Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы охраны труда КЛ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 5 основи техніки безпеки

5.1 Безпека технологічних процесів і обладнання

Безпека виробничих процесів забезпечується комплексом проектних і організаційних рішень, що полягають у виборі технологічних процесів, робочих операцій і порядку обслуговування обладнання, виробничих приміщень або зовнішніх площадок, способів збереження і транспортування вихідних матеріалів, готової продукції і відходів виробництва, засобів захисту працюючих.

Виробничі процеси повинні бути пожежо- і вибухонебезпечними, не повинні забруднювати навколишнє середовище викидами шкідливих речовин. Технологічні процеси при всьому своєму різноманітті повинні задовольняти наступним загальним вимогам:

- усувати безпосередній контакт робітника зі шкідливими вихідними матеріалами, заготовками, відходами та ін.;

- усувати або зводити до мінімуму операції, пов'язані з виникненням небезпечних і шкідливих виробничих факторів;

- забезпечити герметизацію виробничого обладнання;

- застосовувати колективні міри захисту робітників;

- здійснювати перехід від періодичних процесів до безупинних;

- своєчасно видаляти і знешкоджувати джерела небезпечних і шкідливих факторів;

- застосовувати раціональні режими праці і відпочинку з метою попередження психофізіологічних (монотонність, гіподинамія) явищ;

- застосування систем контролю й управління технологічним процесом, що забезпечує захист працюючих і аварійне відключення виробничого обладнання.

Прикладом усунення контактів робітників зі шкідливими речовинами можуть служити технологічні процеси, пов'язані з атомною енергетикою, одержанням радіоактивних ізотопів. У машинобудуванні цієї мети було досягнуто завдяки заміні мінеральних масел їх водяними емульсіями в якості мастильних матеріалів. У хімічній і нафтовій промисловості робиться заміна періодичних процесів, при яких може статися розгерметизація обладнання, мало- або одностадійними.

Підвищенню безпеки технологічних процесів сприяють:

- здійснення процесів під вакуумом;

- заміна сухого розмелу мокрим з наступним транспортуванням у вигляді розчинів, суспензій;

- застосування флегматизаторів;

- використання безпечних способів обігріву й охолодження;

- винос обладнання на відкриті площі.

Радикальними засобами забезпечення безпеки технологічних процесів є їх механізація й автоматизація.

Загальні вимоги при конструюванні й експлуатації обладнання полягають у наступному: правильному виборі принципів дії, конструктивних схем, матеріалів, робочих процесів, максимальному використанні засобів механізації, автоматизації, дистанційного управління, застосуванні захисних засобів, включенні вимог безпеки в технічну документацію з монтажу, експлуатації, ремонту і транспортування. У процесі експлуатації обладнання не повинне забруднювати навколишнє середовище шкідливими речовинами і не має виникати небезпека з точки зору вибуху й пожежі.

Частини обладнання, що рухаються, повинні бути огороджені. Конструкція обладнання має виключати або значно знижувати нормативні рівні шуму, вібрації, випромінювання, а ті його частини, з якими може контактувати людина, не повинні мати гострих кромок, кутів, нерівних, гарячих або переохолоджених поверхонь. Робочі місця повинні забезпечувати зручність і безпечність для працюючих. Обладнання повинне мати засоби сигналізації про порушення нормального режиму роботи, а в ряді випадків - засоби автоматичного зупинення, гальмування і відключення від джерела енергії. Органи управління обладнанням повинні виключати можливості випадкового увімкнення й вимкнення. Засоби аварійного включення повинні бути червоного кольору, мати покажчики, написи і бути легкодоступними для персоналу. Вимоги до засобів захисту зводяться до того, щоб пуск обладнання був неможливий при відключенні або несправності засобів захисту. Дія засобів захисту повинна продовжуватися весь час, доки небезпечний або шкідливий фактор не усунуто. Усі вимоги до безпеки роботи обладнання регламентовані стандартами ССБТ.

При експлуатації підйомно-транспортних машин і механізмів можливе травмування обслуговуючого персоналу частинами машин, що рухаються, падаючим ґрунтом, електричним током та ін. Забезпечення безпеки регламентується спеціальними правилами. У них містяться вимоги, що забезпечують надійність конструкції, запас міцності, захист від корозії і теплових впливів, застосування запобіжних пристроїв, періодичність технічного огляду.

Велике розповсюдження одержала світлова і звукова сигналізація. Світлова сигналізація попереджує про наявність або відсутність напруги в електромережі, штатного режиму роботи. Це ж робить і звукова сигналізація, але за допомогою сирен, свистків, дзвінків, гулу, тобто джерел звука підвищеної голосності, що відрізняються від звичайного шуму.

Знаки безпеки бувають: круглі – ті, що забороняють, трикутні – ті, що попереджують, прямокутні – вказівні, квадратні – ті, що наказують.