Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rivne_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

13.11. Виконання державних екологічних програм

Основним чинником забезпечення збереження якості навколишнього природного середовища області є виконання національних, регіональних і місцевих природоохоронних програм, тому що це забезпечує найбільш комплексний плановий підхід стосовно питань охорони довкілля.

В області виконуються ряд загальнодержавних, національних та обласних екологічних програм метою яких є поліпшення якості навколишнього природного середовища.

На постійному контролі державного управління охорони навколишнього природного середовища знаходиться виконання „Заходів щодо реалізації основних положень Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води”, “Обласної програми збереження водності малих річок, охорони їх від засмічення і використання екологічно чистих підземних вод виключно для питного водопостачання”, “Регіональної програми поводження з відходами на 2004-2010 рр.".

Заходи щодо реалізації основних положень Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води в Рівненській області

Основною метою Заходів щодо реалізації основних положень Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води в області є відновлення та забезпечення сталого функціонування екосистеми Дніпра, якісного водопостачання, екологічно безпечних умов життєдіяльності населення та захист водних ресурсів від забруднення і виснаження. В 2009 р. на виконання природоохоронних заходів передбачених Програмою, освоєно 7978,58 тис. грн.

В результаті скиду стічних вод у природні водойми негативного впливу, в першу чергу, зазнають поверхневі та підземні води, тому Програмою передбачено будівництво нових, реконструкції та капітальні ремонти існуючих очисних споруд комунальних та інших підприємств, запровадження систем зворотного та повторного водопостачання, що є основними напрямками Програми.

З метою забезпечення необхідного рівня очистки та утримання каналізаційних очисних споруд у робочому стані значна увага приділяється будівництву та реконструкції каналізаційних очисних споруд (КОС). В 2009 р. були проведені ремонти та реконструкції каналізаційні очисних споруд в

м. Рівне, Дубно, Рокитно.

Крім того були проведені ремонти та реконструкції каналізаційних мереж в м. Радивилів, Дубно, Дубровиця та смт Демидівка.

Виконання заходів Програми, що стосується забезпечення населення якісною питною водою, залежить від багатьох чинників, серед яких контроль за здійсненням господарської діяльності в галузі централізованого водопостачання, облік і раціонального використання питної води, водопідготовка перед подачею споживачу, утримання в належному санітарному стані водопроводів тощо.

Комунальними водопостачальними організаціями, в тому числі підприємством „Рівнеоблводоканал”, ведеться облік та контроль за використанням водних ресурсів. Станом на 01.01.10 р. по м. Рівне на холодну воду встановлено 61754 лічильників, з них в державному секторі – 56196 лічильників, в приватному секторі – 5558 лічильників. В тому числі в 2009 р. на холодну воду встановлено всього 4455 лічильники, з них в державному секторі – 3971 лічильників, в приватному секторі – 484 лічильники.

Для забезпечення якісною питною водою населення області в 2009 році проведено ремонти водопровідних мереж в м. Рівне, Остріг, Корець, Дубровиця, Радивилів, смт Демидівка, Млинів, Дубенському, Володимирецькому, Гощанському, Здолбунівському, Рокитнівському, Сарненському районах та будівництво водопровідної мережі в м.Дубно та смт.Рокитно, поведено будівництво станції знезалізнення в м.Березне.

У Гощанському районі проведено проведено підготовку та підготовку земельних ділянок під заліснення площею 129 га, з метою упорядкування скидання у ваодні об’єкти неочищених стоків від підприємств інтенсивного тваринництва. З метою запобігання водної ерозії сільськогосподарськими підприємствами району проводилась оранка впоперек схилів.

Проведені заходи з захисту населених пунктів с. Старе Село та Грабунь Рокитнівського району від затоплення повеневими водами р. Льва, с. Залав’є, Блажево Рокитнівського району від затоплення повеневими водами р. Переросль, відновлення гідротехнічної споруди на акумулюючій водоймі для захисту від підтоплення с. Дитинячі і Переросль Дубенського району.

Проводились берегоукріплювальні роботи для захисту населених пунктів області від шкідливої дії вод: проведено кріплення берегів: р. Горинь для захисту с. Ремчиці Сарненського району, р. Стир для захисту с. Дубрівка і Сопачів Володимирецького району та с. Набережне Демидівського району.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]