Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВРТ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
522.24 Кб
Скачать

4. Кріоконсервація сперми, ооцитів, ембріонів та

біологічного матеріалу, отриманого з яєчка

або його придатка, оваріальної тканини

4.1. Для збереження донорських сперми, ооцитів, ембріонів та біологічного матеріалу, отриманого із яєчка або його придатка кріоконсервація їх здійснюється за Заявою пацієнтів щодо кріоконсервації сперми/ооцитів (додаток 19) та Заявою донорів щодо кріоконсервації сперми, ооцитів, ембріонів та біологічного матеріалу, отриманого з яєчка або його придатка (додаток 20).

4.2. Кріоконсенрвація сперми, ооцитів, ембріонів та біологічного матеріалу, отриманого з яєчка, його придатка, оваріальної тканини проводиться за допомогою програмного кріо обладнання, або вітріфікації за методиками, рекомендованими фірмами, виробниками патентованих живильних середовищ.

4.3. У випадку порушення умов зберігання кріоконсервованих матеріалів внаслідок стихійного лиха, аварії, кримінального нападу лікувальний заклад не несе відповідальності за їх збереження.

4.4. У разі необхідності за бажанням пацієнтів термін кріоконсервації може бути подовжений за окремою заявою донорів.

4.5. При здійсненні кріоконсервації сперми, ооцитів, ембріонів, біологічного матеріалу, отриманого з яєчка або його придатка, оваріальної тканини, між пацієнтами та закладом охорони здоров'я складається договір у встановленому порядку.

4.6. Спеціаліст з ембріології проводить заморожування і процедуру розморожування донорського матеріалу, оцінює якість до і після кріоконсервації, забезпечує необхідний режим зберігання та використання біо матеріалу, рекомендованих і апробованих протоколів виробників живильних середовищ.

5. Редукція ембріонів

5.1. З метою профілактики акушерських і перінатальних ускладнень, пов’язаних з багатопліддям, може проводитись маніпуляція із зменшення кількості ембріонів, що розвиваються - редукція ембріонів.

5.2. Редукція ембріонів здійснюється лише за висновком консиліуму спеціалістів щодо необхідності її проведення, в якому приймає участь не менш трьох спеціалістів.

5.3. Кількість ембріонів, які підлягають редукції, визначається пацієнткою за рекомендацію лікаря за письмовою згодою в медичній документації.

5.4. Показання до проведення редукції ембріонів є наявність 3 і більше плодів після застосування ДРТ.

5.5. Протипоказання до проведення редукції ембріонів:

- загроза переривання вагітності;

- гострі запальні захворювання на момент проведення процедури.

5.6.Обстеження пацієнтки для проведення редукції ембріонів здійснюється у відповідності стандартного обстеження гінекологічних хворих для планового оперативного втручання (малі діагностичні та лікувальні втручання) наказу МОЗ України від 28.12.2002 №503 «Про удосконалення амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні». Додатково призначається:

- аналіз крові на гепатити В і С (не пізніше 3 міс.);

- УЗД органів малого тазу.

5.7. Вибір ембріонів, що залишаються і підлягають редукції, повинен проводитись з урахуванням даних ультразвукового обстеження, які характеризують їх стан строком до 10 тижнів вагітності.

5.8. Доступ до ембріонів (трансвагінальний, трансцервікальний, трансабдомінальний) і метод призупинення розвитку плода вибирається в кожному конкретному випадку лікарем.

5.9. Для профілактики багатопліддя впроваджується методика ембріотрансферу одного відібраного ембріона. Решту ембріонів кріоконсервують для використання в наступних циклах.