Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ветеринарно-санітарний конторроль якості рослинних харчових продуктів.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
388.61 Кб
Скачать

73

ЗМІСТ

Завдання для виконання дипломної роботи

2

Реферат

3

I. ВСТУП

4

II. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

6

2.1. Висновок з огляду літератури

16

III. ВЛАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

20

3.1. Матеріали та методи досліджень

20

3.1.1 Відбір проб і санітарна оцінка продуктів рослинництва

20

3.1.2. Хвороби рослин, при яких вони не допускаються до реалізації

26

3.1.3. Лабораторні дослідження

29

3.2. Структура та організація роботи ДЛВСЕ ринку м. Бобринець Кіровоградської області

32

3.3. Охорона праці

40

3.4. Оцінка організації ветеринарно-санітарного контролю рослинної харчової продукції на нітрати

47

IV. ОБГОВОРЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ВЛАСНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

52

V. ВИСНОВКИ

61

VI. ПРОПОЗИЦІЇ

62

VII. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

63

VIII. ДОДАТКИ

69

Реферат

Дипломна робота виконувалась в умовах державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку м. Бобринець Кіровоградської області. Матеріалом роботи служили: літературні джерела, нормативна ветеринарна документація, Закони України, первинна документація державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку, рослинні харчові продукти.

Робота викладена на 60 сторінках тексту комп’ютерного набору, містить 4 таблиці, 8 фотоілюстрацій, список літератури включає 45 джерел.

Свіжа рослинна харчова продукція за органолептичними показниками відповідали вимогам ДСТУ 3246–95, ДСТУ 3247-95.

Лабораторними дослідженнями встановлено, що в деяких видах рослинної харчової продукції, яка надходила для реалізації на агропродовольчому ринку м. Бобринець кількість нітратів перевищує допустимі норми: в кабачках в 2,6 рази, огірках і в капусті білоголовій – 2,3 рази, в редьці в 2,1, в редисці і в столовому буряку – в 2 рази, в моркві в 1,5 рази.

Вміст нітратів в баклажанах, картоплі, цибулі, помідорах, болгарському перці, яблуках, винограді відповідав гранично допустимі концентрації.

В поверхневих шарах огірків концентрація нітратів в 3-5 раз більше ніж в основній масі, в кабачках – в 1,7 – 3 рази, в редисці – в 1,4 рази. Найбільшу кількість нітратів виявили в кабачках, огірках та баклажанах на місці прикріплення до плодоніжки, менше – на протилежному кінці. В качані білоголової капусти міститься нітратів в 7 разів більше, в червоноголовій капусті в 7,9 раз чим в листі; в стеблі цвітної капусти знаходиться в 2,2 рази більше нітратів ніж суцвітті.

1. Вступ

Проблема безпеки продуктів харчування – складна комплексна проблема, яка вимагає багатьох зусиль для її вирішення, як з боку вчених, так і з боку виробників, служби ветеринарної медицини та державних органів.

Максимальне збереження кількості та якості продукції тваринництва, рослинного походження, гарантування її безпеки для здоров’я споживачів – одне з головних завдань ветеринарно – санітарної експертизи з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва.

Відповідно до Закону України ”Про ветеринарну медицину” ветеринарно–санітарна експертиза – комплекс діагностичних і спеціальних досліджень, які проводяться спеціалістами державних установ ветеринарної медицини щодо визначення якості та безпеки продукції тваринного, а на ринках і рослинного походження, що призначається для харчування людей, годівлі тварин і подальшої переробки [2, 14, 16].

Для вирішення питань щодо якості продукту лікар ветеринарної медицини – експерт обов’язково звертає увагу на харчову цінність продукту (калорійність, засвоюваність, вміст вітамінів тощо), його нешкідливість (санітарна оцінка). При цьому обов’язково необхідно знати технологічний процес виробництва, інакше прийняти правильне рішення неможливо.

Рослинні продукти - невід'ємна складова частина їжі. Їх харчове значення полягає в тому, що за рахунок вмісту поживних речовин компенсуються енергетичні затрати організму; вони є джерелом м'язової енергії, регулюють вміст цукру в крові, поновлюють запаси глікогену в печінці, беруть участь у відновленні клітин тощо [9, 27, 42].

До 55% калорійності добового харчового раціону, відповідно до фізіологічних норм, повинно забезпечуватися за рахунок вуглеводів рослинних продуктів. Крім того, рослинні продукти - джерело вітамінів групи В, С, РР, Е, в них міститься каротин, ферменти, органічні кислоти, фітонциди, мінеральні речовини необхідні для нормального росту і діяльності організму.

Рослинна продукція, що доставляється на продовольчий ринок для реалізації повинна надходити з місцевості, яка благополучна щодо карантинних хвороб людини, тварин, рослин.

Реалізація продуктів рослинного походження промислового виробітку, у тому числі імпортних (консервів, пресервів, харчових напівфабрикатів, кулінарних готових виробів тощо повинна проводитися тільки за наявності документального підтвердження їх якості та безпеки (сертифікат відповідності, гігієнічний висновок, карантинний дозвіл) [2, 6, 17, 19].