Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп.лек 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

2 Термічний спосіб дегазації води

У термічному деаераторі взаємозалежні процеси виділення вільної вуглекислоти і розкладання бікарбонату натрію:

2NaHCO3® Na2CO3 + CO2­ +H2O,

Na2CO3 + H2O® 2NaOH+CO2­ .

Отже, у деаераторі повинний бути забезпечений безупинний відвід із деаерованої води в паровий простір вільної вуглекислоти , яка виділяється, що у свою чергу уповільнює термічне розкладання. Звідси випливає необхідність подачі пари, вільної від вмісту розчиненого CO2 і інтенсивне видалення з деаератора газів , що виділилися.

Деаератори повинні задовольняти таким вимогам :

- мати двоступінчату схему деаерації води; забезпечувати швидкий нагрів води і підтримувати відповідну температуру води, що надходить у деаератор; забезпечувати більш тонке роздрібнення води.

Принципова схема деаераційної установки подана на малюнку.2.7

Малюнок 2.3.4 Схема атмосферної деаераційної установки

1-колонка; 2- бак; 3- водопокажчик; 4- манометр; 5- гідравлічний затвор;

6- розподільний устрій; 7,8- тарілки; 9- трубопровід випара; 10- охолодник випара; 11- хімочищена вода; 12- відвід газу; 13- трубопровід пари в колонку; 14- випуск води в затвор.

Атмосферний деаератор складається з малогабаритної колонки 1 і бака-акумулятора 2 з барботажним устроєм. У колонці розташовані дірчасті тарілки 7,8.Вода надходить через розподільний устрій 6 на верхню тарілку 7,попередньо перемішуючись із подаваним конденсатом. З колонки 1 вода зливається в бак 2, у якій рівень її підтримується на визначеній висоті для створення над рівнем води постійної парової подушки. Пара у колонку підводиться знизу по патрубку 13 з отворами для кращої її розподілу . Вода, яка потребує деаерації деаерації 11,підводиться у верхню тарілку, контактує з парою і стікає на нижню тарілку, а потім у бак-акумулятор. Гази і частина пари, що не скондесувалася, відводяться через патрубок 9 у самій верхній частині колонки.

Для кращої деаерації води, крім підігріву її в колонці, застосовується схема, у якій пара спочатку надходить у бак на барботаж, а потім у колонку.

Вакуумна деаерація (мал.2.8) в основному застосовується в ТГУ, обладнаних водогрійними ТГ.Вакуум створюється водоструминним ежектором 5. Випар і газ із деаераційної колонки відсмокчується ежектором за рахунок чого і створюється вакуум у колонці. У ежекторі випар конденсується, а гази виводять в атмосферу.

Малюнок 2.3.5 Схема вакуумної деаерації

Продуктивність деаераторів вибирається по максимальній витраті живильної води для ТГУ і підживленої води, яка поступає у тепломережу. Розмір місткості всіх баків ТГУ розраховується для невеликих установок на 20-30 хв. запасу їхньої максимальної продуктивності і на значних установках 15 хв. запасу.

У значних відкритих системах теплопостачання при кількостях води від 150 м3/годину і вище після деаераторів підживленої води встановлюється на територіїТГУ баки-акумулятори. Місткість баків-акумуляторів,які вирівнюють добове споживання води визначається з виразу

V=(21,6...14…14,4)G ргв,