Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп.лек 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

3 Хімічна деаерація води

Здійснюється сульфітуванням. У живильну воду після її підігріву до 80оС вводять розчин сульфіта натрію (Na2SO3), що поглинає кисень. При цьому утворюється добре розчинний і корозійний-неактивний сульфат натрію Na2SO4. Проте при тиску вище 0,6 МПа сульфіт натрію розкладається з утворенням сірчаног ангідріда, що корозійно активний.

Видалити кисень можна з води фільтруванням через сталеву стружку з графітом або чавунну стружку прошарком 1,5-2,0 м при температурі води 50-70оС. Вода через процес електричної корозії звільняється від частини розчиненого в ній кисню, створюючи окис заліза, частина яких залишається в прошарку, а інша виводиться з водою й освітлюється в спеціальних фільтрах. Вміст кисню після фільтрації 0,1 - 0,2 мг/л. Проте при цьому СО2 не уловлюється так само як і при сульфітуванні, що обмежує їхнє застосування

4 Установка деаератора

Для попередження паротворення в трубопроводі до насосів деаератор установлюють по висоті не менше 7 м над живильними або підживленими насосами.

Швидкість води в усмоктувальних трубопроводах приймається в межах 0,6-1,5 м/с. Необхідний напір проти паротворення КПа(м.вод.ст) дорівнює

Рвход = Рд + DР,

де Рд - тиск у деаераторі,Мпа;D Р - розмір запасу, що складає звичайно 60 - 100 КПа.

При визначенні продуктивності живильних насосів варто враховувати витрати: на живлення усіх робочих парових котлів;на безупинну продувку котлів; на охолодники води; на РОУ(редукційно-охолодна установка).

Лекція 2.5

1 Внутрішньокотлова ообробка води

2 Сучасні засоби очищення води

3 Вимоги до якості води і пари

4 Принципи розрахунку цеху водопідготовки (хімводоочистки

1 Внутрішньокотлова обробка води

Цей спосіб обробки води заснован на введенні у водяний об’єм котлоагрегатів речовин, що із солями жорсткості утворюють малорозчиненні з'єднання - шлам, що безупинно видаляється з водяного об’єму. В котел вводять (дозують) їдкий натр NaOH (каустичну соду), який вступаючи в реакцію з бікарбонатом кальцію або магнию утворює карбонати Са+2 або Мg+2 і кальциновану соду. Карбонати випадають в осад (шлам).

Ca(HCO3)2+2NaOH « ¯ CaCO3+Na2CO3+2H2O

Надалі кальцинована сода під впливом котлової води відновлюває їдкий натр

H2O+Na2CO3 « 2NaOH+­CO2

Замість каустичної соди можна використовувати тринатрійфосфат (Na3PO4). При цьому в контурі циркуляції котла виділяються з'єднання Са+2 або Мg+2, межа розчинності котрих нижче, чим накипоутворювачей.

До внутрішньокотлової обробки води можна віднести і магнітний метод, заснований на перетинанні потоку води магнітними силовими лініями під кутом 90о. У результаті вода при наступному нагріванні в котлі не дає накипних відкладень. Апарати магнітної обробки води можуть бути застосовані при підживленні теплових мереж, чавунних водогрійних і парових котлоагрегатів при карбонатній жорсткості 6-8 мг-экв/кг.