Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы охраны труда КЛ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

5.6 Виробниче освітлення

Освітлення робочих поверхонь має великий вплив на якість і продуктивність праці. Основними поняттями, що характеризують світло, є світовий потік, сила світла, освітленість ті яскравість.

Світовий потік – це променева енергія, що оцінюється оком за світловим відчуттям. Одиницею світлового потоку є люмен (лм). Це світловий потік, випромінюваний джерелом світла силою в одну канделу (кд). Просторову щільність світлового потоку називають силою світла. Освітленість характеризує щільність світлового потоку і визначається за відношенням світлового потоку до площі освітлюваної поверхні. Таким чином вона обчислюється за формулою

Е = Φ / S. (5.3)

За одиницю освітлення прийнято люкс (лк). Один люкс дорівнює освітленню поверхні площею в 1 м2, на якій розподіляється світловий потік, який дорівнює 1 люмену.

Яскравість світла – величина, що вимірюється відношенням сили світла до площі поверхні з урахуванням кута нахилу цієї площі до нормалі:

L = I / S * cos α, (5.4)

де I – сила світла, кд,

S – освітлювана площа (м2),

α – кут нахилу (градусів).

Освітлення у виробничих будинках і на відкритих площадках може здійснюватися за допомогою природного і штучного світла. При недостатньому природному освітленні воно доповнюється штучним, тобто організується сумісне освітлення. Природне освітлення здійснюється через віконні прорізи в бокових стінах, крізь верхні прорізи. Перевага цього способу освітлення полягає в рівномірності і безутратності. Недоліком природного освітлення є його мінливість – воно може змінюватись на протязі короткого проміжку часу та залежить від часу дня, а наявність тільки бокового освітлення створює нерівномірність і знижується по мірі віддалення від віконних прорізів. Забруднення вікон викликає необхідність їх миття 2-4 рази на рік.

Штучне освітлення призначене для освітлення робочих місць і поверхонь у темний час доби або як додаток до природного освітлення. Створюється воно штучними джерелами світла – лампами накалювання або газорозрядними лампами. Газорозрядні лампи більш економічні: їх термін служби досягає 10000 годин при меншій витраті електроенергії. Термін служби ламп накалювання – 1000 годин.

Штучне освітлення поділяється на робоче, аварійне, евакуаційне та охоронне і може бути спільним і комбінованим. Комбіноване освітлення складається із сумісного і місцевого. Сумісне освітлення повинне створювати умови для роботи в будь-якій точці виробничого приміщення. При недостатній освітленості робочих поверхонь воно доповнюється місцевим.

Місцеве освітлення призначене для освітлення робочих поверхонь і не створює необхідної освітленості на площадці, що до нього прилягає. Воно може бути стаціонарним і переносним. Застосування тільки місцевого освітлення у виробничих приміщеннях заборонене. Раціональне штучне освітлення повинно забезпечувати нормальні умови для виконання робіт при припустимих витратах матеріалів і електроенергії. Величина освітлюваних робочих поверхонь у виробничих приміщеннях установлюється в залежності від виконуваних робіт і регламентується відповідними нормами і правилами. Норми створюються, зважаючи на приналежність робіт до галузі промисловості та застосовуваних джерел світла. Найбільша освітлюваність складає 5000 лк, найменша – 30 лк. Освітлюваність спільного характеру повинна складати 10 % нормованої при комбінованому освітленні, тобто спільному застосуванні загального і місцевого.

Аварійне освітлення застосовується як у приміщеннях, так і в місцях проведення зовнішніх робіт. Аварійне освітлення передбачається у випадку відключення робочого освітлення, що може призвести до вибуху, пожежі, порушення технологічного процесу, роботи установок водопостачання, вузлів зв'язку та ін. Найменша освітлюваність, створювана аварійним освітлюванням, повинна бути не менше 5 % від передбаченої робочої, але в будь-якому випадку не менше 2 лк усередині будівель та 1 лк на території підприємств.

Евакуаційне освітлення призначене для безпечної евакуації людей при виникненні небезпечних ситуацій і передбачається:

- у місцях, небезпечних для проходу людей;

- у проходах і на сходах, що призначені для евакуації;

- у приміщеннях, де при відключенні робочого освітлення може створитися ситуація небезпеки для працюючих.

Охоронне освітлення передбачається вздовж межі територій, що охороняються вночі. Рівень охоронного освітлення - не менше 0,5 лк на рівні землі.