Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_praktikum1_1.doc
Скачиваний:
161
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
29.99 Mб
Скачать

5. Визначення первинного ключа таблиці.

Процедуру визначення ключового поля можна виконати двома способами. Перший спосіб – клацнути ліворуч від імені поля «Код дисципліни» (рис. 4.14 – а), другий – підсвітити потенційно ключове поле, на панелі інструментів вікна Access перейти на вкладку «Конструктор», натиснути кнопку «Ключевое поле» (рис. 4.14. – б). Після внесення змін на панелі інструментів натиснути кнопку «Сохранить» ().

а)

б)

Рис. 4.14. Визначення ключового поля таблиці

Примітка. Зверніть увагу, що після завдання ключового поля його властивість Индексированное поле автоматично отримало значення "Да (Совпадения не допускаются)", тобто значення цього поля буде унікальним для кожного запису (рис. 4.15).

Рис. 4.15. Властивості поля

6. Заповнення таблиці даними

Завдання

6.1. Перейти з режиму конструктора в режим таблиці, натиснувши на вкладці «Конструктор» панелі інструментів вікна Access кнопку () і обрати «Режим таблицы».

6.2. У вікні, що з'явилося, ввести записи. При заповненні таблиці поле «Код дисципліни» пропускається, оскільки воно має тип «Счетчик» і заповнюється автоматично (рис. 4.16).

Рис. 4.16. Створення записів у режимі таблиці

6.3. Закрити вікно таблиці «Довідник дисциплін», натиснувши правою кнопкою миші по її заголовку і викликавши контекстне меню з командою «Закрыть».

7. Створення і заповнення таблиці «Довідник академічних груп»

Структура таблиці «Довідник академічних груп» створюється аналогічно структурі таблиці «Довідник дисциплін» (рис. 4.17).

Примітка. Тип поля «Шифр групи» визначено як «Текстовый» через те, що шифр групи може містити як цифри, так і літери, і знаки пунктуації («.», «/», «–» та ін.).

Рис. 4.17. Структура таблиці «Довідник академічних груп»

8. Створення і заповнення таблиці «Студенти»

Завдання

8.1. Створення структури таблиці. При створенні структури таблиці «Студенти» необхідно вказати наступні властивості її полів (рис. 4.18):

1. Поле «Код студента»

Тип даних: «Счетчик»

2. Поле «Шифр групи»

Тип даних: «Текстовый»

Рис. 4.18. Заповнення властивостей поля «Шифр групи» таблиці «Студенти»

Властивості вкладки «Общие»

  • Обязательное поле: Да;

Властивості у вкладці «Подстановка» (всі значення вибираються зі списків):

  • Тип элементов управления: Поле со списком;

  • Тип источника строк: Таблица или запрос;

  • Источник строк: Довідник академічних груп;

  • Ограничиться списком: Да.

3. Поле П.І.Б.

Тип данных: «Текстовый»

8.2. Виділити поле «Код студента» і натиснути на кнопку «Ключевое поле» на вкладці «Конструктор» панелі інструментів Access.

8.3. Заповнення таблиці. При заповненні таблиці поле «Код студента» пропускається, оскільки воно має тип «Счетчик» і заповнюється автоматично. Дані в поле «Шифр групи» вводяться шляхом вибору із списку. Він містить всі шифри груп, які були введені раніше в таблицю Довідник академічних груп.

8.4. Зберегти структуру таблиці на диску під ім'ям Студенти і закрити вікно конструктора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]