Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп.лек 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

4 Вибір тягодутьевых устроїв

У опалювально-виробничих ТГУ звичайно встановлюють дутьоеві вентилятори і димососи одностороннього усмоктування.

Дутьові вентилятори (вд) застосовуються при температурі до 25оС.

Продуктивність дутьового пристрою визначається:

, м3/із

де bр - розрахункова витрата палива, кг/с; a т - коефіцієнт надлишку повітря; Vo - теоретичний об’єм повітря, м3/кг; tв - температура повітря, оС.

Дутьоеві вентилятори вибирають по їхній продуктивності й утворюваному ними повному тиску. Їх встановлюють індивідуально (по агрегатному принципові) і групові.

Групові дутьові вентилятори встановлюють у ТГУ, обладнаних ТГ із розрахунковою продуктивністю по парі не понад 1,5-2 т/год.

Продуктивність димососів, м3

Розрахунковий повний тиск димососа, Па

де - самотяга димаря, Па.

Число встановлюваних димососів і їхня продуктивність, так само як і дутьових вентиляторів, обумовлюються потужністю ТГУ. Поагрегатна установка дымососів найбільш поширена. Групові димососи встановлюють лише в котельних малої потужності і там, де встановлені групові экономайзери або золоуловлювачи.

Для зменшення довжини каналів, що подають воздух, дутьові агрегати розташовують по можливості поблизу від ТГ. Димососи і вентилятори розміщають, як правило, переважно на нульовій позначці (мал. 2.9[3]). Перетин воздуховодів визначають виходячи зі швидкості руху повітря, прийнятого в межах 6-10 м/с. Для цегельних газоходів швидкість руху продуктів горіння приймають 6-8 м/с, а для сталевих газоходів 8-10 м/с. Між димососами і вентиляторами роблять проходи шириною не менше 800 мм для їхнього огляду.

5 Димові труби

Димові труби виконують цегельними, залізобетонними і металевими. Основними елементами цегельної труби є: фундамент і стовбур. Для надання усталеності зовні труба має форму усіченого конуса.Залізобетонні труби футеровані по усій висоті і виконані висотою від 80 до 200 застосовують звичайно для ТГ великої потужності.

Висота димаря повинна бути вища покрівель будинків (у радіусі 25м) не менше чим на 5 м і при наявності будинків висотою більш 15 м у радіусі 200 м - не нижче 35 м. При природній тязі і спалюванні природного газу висота димаря повинна бути не нижче 20 м.

Для ТГУ, як правило, варто мати один загальний димар, що розташовується окремо від будинку котельної.

Площа вихідного перетину димаря, м2, визначають

де Вр - розрахункова витрата палива котельної, кг/с (м3/с); Vг - сумарний обсяг продуктів горіння котельної, м3/кг; відх - температура газів , що ідуть в димову трубу; wвідх. - швидкість димових газів, 15-25 м/с.

Далі визначається діаметр устя димаря:

і діаметр основи димаря:

dо= 0,02Н + dу.

Тема 2.5 Техніко-економічні показники тгу

(ТЕП ТГУ)

Кількість годин- 2

Кількість лекцій- 1(7- а)

Лекція- 2.7

  1. Основні визначення і показники

  2. Капітальні витрати (вартість джерела теплопостачання)

  3. Експлуатаційні витрати

  4. Економічна ефективність капіталовкладень і нової техніки