Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація та Методика (ОНДР).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

11.4. Підготовка здобувача до захисту дисертації

Здобувач передусім повинен добре знати процедуру за-хисту дисертації у спецраді, завчасно обговорити її з голо-вою та вченим секретарем ради. Слід враховувати, що у разі, якщо експертизу під час захисту дисертаційної роботи в спецраді проведено недоброякісно, висновок ради недостат-ньо аргументований або порушено вимоги нормативно-пра-вових актів з питань присудження наукового ступеня док-тора і кандидата наук, ВАК може скасувати рішення спецра-ди щодо присудження наукового ступеня.

Приблизно за тиждень до дня захисту дисертації слід підго-тувати все необхідне здобувачеві в цей день, а саме:

• текст дисертації;

• декілька авторефератів;

• основні публікації за темою дисертації;

• текст виступу на захисті дисертації у вигляді невели-кої доповіді (10—12 сторінок машинописного тексту);

• письмові відповіді на запитання, критичні зауваження і побажання офіційних опонентів і провідної установи;

• письмові відповіді на зауваження і побажання, що міс-тяться у відгуках на автореферат дисертації;

• таблиці, схеми, діаграми і графіки, взяті з тексту дисер-тації і відповідним чином підготовлені для демонстрації в залі засідання спеціалізованої вченої ради;

• диктофон (магнітофон) для запису виступів під час при-людного захисту дисертації;

• слайди, кіно-, фото- і відеодокументи, диски або диске-ти ЕОМ та ін.

Перше і найголовніше, з чого звичайно починається підго-товка здобувача до захисту дисертації, — це його робота над виступом за результатами дисертаційного дослідження у формі доповіді, яка має розкрити сутність, наукове і практич-не значення результатів проведеної роботи.

Структуру доповіді умовно можна поділити на три логіч-но взаємопов'язані частини, які в сукупності характеризу-ють зміст проведеного дослідження.

Перша частина доповіді в стислому вигляді в основних моментах повторює вступ до дисертації. Рубрики цієї части-ни відповідають тим смисловим аспектам, за якими висвіт-люється актуальність обраної теми, дається опис наукової проблеми, а також формулюються мета і завдання дослід-ження. Тут же необхідно вказати методи, завдяки яким от-римано фактичний матеріал дисертаці'і, а також охарактери-зувати її склад і загальну структуру.

Після першої, вступної, частини йде друга — найбільша за обсягом частина, яка у послідовності, зумовленій логікою проведеного дослідження, коротко характеризує кожний розділ дисертації. При цьому особлива увага приділяється кінцевим результатам, новим теоретичним і практичним положенням, отриманим особисто здобувачем.

Завершується доповідь заключною частиною, яка будується за висновками до дисертації. Тут доцільно перерахувати за-гальні висновки з її тексту (не повторюючи часткові уза-гальнення, зроблені при характеристиці розділів основної частини) і зібрати докупи основні рекомендації.

При написанні доповіді слід зважати на те, що її обсяг має бути таким, щоб її виголошення тривало 15—20 хв. Тому доцільно декілька разів прочитати текст, фіксуючи час на його виголошення.

До тексту доповіді можуть бути підготовлені додаткові матеріали (схеми, таблиці, графіки, діаграми тощо), які не-обхідні для доказу висунутих положень, обґрунтування зроб-лених висновків і запропонованих рекомендацій.

Після підготовки тексту доповіді виступу на захисті доціль-но спочатку підготувати письмові відповіді на запитання, зауваження і побажання, висловлені у відгуках на дисерта-цію провідної установи та офіційних опонентів, а потім скла-сти письмові відповіді на всі запитання і зауваження, що

містяться у відгуках на її автореферат. Письмова форма підго-товки відповідей необхідна для того, щоб під час захисту над-мірне хвилювання не зашкодило правильно і спокійно відпо-вісти на запитання.

Відповіді мають бути короткими, чіткими і добре аргу-ментованими. Якщо можливі посилання на текст дисертації або сторінки її автореферату, то їх треба обов'язково зроби-ти. Це надає відповідям більшої переконливості і одночасно дає змогу підкреслити достовірність результатів проведеного дослідження.

При підготовці до захисту дисертації доцільно ще раз уваж-но переглянути весь текст дисертації та її автореферату, зро-бити необхідні позначки на їхніх сторінках. Аналітичні таб-лиці, графіки і схеми, що містять найсуттєвіші результати дисертації, треба оформити таким чином, щоб мати змогу демонструвати їх без особливих труднощів і їх було видно всім присутнім.