Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_praktikum1_1.doc
Скачиваний:
161
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
29.99 Mб
Скачать

Вбудовані в ms Access статистичні функції

Функція

Характеристика (значення, що повертається)

SUM

сума значень поля

AVG

середнє значення поля

COUNT

кількість значень у полі

MIN

мінімальне значення

MAX

максимальне значення

STDEV

середньоквадратичне відхилення

VAR

дисперсія

Вирази можуть бути більш складними або простішими, ніж у наведеному прикладі. Наприклад, такий логічний вираз складається лише з одного оператора й однієї константи:

>0

Даний вираз повертає значення Істина, коли порівнюється з числом більше 0, і значення Хибність, коли порівнюється з числом менше 0.

При використанні виразу в якості джерела даних елемента керування створюється обчислюваний елемент управління. Припустимо, наприклад, що є звіт, в якому відображаються товари на складі, і необхідно створити в нижньому колонтитулі підсумок для підсумовування даних за всіма рядками звіту (рис. 5.4).

Рис. 5.4. Використання виразу для підбиття підсумку при у звіті

Поля зі списком. Поле зі списком представляє собою текстове поле із вкаденим списком. Елемент керування такого типу дозволяє вибрати попередньо визначене значення зі списку або ввести власне значення в текстовій частині елемента керування. Список залишається прихованим, доки не натиснути стрілку поруч із полем (рис. 5.5).

Рис. 5.5. Поле зі списком

Поле зі списком використовується у разі необхідності виконання наступних дій:

вибирати зі списку попередньо визначене значення або ввести власне значення;

приховати елементи списку у формі за замовчуванням;

відобразити значення, отримані з фіксованого списку, джерела даних шаблону списку або зовнішнього джерела даних.

Процедура додавання поля зі списком декілька відрізняється в залежності від того, чи створюється новий порожній шаблон форми або шаблон форми будується на базі даних або іншому зовнішньому джерелі даних.

Під час роботи з реляційними даними часто виникає потреба в перегляді даних із кількох таблиць або запитів в одній формі. Наприклад, може виникнути потреба в тому, щоб переглянути одночасно запис студента з однієї таблиці та відомості про його успішність з іншої. Для цього зручно використовувати підформи.

Підформа – це форма, вставлена в іншу форму. Первинна форма називається головною формою. Комбінація з форми та підформи іноді називається ієрархічною формою, формою зі зв’язком «головний-другорядний» або формою зі зв’язком «батьківський-дочірній».

Хід роботи

1. Постановка завдання

Розглянемо виконання операцій з таблицями на прикладі задачі додавання записів в таблицю «Успішність» бази даних «Успішність студентів». При цьому припускається, що в кожній таблиці є багато записів. Операції з таблицями БД розглянемо на прикладі наступної задачі: «Деканат отримав завдання відрахувати студентів, які з певних дисциплін одержали незадовільну оцінку. Перед відрахуванням потрібно скласти відомість успішності студентів і скласти список студентів рекомендованих до відрахування».

Завдання

1.1. Відкрити вікно БД «Успішність студентів», двічі клацнувши на її значку у вікні «Открытие файла базы данных» (рис. 5.6).

1.2. Відкрити таблицю «Успішність», двічі клацнувши на її значку (рис. 5.7).

Рис. 5.6. Відкриття БД «Успішність студентів»

Рис. 5.7. Відкриття таблиці «Успішність»

1.3. Встановити ширину колонок таблиці таким чином, щоб назви полів відображалися повністю (рис. 5.8).

Перегляд таблиці «Успішність» свідчить про те, що для її заповнення необхідно знати коди студентів, дисциплін і шифри груп. Їх можна знайти у відповідних довідниках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]