отримання і реєстрація сперми для проведення зів

1) Для ЗІВ застосовується підготовлена за відповідною технологією сперма чоловіка або донора.

2) У разі використання сперми чоловіка перед здачею сперми йому рекомендується утримання від статевих стосунків протягом 3 - 5 днів.

3) Стерильна ємкість для збору еякуляту маркірується.

4) Здача сперми проводиться в спеціальній кімнаті з інтер’єром, наближеним до домашнього та санітарним вузлом.

5) Отримання сперми пацієнтів реєструється в „Журналі обліку, зберігання та використання сперми пацієнтів” (додаток 4)

6) За необхідності використання сперми донора, вибір донора сперми здійснюється пацієнткою добровільно на підставі фенотипічної характеристики анонімного донора.

3.1.3.5. Інсемінація ооцитів і культивування ембріонів iн вiтрo.

1) Фолікулярну рідину, отриману в результаті пункції фолікулів, переносять до чашки Петрі. У разі отримання незрілих ооцитів може бути виконана методика дозрівання ооцитів ін вітро (ДІВ) – In vitro maturation (IVM).

2) Аспірат досліджують під стереомікроскопом з 10 - 50 разовим збільшенням, відшукують ооцити і переносять в спеціальні живильні середовища. Чашку Петрі з ооцитами в живильному середовищі переносять для культивування до інкубатора з температурою 37°С і 5% концентрацією CO2 в газовому середовищі.

3) Як нативні, так і кріоконсервовані спермії перед використанням відмивають від сім’яної плазми і відокремлюють фракцію морфологічно нормальних та активно рухомих сперміїв. Можна користуватися методиками центрифугування-флотації, або центрифугування в градієнті щільності.

4) Інсемінацію ооцитів проводять після 2-6 годин преінкубації, а наявність запліднення ооцитів, як правило, оцінюють за допомогою інвертованого мікроскопу через 16 - 18 годин, коли чітко візуалізуються чоловічий і жіночий пронуклеуси.

5) Зиготи переносять до свіжого культурального (живильного) середовища, де відбувається початковий розвиток ембріонів.