Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп.лек 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

4 Рекомендації до прокетурвання міні котелень

4.1 Загальні вказівки

Котельні за розміщенням на генплані підрозділяються на:

  • ті, що окремо стоять;

  • прибудовані до будівель іншого призначення;

  • убудовані в будинки іншого призначення незалежно від поверху розміщення;

  • дахові.

При проектуванні дахових котелень установок, що працюють на природному газі, теплопродуктивністю до 3,75 МВт і з температурою теплоносія до 115 °С, що розміщаються на плоских покрівлях і в горищних приміщеннях виробничих, житлових і громадських будівель і споруд висотою до 30 м, а також котелень прибудованих до жилих будинків і убудованих до громадських будівель і споруд при використанні водогрійних теплогенераторів без барабанів, з одиничною теплопродуктивністю до 1,25 МВт варто використовувати рекомендації 27. Можливість розміщення дахової котельні на висоті вище ніж 30 м повинна узгоджуватися з територіальним органом державного пожежного нагляду.

Такі котельні не допускається розміщати суміжно, під і над приміщеннями з масовим перебуванням людей (з одночасним перебуванням у них більш ніж 50 чоловік).

Для виробничих будинків, промислових підприємств допускається проектування прибудованих, убудованих і дахових котелень.

Для котелень, убудованих у виробничі будинки промислових підприємств, теплова потужність кожного теплогенератора не повинна перевищувати 2,9 Мвт.

Розміщення дахових і убудованих котелень над і під виробничими приміщеннями і складами категорій А і Б за вибуховопожежної і пожежної небезпеки не допускається.

Вбудовувати котельні в жилі багатоквартирні будинки не допускається. Для жилих будинків допускається улаштування прибудованих і дахових котелень.

Не допускається проектування дахових, убудованих і прибудованих котелень до будинків дитячих дошкільних і шкільних установ, до лікувальних корпусів лікарень і поліклінік з цілодобовим перебуванням хворих, до спальних корпусів санаторіїв і установ відпочинку.

4.2 Об'ємно-планувальні і конструктивні рішення

Убудовані котельні повинні відокремлюватися від суміжних приміщень протипожежними стінами 2-го типу чи протипожежними перегородками 1-го типу і протипожежними перекриттями 3-го типу. Прибудовані котельні повинні відокремлюватися від основного будинку протипожежною стіною 2-го типу.

Мінімальна висота приміщення котельні від позначки чистої підлоги до низу виступаючих конструкцій перекриття (у світлі) повинна бути не менш ніж 2,5 м.

Убудовані в будинки автономні котельні варто розміщати біля зовнішньої стіни будинку на відстані не більш за 12 м від виходу з цих будинків.

Для дахових котелень варто передбачати:

  • вихід з котельні безпосередньо на покрівлю;

  • вихід на покрівлю з основного будинку по маршових сходах;

Якщо теплогенератори не вимагають бічного обслуговування, обов'язкова наявність проходів між крайніми теплогенераторами і стінами котельні. Ширина цих проходів, а також ширина проходів між теплогенераторами і задньою стіною котельні повинна складати не менш ніж 1 м.

Проходи в котельні повинні мати вільну висоту проходів не менш ніж 2 м.

Теплогенератори з атмосферними пальниками можуть встановлюватися в жилих (кухня, ванна кімната і т.п. –які відповідають вимогам нормативних документів) і спеціальних приміщеннях (топкова, котельня і т.п.).

В одному приміщенні жилого будинку не допускається передбачати установку більше від двох малометражних опалювальних теплогенераторів чи двох інших типів газового устаткування.

Приміщення кухні при установці в ній теплогенератора повинне бути висотою не менш ніж 2,2 м, мати вікно з кватиркою (фрамугою) чи конструкцією жалюзійного типу, витяжний вентиляційний канал і природне освітлення. При цьому необхідно, щоб об’єм приміщення. У якому встановлюється тепло генератор, був не менш ніж 1м3 на 1 кВт теплопродуктивності.

При установці в кухнях чи приміщеннях тільки водонагрівальних чи опалювальних апаратів з відводом продуктів згоряння в димохід кратність повітрообміну повинна бути не менш від трьох.

Теплогенератор бажано встановлювати на узвишші над підлогою в 50-100 мм, для зменшення засмоктування при горінні пилу з підлоги. Підлога приміщення по можливості повинна бути викладена плиткою.