Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rivne_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

7.3. Екологічний контроль за використанням та охороною надр (в т.Ч. Підземних вод)

За 2009 рік в галузі охорони надр (в т.ч. підземних вод) проведено 246 перевірок суб’єктів господарювання, з них 201 користувачів підземних вод. Виявлено 227 фактів порушення природоохоронного законодавства. До адміністративної відповідальності, за порушення природоохоронного законодавства в галузі охорони та використання надр притягнуто 215 посадових осіб (18 – тверді корисні копалини, 197 – підземні води), накладені штрафи на загальну суму 28611 грн., з них стягнуто 23545 грн.

Основними порушеннями, виявленими під час проведення перевірок щодо користування надрами є самовільне користування надрами, невиконання умов спеціального дозволу на користування надрами, самовільне водокористування, порушення правил ведення первинного обліку кількості вод, що забираються з водних об’єктів і скидаються до них, невиконання приписів органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища та ін. По виявлених порушеннях до адмінвідповідальності притягнуті по ст.ст.47, 48, 60, 188-5 КУпАП заступник директора РУ ЗАТ „Електро” Клейменов О.Г., директор ВАТ „Рівненський райсількомунгосп” Куценко М.Є., директор КП „Теплотранссервіс” Сергійчук П.М., головний інженер ОП Санаторій „Червона калина” Копись І.Я., виконавчий директор ВАТ „Любомирський вапняно-силікатний завод” Новак А.А., майстер ВСП «Томашгородське кар’єроуправління» Озеранчук С.І., директор ТзОВ „Укрпластсервіс” Савінський О.В., директор ПСП «Костопільптахопром» Лазарчук Б.М., директор ТзОВ «Західноукраїнська холдингова компанія» Мороз В.В., заступник генерального директора ЗАТ «Консюмер-Скло-Зоря» та інші.

Виявлено 23 випадки самовільного користування надрами.

В галузі охорони та раціонального використання підземних водних ресурсів виставлено 47 претензій на загальну суму 58658 грн., стягнуто 32 претензії на загальну суму 19493 грн.

Протягом звітного періоду до органів прокуратури передано в порядку ст. 97 КК України 17 матеріалів перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства (ВАТ „Рівненський завод будматеріалів”, ДП „Зірненський спиртзавод”, ТзОВ „Хмизи-Сервіс”, ОП Санаторій „Червона калина”, ВАТ „Любомирський – вапняно силікатний завод”, ЗАТ «Консюмер-Скло-Зоря», ПП „Олександрійське, ТзОВ „Західпиво” та інші), під час проведення яких виявлено видобуток корисних копалин загальнодержавного значення (прісної підземної води) без спеціального дозволу на користування надрами. За результатами розгляду на кінець 2009 року прокуратурою області порушено 5 кримінальних справ.

В результаті грубих порушень природоохоронного законодавства у сфері охорони та раціонального використання надр призупинено виробничу діяльність приватного підприємства “Корецький молокозавод” (с. Морозівка, Корецький район).

7.4. Погоджувальна діяльність у сфері використання надр

Відповідно до інструкції щодо порядку погодження матеріалів з Мінекобезпеки України та його органами на місцях для отримання спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами, затвердженої наказом Мінекобезпеки України від 30.09.1996 № 119 держуправлінням надано погодження 17 підприємствам для отримання спеціального дозволу на користування надрами.

В 2009 р. основними напрямками освоєння мінерально-сировинних ресурсів була інтенсифікація робіт з геологічних пошуків базальтів, гранітів, розширення видобутку місцевої сировини для виробництва будівельних матеріалів (граніти, базальти, суглинок, пісок глина, а також видобування прісних вод).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]