Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація та Методика (ОНДР).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

8.6. Мета і завдання дослідження

Після формулювання наукової проблеми і доказу того, що та частина цієї проблеми, яка є темою дисертаційної роботи, ще не була розроблена та висвітлена в спеціальній літера-турі, формулюють мету роботи і завдання, які мають бути вирішені відповідно до цієї мети.

Мета дослідження — це поставлена кінцева мета, кінце-вий результат, на досягнення якого спрямоване досліджен-ня. Вона повинна узгоджуватися з назвою дисертації і містити не тільки очікувані її результати, а й вказувати, на яких нау-кових передумовах вона базується, чим і як досягається (із залученням яких наукових гіпотез, ідей, явищ, законів та ін.). Небажано вживати такі формулювання мети дисертаційного дослідження, як: "обґрунтування і розробка наукових основ, принщшів створення нових технологій..." або "розробка ме-тодів і засобів підвищення ефективності за рахунок вдоско-налення..." та ін., без конкретизації наукових передумов, на яких базується досягнення поставленого завдання.

Між метою і кінцевим результатом дослідження має бути тісний зв'язок. Поставленої мети обов'язково треба досягти. I неодмінно перевірити, чи чітко визначене досягнення мети у висновках.

Мета дисертації реалізується через конкретні завдання, які треба вирішити відповідно до цієї мети. Формулюючи мету, не слід вживати слова "дослідження...", "вивчення...", оскільки вони вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Завдання дослідження не повинні бути глобальними, та-кими, що претендують стати темами окремих дисертацій. Вони повинні "працювати" на мету дисертації. He слід захоплюва-тись їх кількістю, це призводить до громіздкості роботи й неповного їх вирішення. Треба ставити як прикладні, так і теоретичні завдання (уведення до наукового обігу нових по-нять, розкриття їх сутності і змісту, розробка критеріїв і по-

казників оцінки ефективності, принципів, умов і факторів, експериментальна перевірка, підготовка методичних рекомен-дацій для їх використання на практиці і та ін.

Завдання дослідження формулюються у формі переліку дій: "вивчити...", "проаналізувати...", "встановити..., виясни-ти..., обґрунтувати..." та ін. Формулювати завдання слід яко-мога ретельніше, оскільки опис їх вирішення становитиме зміст розділів і підрозділів дисертаційної роботи. Це важли-во і тому, що назви таких розділів дисертації мають відпові-дати конкретним завданням і результатам дослідження. Мети і завдань дослідження, а також головного результату треба обов'язково досягнути.

Про досягнення мети слід зазначити у висновках дисер-тації, про вирішення конкретних завдань дисертації засвід-чити висновками до відповідних розділів дослідження.

Якщо мета і завдання дослідження сформульовані неточ-но, це свідчить про недостатнє осмислення здобувачем голов-ного наукового результату, до якого він прагне. Крім того, фахівці (опоненти) не зможуть оцінити рівень досягнення здобувачем мети дисертації.

8.7. Об'єкт і предмет дослідження

Згідно із сучасними вимогами ВАК України формування об'єкта і предмета дослідження не є обов'язковим елементом дисертаційного дослідження. Однак досвід показує, що нечітке уявлення про об'єкт і предмет дослідження зумовлює довільне тлумачення проблеми, стихійність при зборі наукових фактів.

Об'єкт дослідження — це процес або явище, що поро-джують проблемну ситуацію і обрані для вивчення. У разі, коли цю частину об'єктивної реальності обирають темою до-слідження, вона стає предметом дослідження. Предмет — це те, що міститься в межах об'єкта. Предмет дослідженНя — це теоретичне відтворення об'єктивної дійсності, тих суттє-вих зв'язків та відношень, які підлягають безпосередньому вивченню в даній дисертації, є головними, визначальними для конкретного дослідження.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового про-цесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослі-дження. Саме на нього і спрямована основна увага здобувача, саме предмет дослідження визначає тему дисертаційної ро-боти, яка зазначена на титульному аркуші як її назва. Об'єкт та (або) предмет дослідження обов'язково мають бути новими.

Тема, об'єкт і предмет, мета і завдання дослідження пере-бувають у нерозривному зв'язку, у своїй сукупності вони зумовлюють зміст положень, що виносяться здобувачем на захист, висновків і рекомендацій дисертації. Тут можна про-стежити таку закономірність.

Якщо для формулювання назви дисертації має велике зна-чення об'єкт дослідження і кінцевий результат, то для ви-значення мети дослідження, крім того, має значення такий елемент, як шлях досягнення кінцевого результату, про який не йдеться у формулюванні теми.

Сутність указаних елементів формулюється опосередко-вано змістом відповідних елементів наукового дослідження, які схематично можна представити таким чином.

1. Проблема дослідження характеризує ситуацію, яка відоб-ражає суперечність між типовим станом об'єкта досліджен-ня в реальній дійсності і вимогами суспільства до його більш ефективного функціонування. Крім того, проблемна ситуа-ція може відображати суперечність між сучасним станом наукового вивчення об'єкта і необхідністю в його поглибле-ному теоретичному обґрунтуванні.

2. Кінцевий результат відображає очікуваний від виконан-ня дисертації позитивний ефект, який формулюється двосту-пенево: перша частина — як суспільна користь; друга — як конкретна користь.

3. Об'єкт дослідження — частина об'єктивної реальності, яка на даному етапі стає предметом практичної і теоретич-ної діяльності людини як соціальної істоти (суб'єкта).

4. Предмет дослідження є елементом дослідження, який включає сукупність властивостей і відношень об'єкта, опосе-редкований людиною (суб'єктом) у процесі дослідження з певною метою в конкретних умовах.

5. Шлях досягнення кінцевого результату визначається гіпотетичною вказівкою на очікування конкретної користі від вивчення основного предмета дослідження.

Такими є логічні зв'язки між об'єктом, предметом, темою і метою дослідження, на які необхідно зважати в практиці дослідницької роботи.

Характер результатів дисертації може бути таким.

• Розв'язання наукової проблеми, що має важливе народ-ногосподарське та соціально-культурне значення.

• Розробка теоретичних положень, сукупність яких можна кваліфікувати як нове вагоме досягнення в розвитку пер-спективного напряму відповідної галузі наук.

• Науково обґрунтовані, економічні чи технологічні рі-шення, впровадження яких е значним внеском у прискорен-ня науково-технічного прогресу.

Кандидатська дисертація повинна містити наукові резуль-тати. Науковий результат — це кінцевий підсумок, що завершує наукове дослідження. Він повинен відповідати ви-могам наукової новизни, достовірної і практичної значу-щості (рис. 8.4).

Науковий результат — це творчий продукт окремого розділу і дисертації в цілому. Суть наукового результату повинна бути сформульована в коротких висновках до розділу, а також у загальних висновках до дисертації. Виклад суті результату має бути коротким, зрозумілим, конкретним, без загальних слів і термінів, що потребують додаткових пояс-нень.

Аналіз наукових результатів дисертації можна здійснити, якщо зазначити:

• коротку суть наукового результату;

• новизну результату;

• достовірність результату;

• практичну значущість;

• джерело, в якому опублікований результат, і обґрунту-вання пріоритету.