Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації (варіант 12).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
4.71 Mб
Скачать

Практичне заняття № 10

Тема: Індивідуальна оздоровча система як основа повноцінного довголітнього життя.

Мета: Познайомитися з принципами побудови оздоровчої системи.

Знати:

  • структуру оздоровчої системи;

  • принципи побудови індивідуальної оздоровчої системи;

  • правила масажу та самомасажу.

Вміти:

  • створювати індивідуальну оздоровчу систему;

  • знаходити біологічно активні точки на поверхні тіла людини;

  • проводити самомасаж біологічно активних точок.

Обладнання: таблиці,схеми, малюнки, плакати.

Завдання № 1. Опанувати технікою та методикою точкового самомасажу.

Хід роботи

Ще древні лікарі виявили на нашій шкірі точки, дія на які впливала на стан певних органів і систем людського організму. Сучасна медицина називає ці точки біологічно активними. Усього описано більше 700 точок, у лікуванні й попередженні хвороб найчастіше використають близько 150 з них, на них впливають спеціальними голками або пальцевими натисненнями.

При точковому масажі на шкіру впливають подушечкою пальця без ушкодження шкірних покривів.

Установлено, що при впливі на активну точку відбувається стимулювання або заспокоювання вегетативної нервової системи, підсилюється кровопостачання, регулюється живлення тканин, знижується біль у тім або іншім місці, зменшується нервова й м'язова напруга.

Масаж біологічно активних точок проводиться в такий спосіб. Перед масажем чисто вимиті руки потерти одна об іншу, щоб пожвавити циркуляцію крові в пальцях і кистях рук, зігріти їх. Знайти потрібну біологічно активну точку, установити палець перпендикулярно до неї. Не зрушуючи шкіри, легко надавлювати безперервним, плавним, повільним обертанням по годинниковій стрілці з поступовим наростанням сили тиску й затримкою пальця на глибині (давити не так сильно, щоб утворилася ямка). У жодному разі не порушувати шкірний покрив, не викликати різкий біль або крововилив. Чим сильніше вплив, тим коротше він по тривалості. Масаж проводиться подушечкою пальця. Прийом повторюють 3-4 рази з обертанням щораз до вихідного положення, не відриваючи пальця від точки масажу.

Тривалість масажу в кожній точці від 30 сек до 5 хвилин. Шкіра під час масажу не зрушується.

Точковий масаж допомагає зберегти або відновити еластичність шкіри, попередити появу або вилікувати сухість і її шершавість.

Розглянемо місце розташування крапок (мал..35):

Точка вай-гуань, симетрична, на задній поверхні передпліччя на 4 —5см вище верхньої складки зап'ястка, у міжкістковому проміжку. При самомасажі рука, котру масажують, повністю розслаблена, лежить на столі долонею вниз. Вплив на точку сприяє зменшенню явищ алергізації організму. Самомасаж у даній точці необхідний при схильності до утворення вугрової висипки.

Точка тай-сі, симетрична в заглибленні між п'ятковим сухожиллям і внутрішньою щиколоткою на рівні її центра. Можна масажувати по черзі або одночасно по обидва боки сидячи. Сприяє поліпшенню роботи залоз внутрішньої секреції.

Точка си-чжу-кун, симетрична, розташована біля зовнішнього кінця брови. Масажувати одночасно по обидва боки, очі під час самомасажу закриті, м'язи повік повністю розслаблені, поліпшує кровопостачання й лікування зморщок у кутах очей.

Точка тун-цзи-ляо, симетрична, за 5 мм назовні від зовнішнього кута ока, у поглибленні. Масажувати як попередню точку.

Точка мей-чун, симетрична на 1,5 см вище внутрішнього кінця брови. Самомасаж застосовується для поліпшення кровопостачання шкіри чола й головного мозку.

Точка цін-мін, симетрична на 2-3 м убік носа від внутрішнього кута ока. Масажувати одночасно по обидва боки при головному болі.

Точка си-бай, симетрична на 1 см нижче нижнього краю очниці, під зіницею. Поліпшує кровообіг, виявляє протизапальну дію.

Точка ян-бай, симетрична, розташована на лінії, проведеній від середини зіниці нагору до чола, на відстані 1 -1,5 см. Ефективна при стомленні очей.

Точка ді-цан, симетрична, на 1 см назовні від кута рота. Масажувати одночасно праворуч і ліворуч у положенні сидячи або лежачи, очі закрити, рот злегка відкритий.

Точка чен-цзян, несиметрична, розташованає в центрі подборідкогубної борозни. Масажувати аналогічно попередній точці. Показано при набряці обличчя, зубного болю, поганому настрої, зниженні працездатності.

Мал. 35. Біологічно активні точки. 1. мей-чун; 2. ян-бай; 3. си-джу-кун; 4. тун-цзи-ляо; 5. цін-мін; 6. си-бай; 7. ди-цан; 8. чен-цзян; 9. вай-гуань; 10. тай-сі.

Завдання № 2. Використовуючи знання та вміння, отримані на лекціях і практичних заняттях, а також результати самостійного вивчення різноманітних оздоровчих систем, розробити індивідуальну оздоровчу систему з урахуванням вихідного стану здоров’я.