Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rivne_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

12.2. Заходи щодо зменшення впливу транспорту на довкілля

Загальний обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від автотранспорту в 2009 році перевищує загальні викиди від стаціонарних джерел на 32,7 тис. т, що свідчить про більш негативний вплив автотранспорту на довкілля ніж від підприємств області.

В останні роки спостерігається збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від автотранспорту у зв’язку зі збільшенням його кількості. Існує велике навантаження на основні автомагістралі м. Рівне та в цілому області, внаслідок чого має місце значне забруднення атмосферного повітря в центрі м. Рівне та в інших містах області. З метою зменшення викидів від пересувних джерел в області впроваджено переведення автотранспорту на газобалонне устаткування.

12.3. Використання альтернативних видів палива

Дані щодо використання альтернативних видів палива на території області відсутні.

13. Державне управління у сфері охорони навколишнього природного середовища

13.1. Екологічна політика області

Рівненщина відноситься до регіонів України з помірним рівнем промислового навантаження і забруднення довкілля. Завдяки впровадженню сучасних технологій, застосуванню інноваційних, ресурсозберігаючих та природоохоронних технологій, освоєнню нових видів конкурентоспроможної продукції, підвищенню ефективності використання виробничих потужностей, розширенню ринків збуту в області забезпечується стале зростання обсягів випуску промислового виробництва, різкого збільшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферу, скидів у водойми та розміщення відходів при цьому не спостерігається.

В цілому в області у 2009 р. викинуто в атмосферне повітря від стаціонарних та пересувних джерел 52,7 тис. т забруднюючих речовин, що на 8,6 тис. т менше, ніж у 2008 р. Скинуто у поверхневі водні об’єкти 113,0 млн.м3 зворотних вод, що на 13,7 млн.м3 меньше попереднього звітного періоду, у складі цих вод: нормативно очищених – 27,3 млн.м3, неочищених – 2,1 млн.м3, недостатньо очищених – 21,5 млн.м3, нормативно чистих без очистки – 62,1 млн.м3.

В усіх галузях економіки регіону протягом року утворено 1,370 тис. т. (2008 р. – 1,443 тис. т.) відходів І-ІІІ класів небезпеки.

Як і в попередні роки, у звітному періоді основний внесок у забруднення довкілля області припав на хімічну, деревообробну промисловість, промисловість будівельних матеріалів, машинобудування, виробництво тепла та житлово-комунальне господарство.

Специфікою регіону є вкрай нерівномірне просторове поширення забруднення, викликане концентрацією промислового потенціалу, в основному, в центральній частині області, а також наявність цілої низки локальних екологічних проблем, розв’язання яких потребує посиленої уваги з боку місцевих органів влади та залучення значних фінансових ресурсів.

До таких проблем необхідно віднести:

  • невідповідність якості окремих поверхневих водотоків області існуючим нормативам через неефективну роботу очисних споруд в населених пунктах та порушення гідрологічного режиму в басейнах рік;

  • забруднення довкілля побутовими відходами у зв’язку з відсутністю на регіональному рівні ефективної системи збору та сортування окремих видів відходів як вторинної сировини.

  • радіоактивне забруднення північних районів області внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;

  • низька ефективність контролю у сфері охорони біологічних і, насамперед, лісових ресурсів регіону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]