Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп.лек 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

3 Освітленние води

Процес видалення грубодисперсних і колоїдних домішок називають освітленням. Його здійснюють шляхом фільтрування і відстоювання води. Найбільш дрібні частки укрупнюються - коагулюються при обробціі води реагентами перед обробкою у механічних фільтрах.

Коагулянтами служать сірчанокислий алюміній A2(SO4)3×18H2O і залізний купорос (сірчанокисле закисне залізо) – FeSO4× 7 H2O і хлорне залізо – FeCl3.

Вода перед коагуляцією для прискорення процесу підігрівається до 25-30°С. Коагулянти викликають корозію, тому устаткування потребує захисного покриття. На рис. 2.3 показана прямоточна схема освітлення води з механічним фільтром.

Освітлювальний фільтр представляє собою металевий резервуар, у якому на дренажній системі розташовується прошарок фільтруючого матеріалу.

Зважені речовини осаджуються і поступово збільшують опір фільтра від сотих часток до 0,1 МПа. Тривалість роботи механічного фільтра від 2 до 22 годин, після чого фільтр промивають водою. Перед промиванням його обробляюють стислим повітрям для розпушення матеріалу на протязі 9-10 хв.

Видалення заліза, що міститься у воді рік і водойм у виді колоїдних з'єднань, проводять коагуляцією, вапнуванням і хлоруванням.

1- вхідна вода; 2 - насос-дозатор; 3 - бак із розчином коагулянтом; 4 - шайби; 5 - механічний фільтр; 6 - освітлювальний фільтр; 7- бак промивної води; 8- лінія промивання; 9- освітлена вода.

Рисунок 2.3.1 Схема освітлення води

4 Пом'якшення води методом іонного обміну

Метод іонного обміну заснований на спроможності деяких нерозчинних у воді матеріалов-катіонів поглинати присутні у воді катіони Са2+ і Mg2+, віддавая воді катіони Na+, H+ і амонію NH4+, котрими попередньо насичують матеріал:

2 RNa + Ca2+ « R2Ca + 2Na+; RH + Na+ « RNa + H+;

2RNH4 + Mg2+ « R2Mg + 2NH44+; ROH + Cl- « RСl + OH-

У залежності від утримання в поверхневому прошарку катіоніта того або іншого обмінного катіона розрізняють Na-катіонування, H-катіонування і NH4-Na-катіонування.

При фільтрації води через прошарок матеріалу, катіони обмінюються, унаслідок чого загальна Жо може бути знижена до 0,015 мг-экв/кг.

Катіони Na+ у Na-катіонітних фильтрах обмінюються при фільтрації з катіонами Са2+ і Мg2+ і утворять у пом'якшеній воді натрієві солі з великою розчинністю – NaHCO3, NaCl, Na2SO4 і Na2SiO3. Надалі з бікарбонату Na (NaHCO3) у котловій воді утворюється карбонат Na (Na2CO3) і двоокис вуглецю СО2, що призводить до збільшення лужності котлової води, тому що карбонат натрію утворює надалі їдкий натр (NaOH)

NaHCO3 ® Na2CO3 + CO2 + H2O,

Схема Na-катіонітної установки приведена на рис. 2.3.2.

Na-катіонування в залежності від необхідної Ж-сти живильної води буває одноступінчате або двоступінчате. При однім ступені пом'якшення вода знижує загальну Ж до 0,1 мг-экв/кг, при двоступінчатої ~ 0,015 мг-экв/кг.

Заповнюються Na-катіонітні фільтри сульфовугіллям або катіонітом марки КУ-2. Температура води перед фільтрами повинна складати 25-30° С.

1 - вхідна вода, 2 - фільтр-розчинник солі, 3 - Nа-катіонітний фільтр, 4 - бак промивної води, 5 – пом’якшена вода

Рисунок 2.3.2 Схема Nа-катіонування

.

.