Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп.лек 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

3 Теплова схема з водогрійними котлоагрегатами

Котельні з водогрійними котлоагрегатами характерні тим, що вони є чисто опалювальними, які забезпечують відпустку теплової енергії для опалення, вентиляції і гарячого водопостачання без проміжного теплоносія.

Теплова схема котельні з водогрійними котлоагрегатами подана на рис. 2.1.2 і на рис. 1.75[3].

Рисунок 2.1.2 Теплова схема водогрійної котельні

Сумарна теплопродуктивність водогрійних котлоагрегатів (1), які виробляють гарячу воду з температурою 95, 130, 150, 180, 200 о розподіляється в такий спосіб: а) до споживачів опалення, вентиляції або гарячого водопостачання ( у тепломережу); б) до підігрівника сирої води, ХВО; в) до вакуумного деаератора; г) у мазутне господарство й інші потреби; д) до насоса рециркуляції;

У схему надходить: а) додаткова вода з водопровідної мережі для підживлення(Gс. в.);б) зворотна вода тепломережі (Gзв);

Необхідна кількість підживленої води забезпечується системою ХВО (7) і вакуумним деаератором (10), який працює при р=0,03...0…0,0075 МПа.

Для одержання вакууму слугує установка з замкнутим циркуляційним контуром води, що складається з водяного ежектора(11), насоса (13), бака (12), що заповнюється до пуску установки сирою водою.

Підігрів вихідної води (Gсв) передбачається в підігрівнику (6) до t = 25оС, а після ХВО в підігрівнику ХВО (8) до t = 60 o.

Вода з деаератора з t = tн подається в бак деаерованої води (10), а після за допомогою підживленого насоса (5) подається в зворотну лінію тепломережі на усмоктувальну лінію сіткового насоса (4).

У колонку деаератора надходить тільки хімочищена вода, а для підігріву води до температури насиченнян подається гаряча вода з котла.

Випар, що утворився в результаті деаерації , видаляється з верхньої частини колонки деаератора через охолодник випару до водяного ежектора і бака технічної води (12), з якого викидається в атмосферу

Для підтримки постійної температури води (120-150оС ) за котлом і температури води, що йде в теплову мережу відповідно до температурного графіка використовується лінія підмішування (3) ( лінія перепуску).

Для захисту сталевого водогрійного котла від корозії температура води на вході підтримується в межах 70-120оС (у залежності від концентрації сірки в паливі) за допомогою лінії рециркуляції і насоса рециркуляції (2) гарячої води з вихідного колектора котла у вхідний.

Тема 2.2 Методика розрахунку теплової схеми котельні

Кількість годин - 2

Кількість лекцій - 1( Лекция- 2-а)

Лекція 2.2

1 Задача і цілі розрахунку теплових схем

2 Загальні принципи розрахунку теплової схеми

3 Методика розрахунку теплової схеми котельні з водогрійними котлоагрегатами

4 Методика розрахунку теплової схеми котельні з паровими котлоагрегатами

5 Оцінка теплової економічності теплової схеми

1 Задача і цілі розрахунку теплових схем

  • Основною ціллю розрахунку теплової схеми котельні є: визначення загальних теплових навантажень, що складаються з зовнішніх навантажень і витрат теплоти на власні потреби; визначення усіх теплових і матеріальних потоків, необхідних для вибору допоміжного устаткування і визначення діаметрів трубопроводів і арматури;

  • визначення вихідних даних для подальших техніко-економічних розрахунків ( кількість теплової енергії виробленої за рік, річних витрат палива й ін.).

Розрахунок теплової схеми дозволяє: визначити сумарну теплопродуктивність(паровидатність) котельної установки при декількох режимах її роботи. Згідно з відомою сумарною витратою пари (гарячої води) проводиться вибір типу, кількості і продуктивності котлоагрегатів.

Після вибору котлоагрегатів проводиться вибір усього необхідного для їхньої роботи допоміжного устаткування, тобто різноманітних теплообмінників, насосного парку, устаткування водопідготовки, баків і ін.

Все обране устаткування відображається на тепловій схемі у виді умовних позначень, що вибираються відповідно до чинних стандартів. Так само умовними лініями зображують трубопроводи для різноманітного виду рідин, пари і газу.