Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп.лек 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

2 Теплові схеми тгу з паровими котлоагрегатами

Котельні установки з паровими котлоагрегатами характерні тим, що вони є опалювальне-виробничими, які забезпечують: технологічних споживачів паром заданих параметрів (Dспож), а також відпускають теплову енергію у вигляді гарячої водою на опалення Qо, вентиляцію Q. в і гаряче водопостачання Qгв шляхом підігріву води в спеціальному пароводяному підігрівнику (бойлері).

Такі котельні можуть бути також чисто опалювальними або чисто виробничими.

Теплова схема котельні ( ТГУ ) з паровими котлоагрегатами для закритої системи теплопостачання подана на рис. 2.1.1 і на рис.1.74[3].

1. Сумарна паропродуктивність (Dсум) парових котлоагрегатів (1), що виробляють насичену або перегріту пару з параметрами (Р1,t1) розподіляється в такий спосіб: а) відпустка пари технологічним споживачам 2 (Dспож); б) витрата пари на підігрів води теплової мережі 14 (Dб); в) витрата пари на деаератор 12 (Dд); г) витрата пари на підігрів сирої води (Dсв); д) витрата пари на власні потреби котельні (Dвп) Dвп=Dобд+Dмаз+...; е) внутрішньокотельні втрати (Dвтр).

2. У схему надходять: а) конденсат від технологічних споживачів 2 (Gспож) через бак конденсату 17 ; б) вода з зворотного трубопроводу (Gзв); в) вихідна вода з водопроводу або інших джерел 4 (Gсв.).

3. Заданий тиск пари Рспож, що відпускається споживачам, підтримується редукційною установкою (3).

4. Необхідна кількість живильної води забезпечується системою хімводоочистки (ХВО - 9) і термічним деаератором( 12 ).

Рисунок 2.1.1 Принципова теплова схема ТГУ з паровими котлоагрегатами

5. Підігрів вихідної води передбачається в підігрівнику сирої води (7) і в охолоднику продувальної води(6), хімоочищеної води в підігрівнику(10) і в охолоднику випару (11).

6. З деаератора (12) частина деаерованої води (Gд) використовується в якості живильної води для парових котлів (Gп..в) за допомогою живильного насоса (8) і частина для підживлення теплової мережі (Gпідж) за допомогою підживленого насоса (13).

7. Для забезпечення нормального водяного режиму котлів передбачено безупинне продування котлової води (Gпр) з відводом продувальної води в сепаратор безупинного продування (5). Пара з сепаратора (4) витратою (Dпр) подається в деаератор(12), а сепарована вода витратою (G'пр) подається в охолодник продувальної води (6) звідкіля в дренажну мережу котельні при температурі 40-50 оС.

8. У колонку деаератора (16) надходить: а) хімочищена вода (Gхв); б) конденсат від технологічних споживачів (G'спож); в) конденсат від бойлерів(14) води теплової мережі (G'б); г) конденсат від підігрівника сирої води(7) (G'св); д) випар з сепаратора (Dпр); е) пара з парової лінії котла (Dд).

9. Випар, який утворюється в процесі термічної деаерації , видаляється з верхньої частини колонки деаератора витратою (Dвип) в охолодник випару (11), конденсат з якого відводиться в дренажну мережу котельні.

10. Пароводяний підігрівник (14) забезпечує двоступінчастий підігрів води теплової мережі від (Тзв) до температури (Тпр), з якою вода надходить у лінію теплової мережі та циркулює в ній за допомогою насоса 16.

Примітка: Характерною відмінністю принципової теплової схеми ТГУ для відкритої системи теплопостачання від вже розглянутої закритої є виділення самостійного деаератора підживленої води, збільшення витрат води на ХВО і теплоти на підігрівник сирої води.

Хімочищена вода після I-ого ступеня зм'якшення надходить у деаератор підживлення, а після II-ого ступеня зм'якшення в деаератор для живлення котлів.