Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація та Методика (ОНДР).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

9.8. Посилання

Дисертацію як кваліфікаційну роботу оцінюють також за рівнем бібліографічного апарату, який є ключем до джерел, використаних автором при її написанні. Бібліографічний апарат представлено цитуванням, посиланнями і списком використаних джерел, які оформляють згідно з ГОСТ 7.1— 84 "Библиографическое описание документа".

Спочатку розглянемо оформлення цитат.

Для підтвердження власних аргументів посиланням на авторитетне джерело або для критичного аналізу того чи іншо-го друкованого твору наводять цитати. Науковий етикет ви-магає точно відтворювати цитований текст, бо найменше ско-рочення наведеного витягу може спотворити зміст, закладе-ний автором.

Загальні вимоги до цитування такі:

• текст цитати починається і закінчується лапками і на-водиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у дже-релі, зі збереженням особливостей авторського написання. Наукові терміни, запропоновані іншими авторами, не виділя-ються лапками, за винятком тих, що викликали загальну полеміку. У цих випадках використовується також вираз "так званий";

• цитування мае бути повним, без довільного скорочення авторського тексту і без перекручень думок автора. Пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекру-чення авторського тексту і позначається трьома крапками. Вони ставляться у будь-якому місці цитати (на початку, все-редині, на кінці). Якщо перед випущеним текстом або за ним стояв розділовий знак, то він не зберігаеться;

• кожна цитата обов'язково супроводжується посилан-ням на джерело;

• при непрямому цитуванні (переказі, викладенні думок інших авторів своїми словами), що дає значну економію тек-сту, слід бути гранично точним у викладенні думок автора, коректним щодо оцінювання його висновків і давати відпо-відні посилання на джерело;

• цитування не повинне бути ні надмірним, ні недостатнім, бо і те, і те знижує рівень наукової праці: надмірне цитуван-ня створює враження компілятивності праці, а недостатнє — знижує наукову цінність викладеного матеріалу;

• якщо необхідно виявити ставлення автора дисертаційної праці до окремих слів або думок з цитованого тексту, то після них у круглих дужках ставлять знак оклику або знак питання;

• якщо автор дисертаційної праці, наводячи цитату, виді-ляє в ній деякі слова, робить спеціальне застереження, тоді після тексту, який пояснює виділення, ставиться крапка, потім дефіс і вказуються ініціали автора дисертації, а весь текст застереження вміщується у круглі дужки. Варіантами та-ких застережень є: (курсив наш. — Н.К.), (підкреслено мною. — Н.К.), (розрядка моя. — Н.К.).

Коли використовуються відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел, які мають велику кількість сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул джерела, на яке дано посилання в дисертації.

Бібліографічне посилання — сукупність бібліографічних відомостей про цитовану працю, розглядуваний або згадува-ний у тексті дисертації інший документ (його частини або групи документів), необхідних для їх загальної характерис-тики, ідентифікації і пошуку.

При написанні дисертації здобувач повинен давати поси-лання на джерела, матеріали з яких наводяться в дисертації, або на ідеях і висновках яких розробляються проблеми, завдан-ня, питання дисертації. Такі посилання дають змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитуван-ня документа, надають необхідну інформацію щодо нього, допо-магають з'ясувати його зміст, обсяг, інші вихідні дані. Посила-тися слід на останні видання публікацій. На більш ранні ви-дання можна посилатися лише в тому разі, коли в них наявний матеріал, який не включено до останнього видання, або коли дисертант хоче показати еволюцію в поглядах автора.

Якщо використовують відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сто-рінок, у посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке є посиларня в дисертації.

Посилання в тексті дисертації на джерела слід позначити порядковим номером за переліком посилань, виділеним дво-ма квадратними дужками, наприклад, "... у працях [1—6]...".

Допускається наводити посилання на джерела у винос-ках, при цьому оформлення посилання має відповідати його бібліографічному описові за переліком посилань із зазна-ченням номера. Наприклад, цитата в тексті:

"60-ті роки характеризувалися високими середньорічними тем-пами приросту національного доходу — 7,8 відсотка, витратами на науку з державного бюджету — 11,2 відсотка, чисельністю нау-кових працівників — 6,9 відсотка" [12] 1(.

Відповідний опис у переліку посилань:

12. Онопрієнко В.І. Історія української науки XIX—XX століть: Навч. посіб. — К., 1998. — С. 215—216.

Відповідне подання виноски:

п[12] Онопрієнко В.І. Історія української науки XIX—XX століть. — К., 1998. — С. 215—216.

Обов'язково в основному тексті або у заключних абзацах розділів давати посилання на особисті наукові праці здобу-вача (принаймні ті, перелік яких наведено в авторефераті).

Посилання на ілюстрації дисертації позначають порядко-вим номером ілюстрації, наприклад, "рис. 1.1"; посилання на формули дисертації — порядковим номером формули в дуж-ках. Наприклад, "...у формулі (3.2)". На всі таблиці дисертації повинні бути посилання в тексті. При цьому слово "таблиця" в тексті пишуть скорочено, наприклад: "... в табл. 1.4".

У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації треба вка-зувати скорочено слово "дивись", наприклад: "див. табл. 1.4".